[]

kaçak akım rölesi

merhaba,
hikaye şu şekilde:
yaklaşık 1 sene önce ev komple tadilata girdi, yani 4 duvar kaldı üzerine baştan yapıldı, elektrik tesisatı da değişti.

kışın çok nadir olsa da(2 ayda 1 kere), bahar ve yaz aylarında rastgele kaçak akım rölesi atıyor.(bu aralar neredeyse her gün atıyor). bir cihazı çalıştırdığım için değil bu arada, dışardayken de atıyor. eve bi geliyorum elektrik yok niye tabii ki kaçak akım sigortası atmış. daha önce de aynı evde kalıyordum bir problem yoktu.

mahalledeki elektrikçilere sordum bulamayız dediler. ne yapacağımı bilemiyorum, var mı yol gösterecek olan?

 
aklıma gelen şeyler şunlar;
1 toprak hattı sorunlu
2 bazı prizlerde toprak ve nötr arasında kısa devre yapılmış olabilir
3 buzdolabı ya da elektrikli şofben gibi zaman zaman çalışan cihazların birinde kaçak var

epeydir uzağım ama aklımda kaldığı kadarıyla basit bir voltmetre ile her prizin toprak ve notr hattını ölçerseniz 1 volt civarında çıkması lazım iyi bir toprak hattı için (toprak hattının gerçek ölçüm yöntemi bu değildir ancak bir çok durumda fikir vermektedir)
0 a yakın çıkarsa arada ksıadevre yapılmış demektir ve bu sebep olabilir.
  • kisa  (29.03.21 09:59:46) 
Öncelikli arızanın nereden kaynaklandığını bulmak lazım, bir cihazdan mı kaynaklı yoksa tesisattan mı diye.

1-evden çıkarken prize takılı tüm cihazları prizden çıkar, özellikle klima dış ünitesi, bulaşık mak. çamaşır mak., fırın v.b gibi bu şekilde bir test et, arıza cihazlardan mı kaynaklı değil mi görmüş olursun.

Eğer prizlere cihaz takılı değilken kar atmıyorsa prize bağlı cihazda veya kablosunda sorun vardır.

2-1. adımı yaptın kar hala atıyor ise,hergün belirli sigortaları kapatıp günlük aynı testi yapabilirsin.Tesisatın bir yerinde mi, buat ve prizde mi arıza olduğunu tespit edersin.

3-Elektrikçi çağırıp sigorta, buat ve priz bağlantılarını kontrol ettirmek gerekir.Gevşek bağlantı ark yapıp kar atmasına neden olur, cihaz gövdelerinde ki yalıtımın zayıf olduğu yerlerden kar atabillir.
Aşırı nemli ortamlar kar'ın atmasına neden olabilir.

Cihaz üzerindeki arızalı bir parçadan dolayı kısa devre oluyor, kaçak akım akıyor olabilir beyaz eşyalarda ve elektrikli ısıtıcılarda çok yaygındır.

4-Kar arızalı olabilir.
  • sealth  (29.03.21 10:29:24 ~ 11:10:37) 
Toprak hattında sorun olabilir, bulk ihtimal bence. Ama elektrikçi bunu bulur o konuda uğraşmak istemezler çünkü çok zaman az para bir iş bu neticede.

Sen de yapabilirsin aslında, sealth’in 1. Adımda dediği gibi yaparsan en azından bir alet mi sebep oluyor onu öğrenirsin. Değilse o zaman sıkıntı büyük.
  • giovanne  (29.03.21 10:41:16) 
Bir cihazı özellikle çalıştırdığında değil de kafaya göre atıyorsa kendi kendine devreye giren cihazlar şüpheli olur ilk önce. En büyük şüpheli buzdolabı, varsa elektrikli termosifon düşük ihtimal kombi.

Denemek için cihazları fişten çekip evi bir süre gözlemlemen lazım, ama buzdolabı için ve kışın kombi için pek mantıklı değil.

Prizde takılı kalan tost makinesi, kettle, kahve makinesi vs de sebep olabilir.

Ama belirli bir periyotta atmıyorsa, zamnlarını denk getiremiyorsanız KAKR da bozuk olabilir, KAKR değişmesi gerekebilir.
  • John Bloor  (29.03.21 15:38:39) 
Harbiden bunu tespit etmek çok zor. Bizimde başımızdan geçti. Belki saçma gelecek ama bizde sadece yagmurlu, rüzgarlı havada atardı sigorta. En sonunda kutuyu komple değiştirmiştik


  • primetime  (29.03.21 23:10:08) 
sorun klimadanmış, sigortasını kakr'dan ayırınca problem çözüldü.


  • ilkot  (06.05.21 13:40:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.