[]

Çay makinesi üzerine mantıksal sorgular

Selam.

Şimdi biz çay makinesi alıcaz. Çünkü normal çaydanlık var demir mi çelik mi her neyse. Elim yanıyo onda da sıcak oluyo buhar falan çıkıyo sevmiyorum yani.

www.arcelik.com.tr

Bundan alıcam da sorum ürüne dair değil.

Çay makinesi alıyorum ben. Ama tekte çay alamıyorum bundan çok saçma değil mi? Alt kısımda suyu ısıtıp, kaynayınca onu üste koyma metodu da var anlamadığım da onu geçiyorum şimdilik. Diyelim üste de alta da soğuk su koyduk. Çay da koyduk o üstteki kısma. Ateşi verdik. Kaynıyo sular her yerde. Ok kaynadı. Ben çay elde etmek için hem üstten bardağa çay koymam lazım, hem de alttan su koymam lazım. Ben tekte içilebilir çay istiyorum ama? Tek çay koy iç diyebilirsiniz ama o da içilebilir değil. Şimdi ben kahve makinasına çay koyup, su koyup, tuşuna basıyorum. Ve tekte içilebilir çay elde ediyorum. Kahve makinası better than çay makinası değil mi çay yapmak ve içmek için?

 
Kahve makinası kahveyi filtreden süzerek kahve yapıyor çayın sıcak su içerisinde demlenmesi gerekiyor. Söylediğinizdeki bütün sıkıntıyı geçsek bile kahve makinasında haşlama çay bile yapamıyorsunuz.

Sizin istediğiniz düz kettle içine poşet çayları sallayın tek seferde çay yapar size.
  • hedep  (13.03.21 19:24:09) 
Kahve makinesinde filtre kağıdına demlik poşet çay atıyorum demliyor? Gayet de güzel oluyor yani neden öyle dediniz anlamadım. Su koyuyorum çayı filtre kağıdına koyuyorum basıyorum tuşa çay oluyor. Alıp direk içilebilir çay elde ediyorum. Ama işlevi çay makinesi olan bir alette bu süreç daha zor.


  • the real brad pitt  (13.03.21 19:27:02) 
Sizin şu anda içtiğiniz şey çay değil. Çay aromalı su içiyorsunuz, onun için uğraşmayın poşet çay da aynı şey.

Çay olması için ayrı bir yerde 20-25 dk demlemeniz ve o şekilde koymanız gerekiyor. Kahve makinası suyu üst bölmede 20 dk tutamaz.
  • roket adam  (13.03.21 19:27:38 ~ 19:31:31) 
çay dediğiniz çift demlik olur. ha tek demlik de yapabilirsiniz ama demini iyi ayarlamanız lazım, çift demlik gibi iyi olmaz. ayrıca çayın olduğu demliğin kaynamaması gerek. yani eliniz yanmayan bi çaydanlık alabilirsiniz tek demlik için.


  • jelly bear  (13.03.21 19:34:03) 
iki suyun kaynama sebebi çeyın sürekli pişip suya özünü bırakmasıdır. senin istediğin koyulukta çay mesela toplam 5 dakikalık süre için mümkün olur tek kaplı sistemde, koyuluk arttıkça alttaki suyu fazla koyup dengelersin. kahve makinasında böyle bir imkan yok.


  • diffarentiationation  (13.03.21 19:49:53 ~ 19:50:02) 
Şu kısım yanlış
“Diyelim üste de alta da soğuk su koyduk. Çay da koyduk o üstteki kısma. Ateşi verdik. “
Alta su koyarsınız, isterseniz alttaki suyla aynı anda isterseniz alttaki su kaynayınca üstteki demliğe kuru çay koyarsınız.
Sonra normalde insanlar alttaki demlikten bir miktar suyu üst demliğe aktarır. Bardağa doldururken her ikisinden koyar.
Siz tek demlik istiyorsanız alttaki suyu çok doldurmadan koyarsanız başta kaynayınca üste hepsini aktarırsınız. Ama tek demlik olunca lezzetli olmaz bunu bilin.
Kuru çayı soğuk çayla asla birleştirmeyin. Çay kaynar su ile münasebette bulunur sadece.
  • cilekli pasta  (13.03.21 19:54:29) 
Demlikteki çay, kaynamaya, beklemeye devam ettikçe koyulaşacak hatta acılaşacaktır.

İkinci ve üçüncü bardakta da birinci bardaktakiyle aynı lezzeti almak istiyorsan birincide olduğundan daha az dem daha fazla su alman gerekecek.

Bu sebepten hem çaydanlığa ve hem de demliğe ihtiyacın var.
  • Mirket  (13.03.21 20:00:10) 
"çay kaynar su ile münasebette bulunur sadece"

çok yanlış. kaynar su çayın haşlanmasına sebep olur ve çay kısa zamanda acılaşır. o yüzden en güzeli soğuk demleme yapmaktır. ne kadar ağır demlenirse o kadar lezzetli olur çay.
  • jelly bear  (13.03.21 20:21:52 ~ 20:22:19) 
Şöyle bir şey olabilir belki, çay guruları yanlışım varsa düzeltsin lütfen. Madem ki tek demlik çay kaynadıkça bayatlıyor diye olmuyor. Poşet demlik çaylar var, tek demlikte onlarla çay demlenir, istenilen kıvama gelince poşetler çıkarılır ve tek çaydanlık ocakta kalmaya devam eder?


  • cometome  (13.03.21 20:44:50) 
aradığınız makineler:

www.hepsiburada.com

www.hepsiburada.com

birinci linktekinin eski modelini kullanmıştık senelerce, çayı gayet güzel yapıyordu.
suyun içinde de beklemediği için çayda bir bayatlama falan olmuyor.
  • blatta hiberna  (13.03.21 21:21:53 ~ 21:24:13) 
www.amazon.com.tr

bi 15 yıl evvel filan bu tarz bir şey kullanmıştım. şimdilerde tefalde artık yok sanırım. bunu bulabildim amazondan biraz daha bu şekilde arayabilirsiniz.

edit: linki önceden açmıştım, blatta da aynısını vermiş zaten:)
  • red g  (13.03.21 21:30:05 ~ 21:32:19) 
son sorunuza benim cevabım "hayır, değil". çünkü kullandığınız yöntem, kullandığınız çaya uygun değilse ortaya garip bir içecek çıkar. ha siz o içeceğin tadını yine de seversiniz o ayrı. çok darlanmışsınız ama, "çay" dediğimiz şeyin ne olduğu anlamaya başlayarak bu beyhude çırpınıştan kurtulabilirsiniz belki.

yani çay dediğimiz şey çok genel bir kategori. farklı farklı çay türleri olduğu gibi farklı farklı içim ve demleme teknikleri var. türk usulü (her yerde görüp bildiğimiz) çay içmek istiyorsanız ayrı demlikte demler, kaynar su ile açarak içersiniz, mecburi bir işlem bu yani. bazı kültürlere göre bu içtiğimiz şey onların içtiği çayla alakasızdır. çaylarının yapısı, yaprağı farklı olur, onu demliğe koyar, kaynar suyla birleştirir, 3-4 dakika bekletip içerler. şimdi o çayla bu bizim burada içtiğimiz çay aynı değil. siz bizim usül demleme çay istiyorsanız, doğru ya da uygun tadı elde etmek için üst demlik mecburidir denebilir. zaten bizim çaykur model çaylar o diğer türlü demlemeye gelmezler.

yani çok temel yerde bir farklılık var, çay dediğiniz elinizdeki madde bile bin çeşit olabiliyor. hepsinin kendine uygun demleme yöntemleri var. ilgili çayı kendisi için uygun olan demleme yönteminin dışına çıkarırsanız içtiğiniz şeyden verim alamazsınız. ama siz hem bunu yapmak hem verim almak istiyorsunuz. o yüzden bence olay beyhude bir yere gidiyor. bence bu yönden bir düşünebilirsiniz, farklı çaylara ve farklı demleme yöntemlerine öyle ulaşmaya çalışabilirsiniz.
  • nimberjack  (13.03.21 22:15:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.