[]

arkadaş toplanmasında hesap ödeme sorunsalı

4-5 kişilik bir arkadaş grubuyuz. herkes artık evlendiği için tabii sayı iki katına çıktı. ara ara birbirimizin ya da tanıdıkların evlerinde buluşuyoruz. takdir edersiniz ki 8-9 kişiye mangal + alkol deyince hesap ciddi rakamlara çıkabiliyor, o yüzden kimseyi üzmemek adına biri alışverişleri yapıyor, sonra ona para atıyoruz.

siz nasıl yapıyorsunuz bu tarz toplaşmalarda hesabı? tüm hesabı davet eden mi çekiyor? yoksa bizim gibi mi? yoksa liste yapıp herkese bir şeyler al mı diyorsunuz?


 
temel şeyleri ev sahibi üstleniyor, lüksleri gelenler getiriyor. (yiyecek temel, alkol lükse giriyor). herkesin ne yapacağı belli yani aşağı yukarı. gelemeyecek olan varsa da böylece etkilenmemiş oluyor ortam.


  • nahtoderfahrung  (04.03.21 17:32:03 ~ 17:33:37) 
bence yaptığınız çok mantıklı. ben olsam ben de bunu ister/karşımdakine teklif ederdim.


  • super kahraman olsaydim baba olurdum  (04.03.21 17:32:23) 
alkolü dışardan gelenler getiriyor, yemekleri ev sahibi hallediyor.


  • plutongezegendegilmi  (04.03.21 17:34:43) 
yabancı arkadaş grubu ile ;
yemekler ev sahibi içkiler misafirler, ev sahibi içki almaz, misafirlerde meze türü şeyler getirir.

türk arkadaş grubu ile ;
ev sahibi hepsini alır, sonraki ay diğer ev sahibi hepsini alır vb şekilde gider
  • duyurukullanıcısı  (04.03.21 17:36:19) 
en güzelini yapıyorsunuz. bizde sırayla ödeme yapıyoruz.


  • sizofren06  (04.03.21 17:39:13) 
biz genelde çok kalabalık oluyoruz. malzemeler birileri tarafından alınıyor. alanlar masrafları bir kenara yazıp buluşma sonrasında whatsaptan gruba atıyor. ben oturup excelde millete bölüştürüyorum.

keşke hep 1 kişi yapsa alışverişleri ve bölmesi kolay olsa ama 30 kişiyiz yaklaşık, 10 kişi illa bir şeyler almış oluyor. biraz karışık oluyor hesap.

alkolleri de ayrı hesaplıyoruz genellikle. kimi bira içiyor kimi viski.

bir de bunun uygulaması vardı, splitwise. herkes harcamalarını giriyor. "ali ahmet ben şarap aldık" diye bile girebiliyor. masraflar girilen kişilere otomatik bölüştürülüyor.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (04.03.21 17:40:36) 
harcama bölüşülmesi çok komplike hale geldiğinde can sıkıcı hale gelmeye başlıyor. bence en mantıklısı ev sahibinin masrafları üstlenmesi.


  • co2s2  (04.03.21 18:06:04) 
Alkol kullanmıyoruz maddiyattan ziyade zaman kısıtlaması sebebiyle herkes tenceresini alır kolunun altına gider bizim grupta. Ana yemeği ev sahibi yapar o da etsin etsin 200 lira etsin t bone steak yemiyoruz toplaşıp da :)
Bir 300-400 liraya kadar tolere edebilir bizim grup sonuçta her hafta aynı insanda toplanmıyoruz ama daha yüksek bir rakama ulaşıyorsanız misafirlerden 2 kişi gider alışveriş yapar kişi sayısına bölersiniz makul olur. Ev sahibinin sizi ağırlamak için 500 liralık alışveriş yaptım kelle başı 50 lira please demesi pek bizim kültüre göre değil misafirin para toplayıp yiyeceğini götürmesi daha güzel olur bence.

  • cilekli pasta  (04.03.21 18:46:01 ~ 18:58:40) 
Gelen hesap / kisi sayisi.

Alkollu ortamsa - alkol icmeyen varsa alkolu ayri hesapliyoruz onlara sey yapmamak icin.

Disarda alisveris falan yapilan bir seyse her seyi tek bir kisi harciyor, sonra harcamayi boluyoruz.
  • fakyoras  (04.03.21 19:59:24 ~ 20:00:08) 
Evsahibi ana yemekleri yapar diğerleri ilave yemek & içki getirir.
Dışarıda buluşacaksak herkes ne getireceğini baştan söylüyor. Çok şükür aramızda "ucuza kaçan" ya da "buranın patronu benim" demeye çalışan hödük yok.

  • SiyamkedisiZorro  (04.03.21 20:00:27) 
Herkes bir şeyler getiriyor. Örneğin biri diyor ben iki çeşit meze yapıcam. Birisi ben sucuk alırım diyor. Biri ben iki şişe şarap alırım diyor falan. Kimseye girmeden orta yolu buluyoruz.


  • suicides underground  (04.03.21 21:42:58) 
dışarıda buluşuluyorsa hesap aile sayısına göre eşit bölüşülüyor. içki içmeyen varsa alkol düşülüp eşit bölüşülüyor, alkol de içenlerin sayısına göre bölüşülüyor. gerçi alkol almayanlar da "amaan boşver yav böl gitsin nolcak" dedikleri için onlar da bizim içkiyi çekmiş oluyor.

ama eve misafirliğe gidiliyorsa ben hayatımda hesap bölüşmek gibi bir şey yapmadım, duymadım da. kime gidiliyorsa hesabı o çekiyor. olsa olsa "ben patlıcan salatası getiririm, tatlıyı ben alırım" şeklinde 1-2 tane ekleme yapılıyor. ana yemek, içki gibi giderleri ev sahibi karşılıyor. tabii aynı şekilde bir dahaki sefere diğerine gidildiğinde de o ev sahibi karşılıyor.

ha belki içkiyi kendisi yapan bazen "çok süper rakı oldu bu sefer, sen alma ben getiririm" diyor ama o da yaptığı rakısını içirtmek için, hesap mesap derdinden değil.
  • kibritsuyu  (04.03.21 23:49:24 ~ 23:50:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.