[]

Atatürk'ü, Kurtuluş Savaşı'ndan önce Anadolu halkı tanıyor muydu?

Sanirim bunun tersini iddia eden tarihciler var ama ben -aslinda pek de guvenilir olmayan bir yerde- Ataturk'un, Canakkale Savasi'ndaki zaferinden dolayi "Anadolu halki" (halk kelimesinin altini ciziyorum, tabi erleri de eklememiz lazom buraya) tarafindan tanindigini, sevildigini ve Kurtulus Savasi icin halki orgutlemeye basladiginda karsilarinda kendisini gorduklerinde heyecanlandiklarini iddia ediyor.

Konu hakkinda uzman olan? Bilgisi olan?


 
1. dünya savaşı cephelerinden osmanlı'nın sınırları içerisinde olan az sayıda cepheden biriydi, çanakkale. ayrıca zafer ile ayrılınan az sayıda cepheden de biriydi. hem anadoluda olunca hem de zaferle çıkılınca orayı komuta eden kişinin (ki bu da Atatürk oluyor) şanının yürümesi akla gayet yakın. Özellikle de çanakkale cephesinin, kurtuluş savaşı'ndaki türk-yunan muharebelerinin gerçekleştiği ege bölgesinde olması eminim bu etkiyi artırmıştır, o yöredeki halkın düşünceleri üzerinde.

(uzman değilim, hobi olarak ilgileniyorum)
  • helena  (19.03.21 00:52:43 ~ 00:54:53) 
Peki acaba ankara'da, ankara'nin civarinda yasayanlarda durum nedir?


  • ardt  (19.03.21 00:57:09) 
Akla yatkınlık ile açıklanacak bir şey yok tarihi gerçekler var. Mustafa Kemal Paşa yarbay ilen tümen, albayken kolordu yönetmiştir ve Çanakkale sonrasında "Anartfatalar Kahramanı" olarak anılmıştır. Enver paşa ile olan rekabetine rağmen gazetelerde resmi basılmış ve payitahtı kurtaran adam olarak hürmet görmüştür. Enver Paşa Edirne'yi kurtaran adamken Kemal Paşa İstanbul'u kurtaran adamdır. Ayrıca diğer cephelerde (suriye ve özellikle doğuda (muş-bingöl-bitlis) yaptıkları ile yenilmezliğini perçinlemiştir.) Bu tanınmışlık ve karizma olmasa ne temsilci toplar, ne askerlerin emri altına girdiği bir komutan olur, ne de padişaha karşı Anadolu'da barınabilirdi.

Bu arada, Kurtuluş savaşı öncesi namı almış yürümüş bir de Hamidiye Kahramanı Rauf Orbay vardır. Ancak Mondros'u imzalamıştır maalesef.
  • renegade  (19.03.21 01:11:10) 
@renegade: bir keresinde meclis baskanligi icin ataturk'un karsisinda aday olan da rauf orbay'di sanirim?


  • ardt  (19.03.21 01:19:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.