[]

kontraplak ahşap işlerinden anlayan var mı?

"çam kontraplak" ile "kavak kontraplak" arasındaki fark, yüzeyinde bulunan desen mi oluyor sadece? yoksa başka farklar da var mı?

baksan'da bulunan büyük çaplı firmalarda, 170x220 cm ölçülerinde 12-14 mm kalınlığında tabakalar 250-300 lira civarına satılıyor. biraz küçük firmalarda ise, 1 metrekare büyüklüğünde kontraplaklar 15-20 liraya satılıyor.

bu iki malzeme arasındaki farkı bilen var mı?

 
merhaba

sadece yüzeydeki desenden ziyade, belirttiğiniz iki ürünün arasında basınç dayanımı, kesme mukavemeti ve yoğunluk açısından da farklar mevcuttur. huş ağacının mukavemet değerleri çam ağacına göre genel olarak daha yüksektir. ancak hobi amaçlı kullanmak ya da basit bir ürün/prototip geliştirmek için kullanmayı planlıyorsanız eğer, mukavemet değerlerine çok da göz önünde bulundurmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. yine de ihtiyaç halinde internet üzerinden bir çok teknik veri tablosuna ulaşabilirsiniz.

edit: kavak ile çam hakkında bilgi almak istemişsiniz, ben nedense huş ile çam arasındaki farklardan bahsettim. çam kontraplak, kavak kontraplak ile kıyaslandığında daha yüksek dayanıma sahip olan bir malzemedir.
  • doubletapper  (18.03.21 10:09:37 ~ 10:21:22) 
@doubletapper;

merhaba hocam, çok teşekkür ederim yanıt için...

fiyat farkının neden kaynaklandığı konusunda da bilginiz var mı acaba? düşük fiyata satanlar, kendilerinin başka bir amaç için kullandıklarını söylemişlerdi ama tam hatırlayamadım.
  • sftsft  (18.03.21 10:20:06) 
@sftsft tahmin ediyorum ki kalite sınıfları ile alakalıdır. hatırladığım kadarı ile bu malzemenin; birinci sınıf en kaliteli (düzgün zımparalanmış, neredeyse pürüzsüz yüzey), dördüncü sınıf en kalitesiz (gelişigüzel zımparalanmış, pütürlü/çatlaklı/budaklı/renklenmiş/reçine bulaşmış yüzey) olmak üzere dört farklı kalite sınıfı olacak şekilde üretimi yapılıyordu. mobilya vs gibi göz önünde bulunacak bir ürün için birinci kalite, boya/mantolama altına yapılacak olan dış cephe kaplaması gibi gizlenecek bir uygulama için ise daha düşük kalite malzeme kullanmayı tercih edebilirsiniz.


  • doubletapper  (18.03.21 10:25:42 ~ 10:25:55) 
Ucuz olan parçaların et kalınlığı düşüktür, 4 mm kalınlıktır büyük ihtimal ile, plakası 250 tl satılan ürünün m2'si 66 tl eder.


  • John Bloor  (18.03.21 10:44:13) 
kavak kontrplak daha kolay islenir. daha yumusak agac.

manavlarda gordugunuz yeni nesil sandiklarin cogu kavak kontrplak. sut beyaz, civi olmayan.
  • camussar  (18.03.21 14:55:10) 
kavak, uretim sureci de daha kolay. agacin kabugunun soyulmasi, mm lik parcalara ayrilmasi , kurutulmasi vs


  • camussar  (18.03.21 14:56:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.