[]

Elektro gitar soruları

Önce durumumu anlatmak istiyorum. Uzun olabilir. Baştan uyarayım. Ben birkaç yıl önce klasik gitar kursuna gittim ve kursu bitirdim. Belirli bir yere kadar öğrenmiş olsam da klasik gitarı yeterince çalışmadığım için tam olarak öğrenemedim. Akor bilgim var, biraz teorik bilgim var ama klasik gitarı benimseyemedim. Klasik gitarı benimseyememe sebebim temel olarak iki tane.

Birincisi sağ elin sürekli ritim için çalışması öğrenmemi zorlaştırıyor. Şarkılar için ritim öğrenmek bana kolay gelmiyor. Akor kısmı bir şekilde öğreniliyor ama ritim konusu sorun oluşturuyor. Arpeji de pek sevemedim.

İkincisi kursta çoğunlukla pop şarkılar üzerinden ders gördüm. Şarkının sözlerine, akorlarına bakarak çalışma yaptım. Sevdiğim pop şarkılar olsa da her şarkıyı sevemeyeceğim için çalışmalar yeterince verimli olmadı. Şarkı olmadan da klasik gitar çalışılabilir tabii ki ama kursta bu şekilde öğrenmediğim için o kısma çok girmedim.

Bu iki sebebe çözüm olarak elektro gitar çalmayı öğrenmenin daha mantıklı olacağını düşündüm. Çünkü birinci sebepte söylediğim şekilde elektro gitarda klasik gitardaki gibi sürekli bir ritim yok bildiğim kadarıyla. Yanlış biliyorsam düzeltebilirsiniz. Bu şekilde öğrenmek kolaylaşabilir.

İkincisi de elektro gitarı klasik gitara göre daha çok beğeniyorum.

Özellikle şu tarz müzikleri seviyorum.

youtu.be

Bu yüzden elektro gitar öğrenmeye daha çok ilgi gösterebilirim diye düşünüyorum.

Bütün bunları dikkate alırsanız elektro gitar öğrenmem mantıklı olur mu? Kendim çalışarak ne kadar öğrenebilirim? Bilgi vereceklere teşekkür ederim.

 
Elektro gitar çalmayı öğrendikten sonra ne yapmak istiyorsun? Çalıp söyliyim kendime etrafıma diyorsan, yani gitarı solo enstrüman olarak çalacaksan ritimle çalmak zorundasın. Klasik de elektro da aynı şey bu anlamda, sadece verdiği ses farklı.

Yok ben sadece arkada şarkı oynatıp üstüne solo atacağım diyorsan elektro sana uygun ama arpej ve ritim atmak müziğin temposuna ayak uydurmak demek, bunu yapamıyorsan solo atarken de sorun yaşarsın. Ölçüyü kaçırmamak için tempoyu kafanda bir metronom gibi sayman lazım, ritim atmak da o metronomun soloyu çok sesli hale getirmesi amacıyla uygulanan teknik. O yüzden ritim işini çözmeye bak.

Ha, klasik beni sarmadı elektro alıp onunla ritim çalışıcam dersen okay. Ama ritimden kaçma, müzik denen şey harmoninin belirli bir tempoda çalınması demek.
  • Jux  (04.04.21 01:58:45) 
Solo gitardan bahsediyorsunuz. Ritimi tam olarak öğrenmezseniz solo gitarınız eksik kalır. Penanız varsa klasik gitarda da solo gitar çalışabilirsiniz. Kendiniz çalışarak 3 yılda geleceğiniz yere hocayla 1 yılda gelirsiniz.


  • Battalgazininintikaml  (04.04.21 02:03:49) 
Bence konunun bahsettiğin sebeplerle doğrudan alakası yok. Tamamen klasik gitar ile alakası var. Klasik gitar ile icra edilecek eserleri çalmak isteğiyle klasik gitar alan insan sayısı klasik gitar satın alan tüm insanlar içerisinde çok az bir sayıdır diye tahmin ediyorum. Kursta öğrendiğin şarkıların da ne kadarı acaba gerçekten klasik gitarla çalınıyordur? Böyle bir durum var ortada.

Eric Clapton gibi solo gitar çalmak istiyorsan elektro gitar çalmalısın. Alacağın ekipmana çok dikkat etmeni tavsiye ederim.

Sevdiğin bir enstrumana geçtikten sonra sevmediğin diğer şeylerle yine karşılaşacaksın. Kaçış yok bahsettiğin konulardan. Ama klasik gitardan kaçabilirsin, hatta kaçmalısın.
  • deneme  (04.04.21 05:44:43) 
Elektro gitarın sesi tipi tarzı hoşuna gidiyorsa illa klasik gitarla başlamaya gerek yok doğrudan elektro da alınır fakat solo çalmak için bile sağ el tekniği gerekli bu da bir nevi ritim çalışmalarına benziyor canını yine bu sıkabilir


  • freebird5406_2  (04.04.21 09:57:04) 
Elektro gitarı ritm için de çalabilirsiniz, solo için de. Sevdiğiniz, yapmak istediğiniz müzikte elektro kullanılıyorsa hiç düşünmeden alın.

Daha iyi tavsiyeler çıkacaktır ama ikinci el bir Cort ve çok basit bir amfiyle başlayın derim. Hatta ucuz bulursanız kulaklık amfisi de olur. Belki bilgisayara takıp ses almanız da mümkün olur (hatta emin değilken para dökmemek için çok iyi olur). Sararsanız ekipmanı yenilersiniz, o işin sonu yok :)
  • cosmicstring  (04.04.21 10:36:00 ~ 12:54:32) 
Ritim calistikca olur ve ogrenmek sart yeter ki pratik yap. Ensturman ogrenmek amelelik


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (04.04.21 12:28:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.