[]

18. ve 19. yüzyılda Rusya'da Aristokrasi, kölelik, sınıf ayrımı

O dönemde Rusya'nın toplum yapısını derinlikli bir şekilde anlamak için ne okumak lazım? O dönemde yazılan romanları okuyorum, o yüzden roman tavsiyesi vermeyin lütfen. Zaten o dönem yazılan hikaye ve romanları okuduğum için böyle bir merak duydum. Aradığım daha çok sosyolojik araştırma gibi bir şey. Bu konuda bilgili arkadaşlar varsa kısaca burada da bir şeyler yazabilirler. Mesela o dönem bir köylü otomatik olarak köle olarak mı görülürdü? Aristokratlar bu köleleri kimden, nasıl satın alırdı? Toplumun en alt tabakası doğuştan alınıp/satılabilir bir mal gibi miydi? 19. yy'daki reformdan sonra bu ilişkinin seyri nasıl değişti?




 
Köleler, özgür köylüler ve soylular var. Köleler mal gibi alınıp satılıyor, köle çocukları köle oluyor. Gogol un Ölü Canlar romanında değiniliyordu sanırım bu konuya.
Özgür köylülerin toprakları yok. Bizde ağa yanında çalışan marabalar gibi, karın tokluğuna soylulun toprağında barınıp çalışıyorlar. Yaşam kaliteleri kölelerden bir tık iyi.
Devrimde soyluların çoğu kesiliyor. Kaçabileni kaçıyor. Ona bir örnek de Nermin Bezmen'in yanılmıyorsam Kurt Seyt ve Shura kitabında anlatılıyordu. Bir soylunun kaçış hikayesi.

Ekleme yapayım. Rusya'da serfliğin kaldırılması ve rus toprak reformu yazınca Google'da epey bir şeyler çıkıyor. Açtım ben de öğreneyim bir şeyler :)
  • Mirket  (30.03.21 22:33:22 ~ 22:46:02) 
*David Priestland - Kızıl Bayrak Bir Komünizm Tarihi
* M.E. Falkus - Rusya'nın Endüstrileşmesi 1700-1914
* Yiğit Akın ve Murat Belge'nin makaleleri
  • waztp  (31.03.21 00:10:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.