[]

yeni başlayan için fotoğraf makinesi ve ekipman

selamlar,

bilenler bilir, yakın zamanda ağır bir kanser atlattım. biraz daha pozitif aktiviteler içinde yer almak arzusu ile hobi amaçlı fotoğrafçılığa başlamak istiyorum.

maksadım amatör doğa fotoğrafçılığı. yeni başlayacak ve öğrenme aşamasında olacağım için uçuk kaçık makineler yerine daha uygun bir fiyat performans cihazı ve başlangıç aşamasında gerekli olabilecek ekipmanları önerebilirseniz sevinirim.

ek olarak öğrenme kaynakları da paylaşabilirseniz çok mutlu olurum. anadolu üniversitesi e-sertifika başvuru tarihini kaçırmışım.

 
doğa fotoğrafçılığı derken çok geniş bir konu.

geniş açı lens ile manzara da çekebilirsin, telefoto lens ile kuş da çekebilirsin veya makro lens ile gördüğün börtü böcek çiçek vb gibi şeylerde.

fotoğraf konusunda en önemli şey doğru lens seçimi ve bu da marka seçiminden başlıyor.

güncel fiyatları bilmiyorum da mesela nikon 50mm f1.8 lens 900 lira civarıyken canon için olan 450 liraydı. iki lens de muhteşem değil başlangıç serisi prime lens ama aradaki fark özellikle yeni başlayan insanlar için çok önemli oluyor haliyle.

bi lens görmüştüm youtube'da adam normal geniş açı fotoğraf çekiyor, ama nasıl yapmışlarsa hiç bir şey takmadan direkt olarak 2.5 cm yakına kadar girip makro da çekebiliyordu böyle çok amaçlı lensler de var yani.

makina konusunda nikon ve canon'un her zaman uygun fiyatlı bir başlangıç dslri oluyor. bu markaların dışında fiyatlar yükselmeye başlıyor. ikinci el en çok bulabileceğin markalar bu ikisi.

fotoğraf, fotoşop, teknikler, değişik fikirler konusunda ne istersen iste kesinlikle youtube'da tutorial olarak var. yani öğrenme konusunda hiç bi sıkıntı yaşamazsın günümüzde.

muhtemelen crop faktörlü makina alacaksın. o da şöyle oluyor.

atıyorum 50 mm lens aldın. bu lensin odak uzaklığı full frame makinada 50mm. sen eğer bunu nikona takarsan 1.5 çarpan faktörü olacağından full frame makinaya takılan 75mm lens ile eşdeğer. eğer canona takarsan çarpan faktörü 1.6 olduğu için full frame makinada 80 mm odak uzaklığına eşdeğerı olur

full frame makinaların sensörü nikon makinalara göre 1.5 kat büyük, canon makinalara göre 1.6 kat büyüktür çünkü.

bir kaç model dışında tüm lensler full frame içindir ama crop faktörlü makinalara da uyar(bayonet tiplerine göre, mesela nikon mount, canon mount, sony mount vb gibi) farklı marka lensler çeşitli makinalar için değişik bayonetlerde üretilir. mesela sigma aynı lensi canon bayonet de çıkartır, nikon bayonette.

bu konuları, güncel makinaları, fiyat performans lenslerini, ne çekeceğini, hangi lense ihtiyacın olacağını baştan iyice öğren ki yanlış bişey alıp canın sakılmasın. ben aynı makinadan nikon d5200 3 tane alıp kullandım, hala da elimde var nikon d5200, artık işimi görmüyor ve isteklerim doğrultusunda biraz daha iyi bişeye geçmem lens makina derken 40 bini buluyor, bu parayı ayıramadığım için de alamıyorum.
  • killerbee  (10.03.21 03:32:15 ~ 03:37:35) 
geçmiş olsun, öğrenme kaynakları olarak eğitim sayılmaz ama koray birand'ın videolarından inanılmaz zevk alıyorum. sözlük tarzı bir videosu olması lazımdı, youtube'da aratıp izlemeni öneririm, bu sorun dahil bir çok sorunun cevabı orada var.


  • roket adam  (10.03.21 10:31:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.