[]

Dijital paralara vergi hakkında soru ve fikirler

Öncelikle her Türk vatandaşı gibi bende çalışan, binbir çeşit hayvan gibi vergileri ödeyen,haysiyetli bir şekilde hayatımı idame ettirmeye çalışan gariban bir vatandaşım. Konuya dönecek olursak devletimizin vergi politikalarından aşırı derecede rahatsızım. İsmini cismini bilmediğimiz yüzlerce vergi ödüyoruz ve paralarımızın nerelerde harcandığı bile belli değil. Yine geçen gün ekonomi bakanından bir açıklama gelmiş. Kendisi "kripto paralarda çok ciddi kazançlar dönüyormuş öyle bir duyum aldım, bu işe el atıcaz" minvalinde bir açıklama yaptı. Hani sanki kahvehanede muhabbet ederken duymuş gibi... Ya dayıoğlu bu işlerde güzel para varmış minvalinde bir açıklama. Şimdi benim kafamda oluşan düşünce şu... Aman vatandaşın cebine 2-3 kuruş girerde refah seviyesi falan yükselir Allah korusun hemen paraların üstüne çökelim gibi bir düşünce geliyor aklıma. Kesinlikle samimi değiller, nerden para alabiliriz vatandaştan ne koparabiliriz politikasıyla ekonomi yönetilmeye çalışılıyor.
Ben kâr ederken devlet kârıma ortak olmaya çalışıyor, ben zarar ederken zararıma da ortak olacak mı?

Haksız mıyım? Siz ne düşünüyorsunuz?
Ayrıca ben yemin ettim, inat ettim. Ya vergi vermeyeceğim, ya bu işleri bırakacağım ortası yok. Başka alternatifimiz var mı? Bilen söylesin.

 
evet o üslup çok iyi denemez, yakışmıyor. ülkede farklı kalemler altında çok fazla ve saçma vergiler alınıyor. fakat şunu da unutmamak gerekir. birşeyden kazanç elde ediyorsan vergisini ödemek zorundasın. türkiye'ye özel bir şey değil bu. insanlar yıllardır dövizden, altından ve benzer emtialardan kar sağlayıp, devlete bir kısmını vergi olarak ödüyor. onlarda biz enayimiyiz bunlar kripto paralardan para kaldırıyor vergi vermiyor derler. eğer bir yatırımdan kar sağlıyorsan vergisini vermek zorundasın. o yüzden bu konuda haksızsın. ama diğer fazla vergiler konusunda herkes hemfikir.

türkiye'de bulunan hesabında aracı kurumlara ait para girişi çıkışı geriye dönük incelenirse ve vergi istenirse ödeyip ödememek sana kalmış. vergi dairesi peşine düşer. ödemeyip inat edersen 10 liralık vergini cezalı 100 liraya çevirir. ha eğer geriye dönük vergi alınmaz ve karardan sonra vergi alınması istenirse vergi ödememek adına türkiyedeki hesabını kullanmazsın.

düzeltme: döviz alınırken vergi veriliyor, satılırken vergi yokmuş.
  • false pretension  (17.03.21 18:03:08 ~ 18:23:42) 
Normalde kazanç vergilendirilir doğru ama hisse senedine veya altın alış satışına (gerçi alışa vergi geldi) bir vergi yok. Kriptoparaları ne olarak gördüklerine karar versinler önce.

Ben ödemem. Şahsen yetti artık, gider estonyada şirket kurarım oranın hükümetine veririm yine burada vermem.

Ek olarak, "yurtdışındaki paranızı getirin kaynak sormayacağız %1 vergi ile vergi barışı yapacağız" demişlerdi geçen yıllarda. Şimdi kalkıp kripto kazancına %30 gelir vergisi dese kim niye versin? (bu arada kripto aslında yurtdışı geliri de sayılmıyor, yani öyle kazansan bile TL'ye döneceksen Türkiye'deki adama/kadına satıp TL alıyorsun o da başka konu)

en güzel seçenek bir şeyleri kripto ile alabilmek olurdu. Devletin ruhu bile duymaz alışverişini yaparsın parayı kullanırsın. Bu da yavaş yavaş geliyor gibi.
  • nhk ni youkosu  (17.03.21 18:19:41) 
Üslup ayrı mesele ama bazı istisnalar dışında dünyanın tüm gelişmiş ekonomilerinde ciddi vergiler mevcut.

Kripto konusuna şu anda kimse nasıl davranacağını bilemiyor ancak yabancı borsalardan türk hesaplarına yapılan para transferlerini çat diye gelir olarak kaydedip %30-40 gelir vergisi keserlerse + türk borsalarına da düzenleme getirirler, vergiyi direkt borsanın kendisinden keserlerse hiç bir şey diyemeyiz, muhtemelen olacak olan da odur. Şu anda tüm dünya bununla çalkalanıyor, muhtemelen herkes birbirini bekliyor diye düşünüyorum. Altı üstü 200-300 liralık youtube gelirlerinin bile peşine düşüyorlar şu an google irlanda'dan türk hesaplarına yapılan transferlerde, muhtemelen aynısı kriptonun başına da gelir.
  • roket adam  (17.03.21 22:36:19 ~ 22:36:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.