[]

Emlak Vergisi

Arkadaşlar merhaba. İnternetten araştırınca biraz kafam karıştı.
Kendim ailemle yaşıyorum ama bir tane evim var kirada. Daireyi alalı tam 1 yıl oldu dün. Bazı kaynaklarda üzerinde tek tapu varsa ödemezsin diyor. Bazısında başka bir gelirin yoksa ödemezsin varsa ödersin diyor.

Ben sigortalı çalışanım yani gelirim var. 1 adet 1 yıllık dairem var ve içinde kiracı var. Emlak vergisi ödeyecek miyim? Ödeyeceksem bunu nereden yapmam gerekiyor?

 
Evin bağlı olduğu belediyenin online işlemler sayfası varsa ve vergi borcu ödeme hizmeti sunuyorsa oradan kontrol edebilirsin. Bildiğime göre ödemen gerekiyor. Ayrıca kira gelirini de beyan etmelisin. İlk yıl kira vergiden muaf. Sonraki yıllarda beyan usulü ile vergi ödenmeli. Kiranın da banka üzerinden tahsil edilmesi gerekli.


  • Evocati  (02.03.21 09:13:43) 
‘Tek evi olması’ tek başına yeterli bir muafiyet değil .
Tek ev + Gazi
Tek ev + 18 + işsiz gibi kombinasyonlar var. Bu şartları sağlıyor olmalısınız.
  • mutlu yillar sana  (02.03.21 09:32:41) 
@Evocati
Bağlı olduğu belediyenin sitesinde 54,45 x 2 taksitli bina vergisi görünüyor. Bu emlak vergisi mi oluyor? Daha büyük bir tutar bekliyordum :)

Kira geliri beyanını da yapmadım evet onun için de belediyeye gidilecek sanırım
  • alaimisema  (02.03.21 09:36:50) 
Emlak vergisi belediyeye ödenir, yazdığınız gibi düşük ücrettir genelde.

Kira gelir vergisi ise maliyeye ödenir, mart ayında beyan edilir ve ödenir. İnternet vergi dairesi kolay ve kullanışlı bir şekilde kira gelir verginizi ödemenize yardımcı oluyor.
  • John Bloor  (02.03.21 09:46:00) 
@evocati,

Ilk sene muaf olsa bile beyannamede bulunmak zorunda miyiz?
  • baldur2  (02.03.21 11:03:20) 
@baldur2

evet, evi ilk aldığınız zaman vergisini müteahhit ödüyor. o sene muaf oluyorsunuz ancak belediyeye beyanda bulunmak zorundasınız. sonraki sene vergi size yazıyor. iki taksit olarak ödeniyor.

(emlak vergisinden bahsediyorum, kira konusu gelir vergisine giriyor, belediyelik bir olay değil.)
  • draconas  (02.03.21 13:52:01 ~ 13:54:02) 
Kira beyanını maliyeye yapmak zorundasınız. 31 mart 2021'e kadar 2020 yılı içinde elde ettiğiniz gelirleri bağlı olduğunuz maliyeye ya da internet vergi dairesi üzerinden beyan etmek zorundasınız.

intvrg.gib.gov.tr

Yukarıdan e-devlet ile giriş yaptıktan sonra hazır beyan sayfasından formu doldurarak beyanda bulunabilirsiniz. İnternette beyanın nasıl doldurulacağına ilişkin bolca video var. İzlemenizi tavsiye ederim. Takıldığınız yerde özel mesaj atabilirsiniz. İş yerinizden aldığınız maaş ve kira geliri dahil yıllık gelir 180 bin TL üzerinde ise yıllık 6600 TL istisnadan yararlanamazsınız mesela. Beyan verirken dikkat etmek gerekir. Bu yüzden rehber videolar önemli.

Bunun dışında bir de gayrimenkulün kendi vergisi var. Bunlar genelde cüzi rakamlar olur ve ilgili belediyeye yatırılır. Bahsettiğiniz rakamlar doğru olabilir. İlk sene bu vergi alınmaz, takip eden yıllarda alınır. Borç çıktıysa ödemeniz gerekir.
  • Evocati  (02.03.21 14:50:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.