[]

Lenovo'ya Lenova diyenler - Küçük ünlü uyumu mu?

Sevgili dostlar,
Uzun süredir kafayı taktığım bir şey var. Bazı beyaz yakalılar nedense önlerinde duran ve üstünde "Lenovo" yazan bilgisayara ısrarla Lenov"a" diyorlar.

Acaba bu Türkçe'nin ağız yapısıyla, küçük ünlü uyumuyla ne bileyim İstanbul değil İstambul demek gibi o tür bir harf bilmemnesiyle mi ilgili?

 
dikkat edersen lenova demek lenovo demekten daha kolay. cahillik degil de insanin daha kolayi secme icgudusu. ozellikle bu dilde cok yaygin.


  • baldur2  (09.03.21 14:08:45) 
Yıllardır buna kafa yoruyorum soruyorum ama cevap alamıyorum, gelen cevaplar da onu söylemek daha kolay şeklinde oluyor. Fakat ben "lenova" yazanları merak ediyorum daha çok.

Söylenişte kolay olan seçilebilir tabii ki, ben de pekçok kişi gibi volkswagen'e vosvogen derim folksfaagın veya volkswagen demek yerine. İlginç olan şu; adamın önünde Lenovo laptop duruyor. Nasıl yazıldığını görüyor. Ama yazı olarak da lenova yazıyor.
  • owaki  (09.03.21 15:28:03 ~ 19:38:21) 
Türkiyede -ova ile biten isimlere daha alışkınız hem bulgaristan tarafından hem azerbaycan tarafından hatta böyle türkçeye girmiş isimler var o yüzden lenovaya çekiyor ağzımız diye düşünüyorum


  • freebird5406_2  (09.03.21 15:31:55) 
küçük ünlü uyumu değil de türkçenin belli bir ağızı kulağı var, 1980 öncesi tdk kapatılmasaydı belki bununla ilgili güzel bilgilerimiz olabilirdi


  • ckisc  (09.03.21 16:18:59) 
hahaha. ben de kafayi takmistim buna. bence teknoloji cahili olduklari icin olabilir. yani cahilden kasit senin benim kadar bilmiyorlar. bluray'e blueray diyenlere tekme atmak isterim.


  • nibba  (09.03.21 16:24:06) 
Aaa lenovo muymuş o ahahahhzzhs ben valla hiç yazılı olarak da görmediğim ya da dikkat etmediğim için lenova zaten adı sanıyordum, aydınlandım merci :))


  • somethinginthewayshemoves  (10.03.21 00:13:07) 
eksiduyu.ru
işbu örnekte konunun lenovo ile ilgili olmadığı görülebiliyor.

  • Jux  (10.03.21 00:19:35 ~ 00:19:55) 
sadece lenova değil +1

siz şu marlboro'ya hiç "marlboro", hadi r'sini de geçtim, "malboro" diyen duydunuz mu?

o sigaranın adı "malbora".

"şarj"a "şarz" demek gibi bizim dil yapımıza uymuyor demek ki.

bu arada "şarj"a "şarz" diyenlere gıcık oluyoruz, ama "changement"a 50-60 yıl önce "şanjman" denirken, şimdi ayı gibi "şanzıman" diyoruz, kimse de bunu yadırgamıyor.
  • kibritsuyu  (10.03.21 00:51:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.