[]

Bir dil öğrenmeye çalışırken

Beynimin zorlandigini hissediyorum. Sanki depoda benzin bitmiş tekliyor gibi oluyorum özellikle o dilde bir şeyler dinlemeye çalışırkın. Sizde de oluyor mu? Bu zihin yorgunluğu için ne önerirsiniz 26 yaşımdayım :(




 
Dinlerken ben de zorlanıyorum, aşırı multitasking dönüyor, fazla geliyor beynime. Okurken su gibi gidiyor. Yani takviye için bir şey tavsiye etmek anlamlı değil bence, zorladıkça iyileşir beyin, bence dinlemeye devam etmek, dikte yapmak falan lazım hatta.

Edit: Bir de ben Türkçe de sesli kitap falan ya da podcast neredeyse hiç dinlemiyorum, belki o alışkanlığı edinince başka dilde de işe yarar.
  • whoosie  (08.03.21 15:51:23 ~ 15:59:29) 
Aslında spor yapmak gibi düşünün. Önce kısa kısa şeyler dinleyin zamanla zaten daha uzun dinlemeye başlayacaksınız. Dinlemekten yorulunca okumaya geçin veya yazmaya. Ben çok çalışınca bi bira içip biraz kestiriyorum çok iyi geliyor :)


  • ayakkokususeveninsan  (08.03.21 16:10:35) 
Bende olmuyor. Tam tersi İngilizce dizi, film izlerken alt yazıya çok bakmadan dinlemeye çalışıyorum. İlgi alanlarınıza uygun içerikleri tercih ederseniz konuşmalara ilginiz artabilir.


  • dissendium  (08.03.21 16:18:12) 
Önce kısa kısa şeyler dinlemekle başlayın. +1

Bir de şey var, illaki biliyorsunuzdur gerçi ama özellikle ''anlamalıyım, mutlaka anlamalıyım'' diye dinleyince insan anlayabileceğini de anlayamıyor. Kendimizi serbest bırakmaya ve dinlenilenin su gibi akıp gitmesine izin vermemize ihtiyaç var. Anlamak için fazla odaklanınca benim beynim kelime analizine giriyor, dil bilgisi kurallarına bağlıyor ve haliyle iki dakika içinde yoruluyorum. Dinlemeye kısa şeylerle başlayıp anlayabileceğinize olan inancınızla kendinizi rahat bırakıp dinlerseniz zamanla bu sorun ortadan kalkar düşüncesindeyim.
  • kedimedi  (08.03.21 16:20:03 ~ 16:21:00) 
@kedimedi aynen söylediğiniz gibi oluyor. Bir de o dildeki altyazı ile beraber dinliyorum. Duyduklarımı altyazıdan takip ederek kelimeleri ve yapıları hatırlamaya çalışıyorum. İşte o zaman hemen yoruluyorum.

Bir de seviyemin çok üstündeki şeyler dinliyorum şu an, daha çabuk gelişmeme yardım eder diye ama herkesin söylediğinden anladığım önce basit şeylere yönelmeliyim sanırım.
  • Mossy  (08.03.21 18:02:54) 
Dinlemeyi geliştirmek için farklı, kelimelere ve cümle yapılara aşinalık kazanmak için farklı pratikler yapmak gerekiyor. Aynı anda hepsini geliştirmeye çalışınca sonuç hüsran genellikle. :) Sizin yerinizde olsam kısa olan basit seviye içerikleri alt yazı ile dinlerdim bir süre, zamanla önce alt yazıyı kaldırır ve sonra da içeriğin seviyesiyle süresinin uzunluğunu artırırdım. Alt yazı da yüksek oranda kulak dolgunluğu katıyor insana, tek tek yoğunlaşıp çeviri yapmadan zihinde kelimelerin yan yana birleşip anlam verebilmesini sağlayarak kelimeleri algılama becerisini yükseltiyor.


  • kedimedi  (08.03.21 20:33:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.