[]

İzmir’de depreme dayanıklı semt mi bina mı? Nereyi seçmeli?

30 Ekim’deki depremde Bayraklı Manavkuyu’daydık. Kirada oturduğumuz binaya bir şey olmasa da yaşanan ağır travmalar, ölen komşular ve etrafımızda yıkılan onlarca bina sonrası evi boşalttık ve başka şehirde ailemizin yanına geldik. Aylardır burdayız. Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum.

Şimdi artık yeniden ev bulma zamanı (çıldıran emlak piyasası da cabası) Karşıyaka düşünüyoruz ama oranın da depreme dayanıklı olan ya da olmayan bölgeleri var. Ya da zemin depreme dayanıksız olsa da bina yeni. Herkes dağlara orlardaki sitelere gidin diyor ancak arabamız yok küçük bebeğimiz var ve bizim için hayata daha yakın olmak önemli.

Sevgili İzmirliler maksimum 3000₺ bütçe ile siz olsanız nerde ev arardınız?

Buca olmaz, Karabağlar çok karışık. Hatay Nokta gibi sıkışık bölgeler bize uygun değil. Hem İzmir havası olsun hem çok bina bina olmasın hem en önemlisi taş gibi sağlam zemin ve bina olsun istiyoruz. Bebeğimiz güvenle büyüsün, güzel bir yuva kuralım istiyoruz. Teşekkürler.

 
hayatın içinde olmak deyince aklıma sadece Atakent Bostanlı mavişehir geliyor. Uzman değilim elbette ama bu bölgede 10 yaşı geçmeyen, düzgün bir firmanın yaptığı evlerde bence oturulur. Mavişehir ve yalı mahallesindeki yüksek katlı siteler de (parkyaşam, Soyak gibi) sanıyorum ki gevşek zemine rağmen sağlam yapılmıştır. Ben de bu bölgede oturuyorum, onca depremde hiçbir şey olmadı neyse ki. Ailem de Bostanlı’da oturuyor, 2000 model Gültekin inşaat üretimi bir binada, onlarda da hiç sıkıntı olmadı. Yetersiz bir istatistik biliyorum ama verebileceğim tavsiye bu.

Bu bölgeler dışındaki yerler bana cazip gelmiyor. Göztepe tarafı çok sıkışık, alternatifsiz, trafiği nispeten daha kötü, park yeri problemi de keza öyle. Alsancak desen evet hareketli ama yapılar çok eski, trafik ve park sorunu bitmez. Karşıyaka tarafında da trafik oluyor ama tramvay ve özellikle vapur eve ulaşımı çok kolaylaştırıyor. Yayılabilecek yeşil alan daha fazla, gidilebilecek standart üstü kalitede mekan da daha çok.

O bütçeyle mavişehirde 2+1 bulunur bu arada. Yeni binalarda altyapı problemi de yaşamazsınız, kapınıza kadar fiber gelir, elektriğiniz kesilmez vesaire.

Ekleme: egepark çevresindeki emlakbankası bloklarını hariç tutuyorum, onlar fazlasıyla yaşlı, her yağmurda yolları batar, göle dönüşür. Mavişehirden kastım dudayev bulvarının kuzeyinde/Anadolu caddesinin güneyinde kalan, Koçtaş mavişehir’le sonlanan alan.
  • orient blue  (04.03.21 23:14:03 ~ 23:19:39) 
bostanlı'da mesela iskele karşısındaki caddedeki iş bankası üstündeki binayı yıktılar. orada fotoğrafçı da vardı karşı cephesinde. o binayı da yıktılar. ama o civarlarda bir tane bile çatlağı olmayan evler var. yine o civarlarda kentsel dönüşüme uğramış, 1-2 sene önce inşaatı bitmiş evler de var.

mesela 2003 depremine gaziemirde yakalandım, lojmanlar dandikti ve orta hasar aldı (10 katlı bazılarını ilerleyen zamanlarda ağır hasardan yıktılar). 2005 deprem fırtınasına güzelyalı sahilde yakalandım, orta kalite bina, az hasar aldı (orta hasarlı olup yıkılmayan bina da var yakın çevrelerinde). 30 ekim depreminde ise karataş'ta (direkman sahil) son olarak ailemin oturduğu 75 yapımı evde hiç bir şey yoktu. hatta o çevredeki hiç bir evde bir şey yoktu.

bence ilk önce işiniz, gücünüz, ulaşım kolaylığınız ve etraftaki imkanlar olmalı. sonra da bina ve daireyi özel olarak incelersiniz.

mesela ben karataş veya bostanlı tercih ederim. genel olarak ideal yerler benim için.

"Hem İzmir havası olsun hem çok bina bina olmasın hem en önemlisi taş gibi sağlam zemin ve bina olsun istiyoruz. " zemini iyi olmasa da güzelbahçede az katlı, sitelerimsi evler var, oturulabilir.
  • rain when i die  (04.03.21 23:31:55) 
F.altay mimkent'e bir bakın mutlaka derim. Kalıp tünel betonarme ve tamamen kayalık zeminde , dikine yapılaşma ama park yeri vs sorunu nispeten daha az. Otoban giriş çıkış , güzelyalı sahiline 3 dakika mesafede , bütün güzergahlardan kaçış yeri olabilen , keşmekeşi az bir yerleşim yeri.


  • synax  (05.03.21 00:09:22) 
Gaziemir Irmak Mahallesi
Gaziemir, zemin olarak sağlam, Irmak Mah ise çok ferah çok iyi
3000₺ mutlaka bulursunuz. Bende burada oturuyorum, ve satın almak üzere ev arıyorum bende. Ama kiralık işi satılıktan daha kolay.
  • etna  (05.03.21 00:32:59) 
Oyak yamaçevler yaz Google'a. Tüm İzmir yıkılmadan çökerse gel yüzüme tükür. !0 dakikada bir dolmuş var Karşıyaka merkeze 10-15 dakika.


  • Mirket  (05.03.21 00:39:42) 
Deprem oldurme bina oldurur.

Oturacagin yapinin saglam olduguna emin olduktan sonr her yerde oturabilirsin
  • kaiserr76  (05.03.21 01:07:17) 
Bostanlı önerisi yapanlar Bostanlı'nın zemini, zeminin geçmişiyle ilgili hiçbir fikre sahip olmayanlar sanırım. O hat üzerinde çok çok iyi bir firma tarafından yakın zamanda yapılmadıysa güvenmeyin lütfen. Çocuk demişsiniz, gelecek demişsiniz.


  • adivar  (05.03.21 08:20:14) 
çok geçmiş olsun. bizde manavkuyu'da ofisimizi kaybettik. anlıyorum şu anki endişenizi zira ben de yeni ofis için aynı ikilemdeyim.

yeni girne medikalparkın orda oturuyorum. her yere yakınım, evimin 3 tarafında da park olan bir sokaktayım, binalar karşıyaka ve bostanlıya göre çok daha yeni, birbirinden uzak, ferah bir alan. depremde de en az hasar alan bölgelerden biri oldu. dağlardaki siteler kadar uzak değil ve karşıyaka ve bostanlının hengamesinden o dipdibeliğinden de uzak. tüm banka şubeleri, büyük marketler vesaire var. sorunuz olursa mesaj atabilirsiniz.
  • Phoebe  (05.03.21 09:47:30 ~ 09:51:31) 
mustafa kemal mahallesine bir bakmanizi öneririm, arkadaslar söylemis oyak yamacevleri ve üstünde siteler var. her sitenin parki, yakinda kresler var. minibüs otobus ile bostanliya 15 dakikada iniyorsunuz. kiralar 2500-3000 civarinda degisiyor.


  • spivak  (05.03.21 13:10:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.