[]

Dolar artışı abartısı ve eski dönemler

Dolar sanırım beş kat falan arttı akp döneminde. Her artışta eskiden fiyat buydu şimdi bu oldu hayal oldu falan diyoruz ama seksenlerde doksanlarda nasıl aşılıyordu bu durum? 2002 ile 1990 arasında dolar 572 kat artmış. Ohannes. Eskiler nasıl bakıyordu bu rakamlara?




 
sence doların 572 kat artması mümkün mü :d para birimleri farklıydı.
1990 dolar 2400 tl
2990 asgari ücret 414000 tl.

parasal değer farklı idi. bugünkü tl olarak düşünme
  • jelly bear  (24.03.21 00:00:05 ~ 00:04:01) 
o zamanlar ithalat bu kadar yaygın değildi bir ürün tr içerisinde sirkülasyonla geliyordu ve günlük malzemelerimize doların etkisi azdı. bu sebeple hatta eskilerin dolara bakışı biraz ev almak gibi yatırım aracı gibi düşünüyorlardı

bugün akp'nin 15 yıllık sürekli ithalat politası sebebi ile her şey patates, sarımsak tarçın dahil yurtdışından dolarla geliyor

o sebeple o dönemle bizim dönemi kıyaslamak çok rasyonel değil.
  • duyurukullanıcısı  (24.03.21 00:01:17) 
Eskiden dolar arttığında enflasyon da artıyordu ve enflasyon oranında telafi zamları yapılıyordu maaşlara. O yüzden yüksek enflasyona rağmen alım gücü değişmiyordu. Şimdi ise dolar ve enflasyon artarken alım gücünü iyileştirme gibi bir dert yok. Aksine daha da paramızı alıyorlar. O yüzden eskiden olunca sorun durgunluk falan olurdu. Paran erimezdi. Maaşlı çalışanlar da rahattı. Şimdi doktor bile sürünüyor. Sayılara çok takılmamak lazım yoksa.


  • prole  (24.03.21 00:57:57) 
store.donanimhaber.com

Bak baklım 2002 öncesinde ve sonrasında asgari ücret kaç gram altın alabiliyormuş, şimdi kaç gram alabiliyor.
  • otopsicocugu  (24.03.21 00:59:07) 
ilk soruya cevap
sabit kur rejimi
karaborsa
  • esref  (24.03.21 03:37:03) 
Bence 90lara gore daha sakat durumdayiz cunku o zamanlar kredi karti, mortgage falan yoktu. Ev, araba varsa paran nakit alinirdi, yoksa kirada devam ederdin, arabaya binmezdin. Beyaz esyaya falan senet yapildigini hatirliyorum o kadar. O yuzden insanlar oldugu kadar yasarlardi. Herkes sifir arabayla gezemezdi, asgari ucretle calisanin en buyuk luksu marlboro idi.

Simdi o denge de bozulmus vaziyette, herkesi borca soktular, devlet zaten butce acik verdikce elde ne var ne yok satti. Devlette bile yedek akce yok. Sonu malesef baya kotu olacak gibi..
  • cooperr  (24.03.21 08:46:52) 
eski dönemde bu kadar ithalata dayalı bir ekonomi yoktu + bireysel borçlanma da oldukça düşüktü, yani varsa alıyordun yoksa alamıyordun. şimdiki gibi bankalar durup dururken gel maaşının 20 katı kredi vereyim diye peşinde dolanmıyordu yani. dolayısıyla o etki ile bu anki etki çok farklı. ayrıca evet ücretlerdeki artış da dolara paralel olabiliyordu. altına endeksleyip bakınca çıkıyor zaten.


  • roket adam  (24.03.21 10:41:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.