[]

Ne kadar Tuz tüketebiliriz?

Sağlığı bozmayacak şekilde ne kadar günlük tuz tüketebiliriz?

Hiç tuz tüketmemeli mi lazım böbrek sağlığı için?


 
Sadece Evde kendin yaptığın şeyleri yiyorsan, yediğin her şeyin yapılışını kontrol edebiliyorsan ancak o zaman yeterli tuz alıyor muyum diye düşünmek lazım.

Bu tarz bi hayatın yoksa ihtiyacın olan tuzu alıyorsundur. Şeker kadar göze batmadığı için dikkat edilmiyor ama hazır gıda, ekmek, paketli yiyeceklerde yeterince, hatta fazlasıyla tuz var. Ben bu sebeple denge amaçlı kendi yaptığım yemeklere çok az tuz koyuyorum.

Sağlık otoriteleri günlük 1,5-2,5 gram arasını uygun buluyorlarmış, şimdi baktım. Ama bunu sadece tuz olarak düşünmemek lazım, sodyum üzerinden hesaplıyorlar
Soda, mineralli içecekler de dahil bu hesaba.
www.heart.org
www.nhs.uk
  • Jux  (04.04.21 13:22:52 ~ 14:39:48) 
Günlük en fazla 5 gram tuz (yaklaşık 2 gram sodyuma denk geliyormuş) ve en az 3.5 gram potasyum DSÖ tarafından tavsiye ediliyor. Sıfır sodyum da zararlı. Kararında almak bunun için de ne yediğini bilmek gerekiyor. Gidip McDonalds pislikleri yersen birkaç sene sonra hastane ziyaretleri başlar.


  • zoghurt  (04.04.21 13:25:31) 
Elektrolit dengesizliği kötü çarpar. Aşırı sıcaklarda yoğun eğitimlerde askerlere tuz tableti verilir. Aynı şekilde antrenman ve müsabaka öncesi sporcular da tuz tableti kullanır. Yaşam tarzına, beslenme alışkanlığınıza, su içme alışkanlığı ve terleme durumunuza göre vücudun sodyum ihtiyacı çok büyük farklılıklar gösterir. Güneş altında koşturan, Ağustos sıcağında döner tezgahı başında çalışan ile büro elemanının sodyum ihtiyacını bir potaya koyamazsınız. Kağıt üzerinde yazanı çok da ciddiye almayıp, yaşam tarzınıza göre ihtiyaçlarınızı abartmadan belirlemek en güzeli.
Unutmayın sodyum, böbreğe zararsa da beynin besinidir.

  • Mirket  (04.04.21 14:07:05) 
Bunun bi standarti oldugunu dusunmuyorum. Su tuketimine, fiziksel aktivitine kadar pek cok faktor var bu durumu etkileyecek.

Ben kendim sahsen vucudum su tutmaya baslarsa tuketimi azaltiyorum :)
  • e mice  (04.04.21 14:13:31) 
günde 4g ya da mg tam aklımda yok.. sen zaten tuz ekmesende bişeye illa içinde vardır yediklerin arasında.. gfr 60 altına indiğinde (n=125+) tuz kısıtlaması onerilir. içeriklerde tuz yazmaz Na yazar o da aynı şeydir


  • hunharca ben  (04.04.21 14:37:13) 
Tam miktari buradan belirlemek zor olsa da bu sayi sifir degil ya... Hic tuz tuketmemek olmaz.


  • invictae  (04.04.21 15:10:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.