[]

Start-up yatırım

>>Start-uplara yatırım yapan şirketler veya kişiler oluyor? Burda süreç nasıl işliyor?

Yatırım yaptıktan sonra şirketten hisse alıp her ayki kardan para mı alıyorlar? Yoksa exit durumunda mı payları kadar para alıyorlar? Anlaşmaya bağlı olarak değişebilir,genel olarak süreç nasıl işliyor onu merak ettim.


 
normalde yatırım yaptıktan sonra firmanın bir ayaklanma süreci vardır. bu en iyi ihtimal ile 6ay normali 1yıl.

yani 1yıl sonra banka hesabında üzerine konuşulacak bir meblağ görmeye başlarsın. zaten yatırımcıya da söylüyorsun 3 yıl gidecem, çıkacam vs vs deme diye.

hisse satmak ve yatırım yapmak kavramları karıştırılıyor maalesef.

hisse firmanın o anki değerinden satılır mesela corolla'nın piyasası 80ktl ise %10'nu 8ktl'den satarsın.

corolla'nın %10'u kağıt üstünde senin.

şimdi corolla'nın %51 hissesine sahip olan sana şöyle diyebilir ya şimdi sen ortaya bir 100kusd koysan bu corollayı ben öyle bir modify ederim ki yazın tüm düğünlerde kiralarız acayip para kazanırız.

şimdi bu bir iddaadır. bu iddaa yatırım yapılmadan önceki corollanın fiyatını 80ktl + 100kusd yapmaz bazı durumlar hariç.

sen inanırsın verirsin parayı ama dersin ki bak bu 100kusd'yi ben 5.yılda geri istiyorum.

elemanda ok der.

şimdi senin %10 yatırımcı olarak elinde şunlar var.

corrolla'nın %10 hissesi
yılda gelecek olan kar payı
5. yılda gelecek olan 100kusd

adam mesela 3. yılda exit yapmak istedi o zmn

corollanın 3. yıldaki değerinin %10'u
3 yıllık kar payı
100kusd

alırsın.

atıyorum sen parayı verdin 100kusd harcandı 2.ayda corolla uçurumdan uçtu gitti. geçmiş olsun.

işte tüm bu sirkülasyondaki durumlar aynı zamanda anlaşmalara bağlı vs vs vs
  • duyurukullanıcısı  (12.03.21 12:29:48 ~ 12:30:49) 
Tamamen anlaşmaya bağlı. Ben 4 bin TL kattıgım ve bütün fikri emeği bana ait işime 160 bin TL bedelle 15 ayla sınırlı yüzde 33 ortak aldım. 15 ayın sonunda ayrılıp ayrılmamak tamamen bana baglı. Ayrılırsak sistem bana kalacak. 15 ayki kazancını alıp gidecek ve aynı sistemin benzerini ona bedelsiz kuracagım. Ya da devam edeceğiz ama ek yatırım alacagım.


  • deer hunter  (12.03.21 13:51:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.