[]

Halka arz edilen hisselerin olayı tam olarak nedir?

Mesela Qua Granite halka arz edilecekmiş diye bir sms geldi. Sallıyorum bir hisse x birim’den satışa çıkıyor. Sonra işler nasıl yürüyor?

Talep edenlere x birime satılıyor mu? Kime artık kaç tane hisse düştüyse şeklinde mi oluyor.
X tl olan fiyat kısa sürede hemen artıyor mu yoksa aşağı yukarı aynı mı kalıyor?

 
Evet, örneğin Qua granit 16,46 TL'den 24milyon lot hissesini arz ediyor.

Talep edilenlere kime kaç hisse düşeceği halka arz yöntemine göre değişiyor. Qua için eşit dağıtım olacak, yani basitçe toplam arz edilen hisse sayısı /talep eden yatırımcı sayısı formülüyle kişi başı hisse düşüyor.

Son 1 yılda yapılan halka arzlarda, hisseler minimum 7 kez tavan yapmış. Böyle olunca özellikle küçük yatırımcı 3-4 tavanla %50 kazanabiliyor.
Bu sebeple özellikle son günlerde acayip talep var halka arzlara. Geçen hafta halka arz edilen MTRKS ve TUREX'e 700-750bin yatırımcı talep etti. Öyle olunca düşen hisse sayısı da azalıyor. İnsanlar eşe dosta akrabaya hesap açıp arz talebi yapıyor .
  • tss  (03.04.21 22:13:54) 
Eşit dağılımla halka arz ediliyorsa herkese eşit oranda lot düşüyor. Oransalsa talep ettiğin miktara göre veriyor. Tabi talep miktarı kadar teminatında bloke oluyor Bi süre.
Son zamanlarda halka arza talep çok olduğu için en az 1 hafta tavan gidiyor. Hatta trilc diye yakın zamanda halka arz edilen bir hisse 21 gün üst üste tavan giderek rekor kırdı sanırım.
Yani eşit dağılımla halka arza katılma durumunuz varsa ortalama 500 TL lik lotla katılın yeterli olur. Tavan serisi bozulduğunda satarsınız.
  • potsdamer  (03.04.21 22:15:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.