[]

ev alirken rayic bedeli dusuk gostermenin riskleri?

param yetmedigi icin emlakci boyle bir teklifle geldi.

acaba rayic bedeli dusuk gosterirsek neler olabilir?


 
5 yıl içerisinde satarsan rant vergisini yüksek ödersin.
vergi denetimi olursa onda da yıllar sonra "abi sen bu evi bu paraya aldım diyorsun ama yalan bu, ev şu kadardı vergisini öde" diye de patlatabilirler.
kredi çekeceksen de kredi daha düşük çıkabilir.
  • roket adam  (18.03.21 15:15:47 ~ 15:16:00) 
merhaba

tapudaki satışların büyük çoğunluğunda düşük vergi ödemek için satış bedeli düşük gösteriliyor. bu tutarın alt limiti de, satıcı tarafın satış öncesi ilgili belediyeden alınması gereken rayiç bedel evrağındaki tutar. satış değerini bu tutarın altında gösterdiğinizde otomatik olarak vergi dairesinin takibine takılıyorsunuz.

ev için kredi tutarı rayiç bedelden ziyade, banka tarafından gönderilen eksper tarafından belirleniyor. geçtiğimiz hafta alımını yaptığım dairenin rayiç bedel evrağındaki ederi 120.000tl iken, banka tarafından yapılan değerleme sonucunda 300.000tl olarak belirlendi. değerleme tutarının %70-80’ine kadar kredi kullanabiliyorsunuz diye biliyorum.

vergi tutarları gerçekten yüksek, ancak satış tutarını düşük göstermenizi tavsiye etmem. eskiden çalıştığım bir firmada aynısını yapan bir arkadaşım, evi aldıktan sonra bu durum yüzünden büyük bir ceza ile karşılaştı. eski ev sahibi evi satarken dışarıya ciddi anlamda borçlu olduğu için, yapılan satış yıllar sonra mahkeme tarafından mal kaçırma olarak algılandı. evin internet üzerindeki eski ilanına, banka hesapları arasında yapılan para transferine kadar araştırıldıktan sonra düşürdükleri tutar+yüklü bir miktarda para cezası ödemek zorunda kaldı. alışveriş nakit yapılırsa bu durum tespit edilebilir mi bilemem, ancak söylediğim gibi pek tavsiye ettiğim bir yöntem değil.

umarım sorunsuz bir şekilde, istediğiniz fiyattan alımı gerçekleştirebilirsiniz.

edit: belirttiğim durumun hemen hemen aynısını ifade eden bir habere denk geldim. bunu da incelemenizi tavsiye ederim.

www.hurriyet.com.tr
  • doubletapper  (18.03.21 15:32:37 ~ 15:49:51) 
tutarı prşin ödeme yaparsanız düşük gösterebilirsiniz ama kredi çekip düşük gösterirseniz maliye yakanıza yabışıyor.


  • gameofannen  (18.03.21 15:55:42) 
Bence O evi o paraya almadığını kanıtlayamadıkları sürece sana hiçbir ceza kesemezler. Kesseler de mahkemeye verir geri alırsın diye düşünüyorum. Bu yüzden O eve belirttiğim paradan fazla verdiğini kanıtlayamayacakları şekilde ödeme yap


  • işimdeyim gücümdeyim  (18.03.21 18:43:54) 
Fetöcü mallar gibi rayiç bedeli 120 bin olan evi 120 bine alırsan bence enselenirsin. Cevaplarını aldıkları kpssden 500 malın full çekmesi gibi.

120 rayiçi vardır, piyasası 200 bindir. 160-170 e alırsınız kağıt üzerinde. Bunu izah etmeniz her zaman mümkün.
  • baal  (18.03.21 20:12:11) 
Hukuki olarak da tasarrufun iptali davasına konu olabilir ve taşınmaz elinizden gidebilir (düşük bir ihtimal ama olası).

Malı satın aldığınız kişinin borçlarından dolayı hakkında icra takibi varsa ya da başlatılırsa borcun doğumundan itibaren geriye dönük 5 yıl içerisinde devredilen taşınmazlar için bu dava açılabiliyor. Maksat borçlunun mal kaçırdığı iddiası ile yaptığı devri iptal ettirmek. Bu ihtimalde sizin bunun gerçek bir satış olduğunu, mal kaçırma amacıyla olmadığını ispatlamanız lazım. Burda da en önemli kıstas taşınmaz değerinde satılmış mı ve para banka yoluyla mı ödenmiş onun tespitidir. Siz rayiçten gösterirseniz o davadaki en önemli delilinizi kaybetmiş olursunuz.

Dediğim gibi düşük ihtimaldir ama olasıdır. Önceden bu dava çok bilinmezdi ama artık çoğu avukat açar bu davayı. Ben de bir dükkan almıştım geçen sene ama rayiçten gösterdim. Piyasada %90 böyledir.
  • al sana nick it  (18.03.21 20:56:54) 
Herkes yapıyor bunu, olağanüstü bir fark olmadığı sürece sorun olmaz.
Krediyle satılan evlerde çekilecek kredi tutarına göre bir hesaplama yapılıyor zaten. Bankacılar da öğrendiler yönlendiriyorlar.
Devlet, Ev satış bedelinin %4’üne ortak olmaya devam ederse, vatandaş kendi yöntemini belirlemeye devam eder.
  • cliquot  (18.03.21 20:58:09) 
  • phonex  (18.03.21 21:17:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.