[]

Kilo verdim, ama sağlıklı bir şekilde değil, yardıma ihtiyacım var

Karantinanın başından beri 7-8 kilo verdim, bugün tartıya çıktığımda 1 kilonun daha gittiğini gördüm, üstelik pmste olmama ve şiş hissetmeme rağmen.

Boyum: 1.65 kilom: 51 Aslında şu an ideal kiloda gibi görünüyorum ama sadece yazıda. Sosyal medya, pornolar, modeller çok moralimi bozuyor, kendimi karşılaştırıyorum. Diğerlerini bir tık aştım ama sosyal medya özellikle çok canımı sıkıyor. Sevdiklerim iyi göründüğümü söylüyor ama lisede ve üniversitenin başında kilo konusunda çok fazla baskıya maruz kaldım,
ağır bir spor yapıyordum ve antrenörüm, arkadaşlarım dahil herkes çok irileştiğimi söylüyordu. Vücudumu o zamandan beri beğenmememin sebebi bu olabilir diye düşünüyorum. Mağazalara gittiğimde bile bana olmayacak kaygısıyla iki beden bol kıyafetlere bakıyorum, çalışanların baskısıyla kendi bedenimi denemeyi kabul ediyorum ama üstüme olacağına inanmıyorum.

Psikolojik yardım almadım hiç, fakat almayı düşünmüyorum yüksek fiyatlar ve covid korkusundan dolayı. Nasıl daha iyi hissedebilirim?

 
Sosyal medya uygulamalarını telinden silebilirsin. Online psikiyatri araştırabilirsin. Devlette psikiyatriye gidebilirsin. Terapi olmasa bile minik bir ilaç aslında devamız olabilir.


  • cilekli krep  (29.03.21 13:21:05) 
Sizin durumunuz için psikolojik yardım şart gibi görünüyor ama ben birkaç basit şeyden bahsetmek istiyorum:

Öncelikle BDB hakkında bol bol bilgi edinmeye çalışın, elinize ne geçerse okuyun. Ne yazık ki fazla Türkçe kaynak yok ama bu kitap www.eganba.com dilimizdeki nadir kitaplardan ve ilk adımı atmanıza yardımcı olabilir. İngilizce biliyorsanız araştırmalarınızı o tarafa yöneltebilirsiniz.

Devamında yine basit bir adım olarak ''body positivity'' hesaplarını takip edebilirsiniz Instagram'da. Sosyal medyada görünenin gerçekten ne kadar farklı olduğunu ve bir kadın olarak hepimizin sahip olduğu benzer sorunları açıkça ortaya döküyorlar. Şunları önerebilirim kendi takip ettiklerimden;

www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com
www.instagram.com

BDB hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bir bozukluk, lütfen en kısa sürede kendinizi bu hislerden kurtarmaya çalışın.
  • kedimedi  (29.03.21 13:23:52 ~ 15:27:57) 
Batı dünyasının yediği önünde yemediği arkasında kadınlarının body positivity movement'larına özellikle "erkekler de barbie'lere değil ama he-man'lere süpermen'lere bakarak büyüyor. bu konu erkekleri de etkiliyor fakat bu kadar göze batmıyor. güzel bir vücut zaman, sağlıklı beslenme, kimi zaman para ile mümkün." diye kıl oluyordum. Fakat yazdıklarını görünce gönülden üzüldüm.

İnsanlar kusurludur. Hepimizin mükemmel görünmemizi engelleyecek kusurları var. Kusursuz sayılan binde birlik insanlarda bile kusurlar var ki photoshop'lar uygun ışıklandırmalar makyajlar vs kullanılıyor. Gerçek hayatta insanlar birbirlerinin kusurlarına da aşık oluyorlar kimi zaman. Senin vücudun da büyük olasılıkla kusursuz değil ama güzelliği de buradan geliyordur.

Geçenlerde internet üzerinden terapi veren psikologların çalıştığı bir web sitesi gördüm. Fiyatlar da aşırı yüksek değildi. Kesinlikle bunu araştır derim.
  • twelfth  (29.03.21 14:31:01 ~ 30.03.21 20:52:44) 
hmmm... atıyorum, small bedensen, small'ın sana olacağına "inanmamak" diye bir şey nasıl olabiliyor? inanma meselesi değil ki bu. small denersin, üstüne olur ve dersin ki "aa ben artık small'mışım." yok efendim hayatta inanmam small olduğuma, kesin large'ım diyip large almazsın ki.

ben olsam psikolojik yardımdan önce kendime güzel kıyafetler alır, veya tüketim çılgınlığına kapılmak istemiyorsam sadece gider mağazalarda dener, aynada kendimi süzerim. tarzına uygun kıyafetler satan markaları dene, hiiç alakan olmayan tarzları dene, ablamın düğünü var de abiye mağazalarına git elbise dene.. hem o elbiselerin içinde hepimiz birer piremses değil miyiz :) bir arkadaşınla git, fotoğraflarını çeksin. o kıyafetlerin içinde neyini beğenmiyorsun bir bunlara bak. alıcı gözle bak ama başkasıymış gibi. ve kendine dürüstçe sor, o kadar mı kötü görünüyorsun gerçekten?

memnun değilsen saç kesimini değiştir. iyi bir kuaföre git, havalı bir kesim yapsın. benim uzun saçlarım var. uçlarından aldırmak için gittiğim kuaförüm sokak arasında uygun fiyatlı biri. kesim için gittiğim kuaförüm ise baya iyi bir kuaför. uçlarından aldırdığım zaman hayatımda hiçbir şey değişmezken, kesim için gittiğim iyi kuaför gene modeli değiştirmiyor ama her ne yapıyorsa çok iyi oluyor, havalı duruyor ve çok iyi hissettiriyor.

o sosyal medyadakilerin, özellikle influencerların doyumsuz birer photoshopçu olduklarını da unutma :) çoğunun vücudunda kusurlar var ama kolaylıkla kapatılabiliyor bunlar. geçen gün çok takipçisi olan bir arkadaşıma birisi yüzün ne kadar parlak ve canlı, hangi ürünleri kullanıyorsun gibi bir soru sormuş instagramda. kız da kullandığı filtreleme app'inin adını ve fotoğrafın filtresiz halini atmış sağolsun :D tahmin edeceğin üzere çok fark var.

ayrıca, strong is the new sexy. 90'larda skinny kadınlar beğenilirken, günümüzde alakası yok. eminim zamanında yaptığın spor "nedeniyle" değil "sayesinde" çok iyi görünüyordur şu an vücudun.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (29.03.21 15:07:24) 
kadınlara dayatılan bu ideal vücut, cilt, saç vesaire vesaire olgularının psikolojik şiddet olduğu farkındalığına ulaşmak için okuyun, araştırın, gerekiyorsa da psikolojik destek alın. sağlıklı bir beden, vücut, saç v.b. özbakımdır. oysa bu son derece suni, sizi kendiniz olmaktan çıkaran, pasifize edip her daim "seçilen" pozisyonuna sokan, tüketim odaklı bir çarkın uyguladığı bir şiddet. yenilmemek sizin elinizde. bir kısmını kabul de edebilirsiniz, buna da kimse karışamaz. ama kabul etmediğiniz kısmı için mutsuzluk hissediyorsanız, gündelik yaşamınız etkileniyorsa, tenkit alıyorsanız, gerçekten psikolojik şiddettin etkilerini yaşıyorsunuz demektir.

www.hurriyet.com.tr

çok daha iyi kaynaklar var bu konuyu araştırabileceğiniz.

edit: pek tabii ki erkekler içinde geçerli bu dayatmalar, soruyu soran kadın olduğu için böyle yanıtladım.
  • Phoebe  (29.03.21 15:46:35 ~ 16:03:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.