[]

Kripto parada geriye dönük vergilendirme olabilir mi?

sb.




 
bu ulkede her sey olur.


  • in vino veritas  (28.03.21 00:10:40) 
Olmaz diye bir sey yok tabii ama hic sanmiyorum. Ilgili vergi kavramsal olarak gelir uzerinden yapilan bir vergi bu arada. Kripto paralarin ise mevcut gelir siniflandirmalarindan hangisine girecegi yorumu yapilmis degil. Yani eger buradan bir gelir sozkonusu ise zaten vergilendirmeye tabidir denebilir ancak ne nasil bunun belirli olmamasi gecmis vergi donemlerine yonelik olasi bir incelemenin altini biraz bosaltir acikcasi. Zaten takibi zor bir mesele oldugu icin yorum yapildiktan sonra borsalar uzerinden islem aninda vergilendirmeye calisacaklardir.


  • dunal  (28.03.21 00:23:18) 
Olabilir


  • sta  (28.03.21 00:48:58) 
normalde tabi olmaz ama daha geçen ay kurumlar vergisi düzenlemesi değişti, geçmişe yönelik vergi durumu çıkarıldı. o yüzden hem teorik olarak hem pratik olarak mümkün.


  • fistikthecat  (28.03.21 11:26:53) 
hayır


  • passion rules the game  (28.03.21 11:33:37) 
Türkiye'de bile herhangi bir konuda geriye dönük işlem olmaz.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (28.03.21 11:54:17) 
devlet banka hesabına tl veya döviz olarak geçirdiğiniz anda "hayrola bu para nereden geldi, kaynağı nedir" diye sorabilir. böyle bir vergi çıkarması durumunda ilk başta af filan getirir muhtemelen barış altında düşük bir vergi ile başlarlar sonra gerisi gelir. olmaz diye bir şey yok


  • burya  (28.03.21 12:34:29) 
Vergi tanim olarak zaten geriye donuk bir kavramdir.
Gelecegine vergi odemezsin gecmisteki gelirlerine vergi gelir.

Bana 5 sene onceki net maasim icin(vergi kacirmam imkansiz net aliyorum) ceza geldi. Benim gibi 100binlerce kisi var.

eksisozluk.com

Bitcoinle ilgili yazdigimda da bana ceza geldi diye mesaj atanlar oluyor.
Sonucta bu bir gelirdir ve vergisi vardir.

Kanun cikarsa odeyecegin vergi duser ya da sifirlanir. Kanunda tanimi yoksa(su an yok) en tepeden odetirler, ustune de usulsuzluk cezalari gelir.

Mesela borsa gelirine vergi istemez devlet cunku kanuna nunu istisna olarak eklemis.
ama amerikan borsasindan ettigin geliri beyan etmeni ister.
Borsada para kazan vergi odemezsin, ayni borsadan fon al tamamen ayni geliri kazan %10 vergi keser.
  • divit  (28.03.21 13:03:40) 
gecmise donuk islem olmaz diyenler ya turkiye'de yasamiyor ya da henuz para kazanmiyor :) divit'in bahsettigi olay benim de basima geldi. 2019'da pasa pasa odettirdiler 2016'da degistirdigim isin o zaman yururlukte olmayan vergisini faiziyle birlikte.


  • in vino veritas  (29.03.21 14:33:23) 
Arkadaslar o olay kazancinizdan verilmesi gereken vergiyi zamaninda vermemis olmanizdan kaynaklaniyor. Is degistirdikten sonra yeni ise baslangicta o sene sanki hic geliriniz olmamis gibi baslatmislar sizi ki aslinda var. Yani gecmise yonelik bir yasa degisikligi ya da temel esas degisikligi yok o olayda. Gecmiste yapilmayan incelemenin yapilmasi var. Bu size garip geliyor cunku sizin bireysel vergi muhasebinizi sirketin muhasebecisi sizin adiniza yapiyor. Halbuki gelir vergisi beyan esasina dayalidir. Maasinizi tamamen elden alip vergisini sonra beyan ediyor olsaydiginiz bunu demeyecektiniz.


  • dunal  (29.03.21 19:07:33) 
@duna yasal kismini herkes biliyor ama o vergi 2016'ya kadar 1 kisiden bile alinmamistir.
Cunku maliye sgk ile entegre degildi. Milyon yildir kimse oyle bir vergi odemedi.

Ikincisi, vergiyi yiyen kisi sirket. Devlet vergiyi yemesi imkansz olan isciden kesme yoluna gitti.
Hem de ustune faiz koyarak.
Ben zaten net maas almisim aradaki farki yemem imkansiz. Brut alsak hadi neyse.

Yani devlet bir alacagi gozune kestirdiyse alir. Gerekirse coin borsasiyla entegrasyon yapar yine alir.
Sen o isten zarar ettiysen bile banane kardesim otur beyan hazirla der hesabi da sana yaptirir yine alir.

Vergisiz teknokentte calisanlara bile ceza geldi gidip ugrastilar.
  • divit  (31.03.21 08:41:01) 
@divi, Genel hissiyata katiliyorum. Almaya karar verirse gerekirse en ust limitten odemis olman gerektigine hukum verip tahsilata baslayabilir ve bizim sistemde kimsenin bir sey deme hakki yok. Diger yandan o olayda vergi senin vergin, muhatap sensin. Sirkette eksiklik varsa onu senin sirketle cozmen beklenir. Bu soruda da x yil once (x<5) kazanc saglamissiniz verginiz nerede denebilir. Bu noktada oncelikli sorun tespit. Maliyenin bir devlet kurumu olan sgk ile entegre olmasiyla kucuklu buyuklu ,farkli bolgelerde kurulu, kimi zaman ne idugu belirsiz borsalarla entegre olmasi farkli surecler. Su an boyle bir entegrasyon projesi yok. Akla yatkin dogal akis, buradaki bankalarla calisan borsalara yasal sorumluluk yuklenmesi vesilesiyle kullanicilarinin vergilerini borsalarin tahsil etmeye baslamasi olur ki bunun olmasi icin once nasil olacaginin derli toplu bir resmi onerisi ve bu konuda vergisel bir yorum yapilmis olmasi gerekiyor. Bunlar da henuz hazir degil. Zira yeni bir kavram. Ingiliz hukumeti birkac adim otesinde isletmelerin kripto para kullanilmasini vergi acisindan ele alan hukumlerini daha dun yayinladi. Bunlar yayginlastikca bizimkiler de degerlendirmelerini benzer sekilde yapacaktir.


  • dunal  (31.03.21 16:33:56 ~ 16:35:13) 
Yok orada soyle bir sacmalik var, vergi benim vergim ama hayatin olagan akisinda onu sirket kesip oduyor.
50-100 yil boyle gitmis.

Hatta bu devletin isine geliyor boylece kimse odedigi vergiyi gormuyor ve sinirlenmiyor.
Hadi herkes brut yatirsin desin ben raziyim diyebiliyorlarsa.

Adam vergiyi ben belgesini(matrah) verdigim halde gidip dusukten yatirmis, gib bunu boyle yap diye ozelge cikarmis 2011'de.
Sonra diyor ki hani benim vergim.
E ben sana vermisim belgeyi ben mi dedim eksik yatir diye. Para bende degil ki vereyim.

Sirkete soruyorum ymm oyle dedi diyor, ymm de hakli cunku adama kaldigi yerden yatir dememissin.


Neyse konudan kopmayalim, coin olayin entegrasyona hic gerek yok bankaya x tl girdiyse devlet hani bunun vergisi diyor aninda takiliyor masak raporlarina.
Su an ses cikarmamalari ilginc 5 sene olayini bekleyip son anda darbe vuracaklar bence.

Instagram satislarina da hic ceza kestiklerini duymadim muhtemelen iyice yayilinca zaman asimina ugramadan patlatacaklar hepsini.
Adamin 1 milyon takipcisi var gunde binlerce ciro yapiyor muhtemelen sirket bile acmamistir ama ceza yemiyor.
  • divit  (01.04.21 01:02:39) 
Bu arada ben vergi iadesi de aldim. Basvurduktan sonra 1 yilda yatirdilar. faiz hani haci abi ben de size usulsuzluk keseyim mi diyemedik :)

Kovulan herkesin tazminatindan vergi kesiyorlar itiraz edince 1 yil inceleyip geri veriyorlar. Itiraz etmezsen iade yok :)
  • divit  (01.04.21 01:06:00) 
Masak daha cok suc gelirleri ile ilgilenen bir birim tabii. Yani vergi incelemesi yapmiyor olmali. Dun maliyenin kripto para borsalarindan tum musterilerin bilgilerini istedigini belirten haberler cikti. Istenen bilgiler arasinda mevcut portfoyun stok durumu hakkinda bilgiler de var. Bunun da masak ile ilgili olmasi olasi cunku vergi incelemesi icin tek seferlik stok veri yeterli degil.


  • dunal  (02.04.21 15:22:41 ~ 15:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.