[]

osmanlı'dan ayrılıp da özlem duyan ülke var mı?

şu postu gördüm de.

i.hizliresim.com

kimse mi sevmemiş osmanlı'yı ya?

mesela ingiltere kök söktürdü millete afrikalı ya sorsan çekinmeden ben ingilizim diyebiliyor.

hintli bile onlar bizim kadim ortağımız diyebiliyor.

 
Sadece Türkiye diye biliyorum.


  • prole  (25.03.21 12:02:53) 
osmanlı savaşlarla toprak kaybetmeye başladığı dönemde, o kültürdeki insanlar osmanlıyı sevmiş olsa idi zaten mübadele savaşları çıkmazdı ki?

birde hangi toplum bir diğer toplum tarafından idare edilmeyi ister ki? kültürleri farklı, dini farklı, mezhepleri farklı, adetleri farklı.
  • selam  (25.03.21 12:08:02) 
afrikalı hintli gururunu kimliğini kaybedecek kadar büyük bir asimilasyon ve baskıya maruz kaldı da ondan ötürü adamlar ingilizlere daha sıcak bakıyor. biz fethettiğimiz bölgelerdeki müslüman azınlıklara bile "osmanlı" kimliğini benimsetememişiz. bize çok benzemelerine rağmen hepsi ayrı ayrı kabileler olarak kalmış.


  • roket adam  (25.03.21 12:33:59) 
Yok. Hatta balkanlarda genel politik/sosyal kurgu (veyahut ulusal kimlik) çoğunlukla Osmanlı karşıtlığı üzerine kurulu. Yani hemen herkes "iyi oldu bu adamları tokatladığımız" diye düşünüyor, eğitim sistemi böyle vs.


  • plutongezegendegilmi  (25.03.21 12:42:29) 
Osmanli icin konusursak yok.

Ingiliz ve Fransizlarin eski somurgelerinin de onlari cok sevdigini sanmiyorum. Sadece onlarin kulturu ile yetisen ve onlarin daha ustun oldugunu kabul edenler var. Mesela Fransiz somurgelerinde (hala somurge diyorum cunku biraz isin detaylarini deserseniz Fransa hala oralari somuruyor) Fransizca egitim alan genclerin en buyuk hayallerinden biri Fransa'da okuyup iyi yerlere gelmek. Ama onlar dahi Fransa'nin somurgeci oldugunun farkindalar.
  • cleric  (25.03.21 13:18:22) 
Lubnan olabilir, halk arasinda yonetime karsi derin bir nefret var. Beyrut patlamasindan sonra RTE gitmisti tezahurat falan yapmislardi. Gerci Macron'a yuz katini yaptilar, Macron delikanli gibi halkin arasina girdi, kurtar bizi diye yalvariyorlardi www.youtube.com bizimki sadece uzakta el sallamisti:)


  • neverletyougodown  (25.03.21 13:19:58) 
Her arap ülkesinde Osmanlı'ya özlem duyan ve RTE'ye aşık insan çokça var.


  • Amory Lorch  (25.03.21 13:54:42) 
yunanistan özelinde, adamların ana yurdunu işgal edip, vali atayıp yüzyıllarca haraca bağlamışsın.

kim bilir tarih kitaplarının yazmadığı ama yunan halkının hafızasında yaşayan daha neler yapmışsındır.

"az sömürdünüz, buyurun vatanımız sizindir" diyecek halleri yok. tabii ki yunan isyanını milli bayram olarak kutlayacak.

yani hasan tahsin'i kahraman olarak görüyorsan milos obilic'e suikastçı diyemezsin.
  • filteria  (25.03.21 13:57:10) 
cevapliyorum.Belki sadece Musluman Bosnak, Arnavut,Makedonyalilarin kucuk bir kismi.

Oran musluman Bosnaklarda en yuksek cikar muhtemelen. Yunanistan ve Bulgaristandaki Turkleri saymadim cunku onlar zaten Osmanlinin ana unsurlariydi. Bulgaristan ve Yunanistandaki Pomaklar da ilginc bir grup.Bunlarin TR'ye goc etmisleri tamamen Turklesmistir su an normal bir Turkten ayiramazsin ama bu Pomaklarin Balkanlarda yasayanlarinin da cogunlukla Osmanli ile bir gonul bagi kalmamistir.
  • turkuaz  (25.03.21 14:36:39) 
orta dogu'da yasiyorum. burada konustugum tum suriye-lubnan-filistinlilerin soyledigi sey ayni 'bizim topraklarda osmanli, fransiz ve ingilizler hukum surdu. bunlarin icinden en az sevileni musluman olmasina ragmen osmanli. fransiz ve ingilizler hep hastane, okul, cesitli kurumlar acmislar. osmanli vali atayip para almak disinda hicbir sey yapmamis, hicbir sey vermemis. en buyuk sehirde belki 1 cami. en fakir halk onlarin doneminde.' diyorlar.


  • orange coffee  (25.03.21 16:40:44) 
En son Davutoğlu'da bizi halen daha seviyorlar sanıp NeoOttamanist politikalarla dış ilişkilerimizi batırmıştı. Her gün Balkan ve Orta Doğu haberlerine bakan bir olarak şunu diyebilirim ki adamlar bizi sürekli Neo Ottamanizm ile suçluyor. Kosova'nın Kudüs'te Büyükelçilik açmasını kınadığımızda bile adamlar saydırmış hop siz yeniden mi işgal edeceksiniz, size ne diye. Bir de bu arkadaşların çoğu Müslüman.

Mısır'da, Suudi Arabistan'da ve BAE'de zaten sürekli bu yönde haberler var. Evet adamlar selefilik üzerinden mezhepçilik de yapıyorlar ama en büyük dayanakları "Osmanlı işgali". Neoottomanizm suçlamaları.

Osmanlı devleti evet, şu anda hiçbir devletin olamadığı kadar kozmopolitti belki de, hatta belki mükemmel iyiydi ama Fransız devrimine kadar. Özellikle 18. yüzyılda ulus-devlet anlayışının ve din yerine ulus bilincinin arttığı dönemde tebaayı uyutamazdın. Ki Arnavutluk da Müslümandı ona bakılırsa ama adamlar her sene kutluyorlar bağımsızlıklarını törenlerle. Aynı zamanda ebu Vahhabı da asmışsın Araplar da aynı şekil.

Bu Balkan ve Arap ülkelerindeki ulus bilinci ve devlet aşkı tamamen Osmanlı'dan kurtulma ve Türk nefretine dayanır. Mantıklı da bakmak lazım. Esasen yüzyıllardır birlikte yaşayan insanın aslında birbirinden ne kadar çok beslendiğini fark etmemek imkansız. O zamanda da şimdi de bu aşırıcılık büyük güçler tarafından pompalanıyor. İstanbul'daki çoğu güzide eserin mimarı Ermeni kökenli mesela, Osmanlı onların da devletiydi.

Rahmetli Ecevit'in Türk-Yunan Şiiri'ni paylaşmak istedim burada.
www.siir.gen.tr
  • Hallegadola  (25.03.21 16:43:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.