[]

Kisa sürede gelisen psikoz - kafamda deli sorular

Selamlar, bi el atin kafayi yemek üzereyim.

Almanya'da yasiyorum. Kiz arkadasim (27 yasinda, burali) Ocak'ta yeni bir ise basladi. Baslarda gayet memnundu, biraz stresliydi is ama ben "yeni istir, normal" diyerek gecistirdim. Neyse bu böyle giderken son iki haftadir bayagi bir mutsuz oldugunu gördüm. Iki haftada günde 2 saat ya uyudu ya uyumadi. Neyse, sonra ikimizin de home-office oldugu bir gün is yerindeki toplantilardan birine kulak misafiri oldum. Yok böyle toksik bir atmosfer. Herkes birbirine mobbing uyguluyor, hakaretler, assagilamalar havada ucusuyor. Benim kiz arkadasima direk bir mobbing yok ama örnegin ona bir sey soruyorlar, daha iki saniye gecmeden "sen hala uyursun galiba" gibi yorumlar geliyor. Neyse sevgilimle konustum ve isi birakma karari aldi.

Kararini sali günü sabah (gün önemli) önce sefine söyledi, tepki olarak "ama neden, sen cok basarilisin" gibi bir yorum aldi. Neyse, karar kesindi. Ben bu arada ise gidiyorum, gün icinde sevgilimle degilim. Salive carsamba günü sevgilimle bikac toplanti daha yapmislar. En son carsamba günü büyük patronla konustu. Bu görüsmeden sonra telefonda sesi bana bayagi rahatlamis geldi.

Ama ne olduysa ondan sonra oldu. Carsamba aksami eve geldim, sevgilim paranoya halinde "telefonumu dinlediler, maillerimi degistirdiler" vs. diyor ama mental olarak bitmis durumda. Hemen ailesine haber verdim, onlarin yanina götürdüm, biraz konustuk, daha iyiydi. Ertesi gün (Persembe) aksam beni aradi gayet güzel konustuk, "biraz fazla stres yaptim" vs. dedi. Sesi gayet iyidi.

Cuma günü babasi beni aradi, Persembe gece kötülesmis, "beni dinliyorlar, beni hapse atacaklar" vs. diye kendini paralamaya baslamis. Cuma sabah da hastaneye götürmüsler, su anda psikyatri klinginde müsahede altinda. Corona'dan dolayi ziyaret edemiyorum, gidince sadece bir kapinin arkasindan görüyorum, cökmüs durumda.

Ben bu kizla 5 yildir birlikteyim, bu zamana kadar hic böyle bir seye tanik olmadim. Ne yapacagim bilmiyorum. Bir insan bu kadar kisa sürede bu hale gelir mi? Doktordan cok bilgi alamiyoruz, biraz daha burada kalmali diyor, bilmiyorum. Elimden de bir sey gelmiyor. Yav böyle bir duruma sahit olan var mi? Ne yapmali ne etmeli?

 
Gecmis olsun. Yogun stres altinda pek cok kisi psikotik belirtiler (sanri gibi) gelistirebilir. Stres azalip tedavi gordukten sonra pek cok kisi her zamanki yasamina geri donebilir. Kisa psikotik atak denilen durum suresi 30 gunu asmayan psikotik belirtiler icin kullanilir, kiz arkadasinizin da durumu sayet buysa birkac hafta icerisinde rahatlamasi mumkun olabilir. Endisenizi anlamakla birlikte biraz zamanla ve tedaviyle cozulebilecek bir durum olmasi nedeniyle panik yapmayin derim. Tekrardan gecmis olsun.


  • gibicibicis  (02.03.21 18:05:54) 
yorgunluk ve stres yeterince yoğunsa bu durumlar olabiliyor. yakın bir arkadaşım. eşiyle yaşadığı sorunlardan sonra. aynen böyle beni dinliyorlar peşimde biri var takip ediliyorum paranoyasına girmişti. hatta bir süre benim evimde kaldı. beni buldular yan dairedeler diyip duruyordu. olmayan sesler duyuyordu.

meğer eşi buna gizli gizli kafasına göre antidepresan veriyormuş, ondan mı oldu yoksa stres mi tam emin olamadık ama olay üzerinden 5 seneden fazla geçti bir daha böyle saçmaladığını görmedim.
  • orpheus  (02.03.21 18:58:31) 
Bu olayın bir benzerini üniversite zamanı yaşamıştım. Normalde 4-5 ders alınır bizde,cengaverlik edip 8 ders almıştım. İlk başta her şey normaldi,final zamanı patladım. 10 gün stresten uyuyamadım doğru düzgün. Sınavlara bir şekilde girdim. İki hafta sonrasında psikotik durumlar yaşadım. İnanılmaz zor günler geçirdim. Kliniğe ramak kalmıştı,sağlık anksiyetesi oldu bende daha çok. Yanında olmaya çalışın,destek olun. Tavsiyem bundan sonrasında stresli işlerden uzak dursun. Bir kere bu olayı yasayinca nüks mümkün. İlaç tedavisini kesinlikle aksatmasın. Düzelecektir. Yani uzun lafın kısası bırak 1 ayı,10 günlük yoğun stres yeter bazen.


  • basubadelmevt  (02.03.21 21:14:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.