[]

Sanatsal üretimlerin nft üzerinden satışı hakkında

bu konuda kafamda dolaşan 3 tane süper tilki var. haydi gelin yakalayalım o tilkilerin kuyruklarını;

1) öncelikle en çok merak ettiğim şey telif hakları konusundaki durum. misal ben the matrix filminin bir sahnesine ait bir fotoğraftan bir eser ürettim ve satışa koydum diyelim. bu mümkün olabiliyor mu? oluyorsa neden oluyor? nasıl oluyor? sonuçta site, buna en başından engel getirmezse iş işten geçebilir. eseri biri satın alır da ödemesi benim cüzdanıma geçtiği an, filmin haklarına sahip olan şirket istese de bulamaz ki beni. veya cüzdanımdan bana ödenen parayı geri çekemez ki. gerçekten çok merak ediyorum bunu.

2) diyelim ki oturdum bilgisayarda bir çizim yaptım ve eser olarak ilgili sitelere yükledim. sonra birisi oradan gördüğü eserimi bilgisayarına indirdi ve arkasından o da siteye onu eser olarak yükledi. site tam o noktada "hooop kardeşim, bu eser zaten sitemizde mevcut" diyebiliyor mu? teknolojisi böyle bir "tarama ve tespit" yapmaya müsait mi? müsait değilse ne olacak o durumda? birbirinin kopyası bir sürü eser, siteye satışta mı duracak? artık hangi alıcı, hangi esere denk gelirse onu mu satın alacak?

3) en baba soru da budur. şimdi eğri oturup, doğru konuşalım. belki nadir sağlam eserler olsa da, rarible gibi sitelerde satışta olan çoğu şey çöp. ama mesela pinterest, devianart gibi sitelerde efsanevi çalışmalar var milyonlarca. o milyonlarca eserin sahibi insanlar nerede? onlar neden eserlerini yüklemiyorlar bu nft pazar yerlerine?

 
Sorularına cevap değil de bu konuyu ben de kafamda oturtmaya çalışıyorum

Can öz ile ümit alan ın son programını dinlemiş miydin ?
open.spotify.com

Sende de böyle kafa açıcı bilgilendirici kaynaklar varsa paylaş bizimle konuya dair :)
  • freebird5406_2  (28.03.21 16:40:40) 
hepsi oluyor. kriptoda çok mantık arıyorsun. herkes bir başkasına iteliyor işte. diğer soruda da çok uzun yazmışsın. bu kadar analiz kasacak durum yok. biraz ape ol boğa sezonunun tadını çıkar.


  • dafuq  (28.03.21 16:41:05) 
Unlu birini bile direkt satabilirsin. Kimse senden telif soramaz. istiyorsan amerika kitasini sat.


  • plainimalist  (28.03.21 19:04:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.