[]

Türkler silah zoruyla mı müslüman oldu?

Bilgisi olanlar cevap verebilir mi? bir de kaynak önerebilir misiniz bu konu hakkında?




 
Silah zoruyla müslüman olmadı tabii ama müslüman olma hikayesi de biraz komiktir. Normalde Çinlilerle Abbasiler bugünkü Kırgızistan bölgesinde savaşırken Türk kabilesi olan Karluklular önce Çinlilerin yanında yer alıp Abbasilerle savaşıyor, sonra vazgeçip Abbasilerin safhına geçip Çinlilerle savaşmaya başlıyorlar, ki Karluklular her konuda böyleler tarihleri boyunca sürekli birilerine yancılık yapmış bi kabile Göktürklere katılmış oradan Uygurlara geçmiş sonra Karahanlılara sonra da yok olup gitmişler. Neyse işte bu savaş esnasında Abbasilerden etkilenip Müslüman olmuşlar, birkaç Türk kabilesi de bunlardan etkilenip Müslümanlığa geçmiş öyle öyle kelebek etkisi olmuş işte Müslüman olup çıkmışız, yoksa hiç alakamız yok aslında İslam dini ile Türkler olarak biz şaman şaman takılıyormuşuz kendi halimizle.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (27.03.21 17:09:44) 
(bkz: talkan katliamı)
(bkz: curcan katliamı)
öncelikle hiçbir devlet kendini-milletini ezik, çaresiz ve kötü gösteren tüm olay-durumlara ilişkin kaynakları yok eder, konuşmak istemez. onun için tarih kitaplarında kazanılan en kıytırık savaş bile sayfalarca anlatılırken kaybedilen büyük savaşlar bile 2 satır bahsedilir. onun için bu konuda türkçe kaynak yerine yabancı kaynaklara yönelmek daha doğru olur.

''ya zaten göktürklerde de tek tanrı inancı vardı ondan dolayı müslümanlık çok sıcak geldi'' gibi çok şapşik bir zırvaya inanmak gerçekten çok şaşırtıcı çünkü bu katliamlar hatta soykırım bile denebilir ki o derece vahşi eylemlerden sonra başka çare kalmayınca geçmek zorunda kalmışlar.
  • ada meltemi  (27.03.21 17:32:27) 
Tarihte bir toplumun, milletin, ırkın din değiştirmesini (özellikle 1500 sene evvelin şartları düşünüldüğünde), "aa bu din çok güzelmiş hadi buna geçelim." ile açıklamak fazla iyimser.


  • karacigerim vur kadehlere  (27.03.21 17:38:41) 
hep fetihlerle.

ciger +2
  • camussar  (27.03.21 18:17:52) 
Kuteybe bin Müslim'in hayatını okursan görebilirsin.
tr.wikipedia.org

  • ankara06  (27.03.21 18:18:32) 
Türk ne demek o önemli. Yani şu an anladığımız anlamda Türk diye bir şey bin yıl önce yoktu zaten, millet kavramı görece yeni bir icat. Türk, bi yönetici elitin veya bir organizasyon biçiminin ismiydi. "Osmanlılar" gibi, ama hanedan kadar dar değil, daha geniş bi yapı.

Bu Türk dediğimiz arkadaşların o zamanlardaki mesleği profesyonel askerlik. Genelde kim para veriyorsa onun için gidip savaşıyorlar. Kimi zamanlarda da kontratlarını sağlama almak için karşı tarafın dinine geçiyorlar. Tarihte Türkler kadar çok din değiştiren başka bir topluluk herhalde yoktur. Budist olan var, Hıristiyan olan var, Yahudi olan var ve tabi bunlar gibi Müslüman olanlar da var.

Bunların hepsinin din değiştirme hikayesi farklı. Kimi yerleşik hayata geçiyor, kendi kanunları şehir hayatına uygun olmadığı için etraftaki medeniyeti (yani dini) benimsiyor, çünkü o an için daha faydalı. Kimi bahsettiğim gibi ittifaklarını güçlendirmek için diğerinin dinini benimsiyor. Kimi savaşı kaybediyor, savaş tazminatını hafifletmek için (beni esir etme, ben de müslüman olayım gibi) böyle bir söz veriyor falan filan.

Anadolunun müslümanlaşması genelde vergi yüzünden. Yani şu an burada yaşayan insanların çoğu zaten "genetik Türk" değil, buranın yerlisi. Zamanında ya az vergi ödemek için, ya lokal beylerden koruma almak için, ya yerel yöneticinin merkezdekilere daha çok yaranmak istemesi için vs. din değiştirip kendilerine "Türk/müslüman" demeye başlamış insanlar.

İslam bir "hakimiyet ideolojisi" olduğu için genelde müslüman askeri/politik elit bir yere egemen olup sonradan çeşitli yöntemlerle oranın halkını müslüman yapmaya yönelmişler. Hıristiyanlık biraz daha ilginç, genelde misyonerler bir yerin insanlarını Hıristiyan yapıyorlar, sonra onlar ayaklanıp kendi devletlerini kuruyorlar falan. Tam tersi şekilde işliyor süreç.
  • plutongezegendegilmi  (27.03.21 21:00:51) 
Hayat gerçekten güzel +1

Emeviler ve Abbasiler dönemini iyi bilmek lazım.
  • Hallegadola  (27.03.21 22:31:12) 
Arapların yükseliş devri ve o zamanlar çok güçlü ve dirayetli komutanlara sahipler, popülerler. Daha sonra emevilerin savaş başarıları malum.

Olay buradan sonra iki görüşe ayrılıyor:

Birincisi böyle bir ortamda Türklerin bu güçlü orduyla ittifak yapması, bunu avantaja çevirmek istemesi ve sonucunda kültür etkileşimi. Belki de gücün yine dinden geldiğine inanmak.

Diğer görüş ise arapların ya bize katıl ya da öl mantığıyla savaşa girmesi sonucu kuteybe bin muslim ve sonucu olarak talkan katliamı.

İkisi de mümkün olabilir zira örnekleri tarihte mevcut. Misal; hazar türkleri.

Ama bana soracak olursanız bu bir tercihti. İttifak olunan arapların o savaş ruhu zaten günümüzde de dünyaya hükmetme isteği olan bir milletin gözünü boyadı. İttifak sonucu arapların koşulları kabul edildi. Tarih kitaplarının dediği gibi “dine yakındı” konusu bir nebze kabul edilebilir (halkın iknası-adaptasyonu için) olsa da asıl amacın türklerin siyasi çıkarları için bir dönüşüme girdiklerini düşünüyorum. Dediğim gibi bu benim görüşüm. Ki türk beylikleri bile kendi aralarında çıkarları için yanar döner davranmışlar.
  • Unde bach canim  (27.03.21 23:30:28 ~ 23:41:37) 
@plutongezegendegilmi o zamanlar türk yoktu demek çok büyük yanlış. sadece avrupadaki milletler oluşmamıştı.türkler millet olarak mevcuttu. (bkz: orhun yazıtları) ayrıca anadoludaki türklerin türk olmadığına dair iddian geçersizdir. "10 yy. dan sonra Anadolunun neredeyse tamamı Türkler tarafından doldurulmuştur. O kadar Türk dolmuştur ki Üçüncü Haçlı Seferi sırasında I. Friedrich, Anadolu’dan geçerken her yanıyla Türk gördükleri bu bölgeyi Türkiye (Turchia) olarak adlandırmıştır. Farklı bir çok kaynakta Anadolunun adı artık Türkiye'dir. Seyrek bir Türk nüfusu bulunaydı bu bölgeye Türkiye adı verilmezdi." Ayrıca Marco Polonun haritasında bile Turcomania diye bir ifade mevcut. Genetik olarak ise durumu şuralardan inceleyebilirsiniz. mbdincaslan.com


  • Battalgazininintikaml  (28.03.21 00:08:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.