[]

Kiracıya ne yapayım?

Merhaba, geçen ay bir ev aldım. İçinde kiracı var. Sözleşmesi mayıs sonuna kadar. İlk evi görmeye gittiğimde de kiracı, simdi bulun simdi çıkayım ama bulunmazsa yazı geçiririm diyordu. Ev bir tatil kasabasında.
Evi aldıktan sonra da aradım, size ihtar çekiyorum prosedür gereği, haberiniz olsun dedim. Karşılıklı iyi niyetle çözeriz dedim. Adam da ben daha yeni iş yeri aldım çok meşgulüm bakamıyorum ev dedi. Ben de, ben de bakarım, emlakci da bakar, siz de bakar olun dedim. Sonra kendimin de zor durumda olduğumu, arkadaşımda kaldığımı anlattım. İyi niyetten ölcem ama öyle tatlış konuştum mal gibi.
Sonra bu ay başında iban verme, kira muhabbeti için tekrar aradım. Adam sanki hiç daha önce bu konuları konuşmamışız gibi tavırlarda. Tekrar anlattım ama yine net ve sert değildim ki en yapamadığım konuşma tarzı.
Bu arada emlakciya da siz de konuşur musunuz demiştim. Kiralık düşünce ikisine de link atıyordum. Bugun yine düştü, attım. Kiracı zaten cevap vermiyor. Emlakci da dedi ki ben konuştum ama tavrı tersti, masraflarımi öder o zaman dedi dedi, yetkili olan, evin sahibi olan olarak siz konuşun tekrar falan.
Şu an kiracının 3 ayı kalmış durumda. Mayıs sonu zaten sezon orada, ev şu an bile bulmak zor, o zaman çok daha zor.
Simdi adam çıkmazsa ve benim mayıs sonunda bu ihtar ile dava açma işi olması gerekirse eğer haklarım ne mesela o şehirde evim yok, orada kalacak olsam otelde vs siz asıl benim masraflarımi karşılamak zorunda kalacaksınız ya da dava, avukat vs masrafları yine size kalacak gibi onu caydırıcı neler söyleyebilirim? Teşekkür ederim.

 
hocam
avukatla konus
bir ihtarname çek
avukat arkadasın para bile almaz ihtarname çekmeye
kapısında mahkeme evrağını görünce yapar
bizim halkımız böyledir maalesef insan gibi konusarak bir şey anlatamazsınız
ne ticaret yapılır
  • kingcyrax  (27.02.21 22:07:12) 
İhtarname çekme süresi ilk 1 aymış ve çektim. Çektiğimi de söyledim arayıp.


  • i-pek  (27.02.21 22:08:07) 
Anladığım kadarıyla kontrat yok. Elektrik, suyu üzerinize alın isterse çıkmasın.


  • mutlu yillar sana  (27.02.21 22:48:54) 
Kontrat nedir, kira sözleşmesi mi? Var mayıs sonunda dolacak süresi. İhtarnamede de o tarihte bosaltmasi gerektiği yazıyor ama bana öyle geliyor ki adam rahat, açsın dava o sürede de kalırım bir dahaki kışa çıkarım kafasında. Maddi sorunu da yok gibi, masraf falan da çok takmıyor olabilir. Bilemedim.


  • i-pek  (27.02.21 22:56:02) 
Kontrat bitmeden 1 ay önce tekrardan bir hatırlatma ihtarı çekin, evi boşalmazsa tahliye davası açacağınızı tüm mahkeme ve avukatlık ücretlerinin onun üzerine kalacağını belirtin, eğer kira bedeli bölgedeki diğer yerlere göre düşük ise dava sonuçlanana dek evin boşaltılmadığı her ay için rayiç kira bedeli üzerinden borçlanacağını özellikle belirtin. Rayiç kira bedelini emlakçınıza hesaplatabilirsiniz olabildiğince en yüksek meblağı çıkartmaya çalışın. Elektrik su vs kiracı üzerine değilse şikayet ederek buradan da ceza almasını sağlayabilirsiniz


  • apocalipy  (27.02.21 23:06:09) 
caydırıcı hiçbir şey söyleyemezsiniz hatta muhtemelen kiracı sizi caydırır, lanet olsun deyip evi satmak zorunda bile kalabilirsiniz.

keşke ihtarname göndermeden bir avukatla anlaşıp, ihtarnameyi de ona düzenlettirseydiniz.

ihtarnameyi muhtemelen internetten bulup gönderdiniz ve gönderdiğiniz ihtarname de bir işe yaramayacak, hatta usulüne uygun bir şekilde karşı tarafa tebliğ edilmemiş bile olabilir o ihtarname. noterden tebliğ mazbatasını alıp incelediniz mi? tebliğ mazbatasını incelediğinizde tebligatın usulüne uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını anlayacak kadar hukuk biliyor musunuz?
bir an önce avukat bulun, geç bile kalmışsınız.
  • de jure  (28.02.21 00:49:58 ~ 00:50:21) 
Noterde standart bir ihtarnameyi kullandılar. İhtiyaç için alındı ev, ihtiyaç için kullanılacak, sözleşme yenilenmeyecek, mayısta tahliye edin, etmezseniz dava açılacak, masraflar da sizden talep edilecek gibi şeyler yazıyordu.
Aslinda benim şu an kalacak yerim yok ve buna neden olan hirsiz/sapıkla ilgili 3 tane şikayetim var karakolda. Bunu da eklemelerini rica ettim ama gerek yok dediler. Zaten o ihtarnamedeki adresim de güncel değil çünkü o evi apar topar bosaltmistim.
Evet ihtarnamenin ulaşıp ulaşamadığını da bilmiyorum çünkü kargo takip kodunu ertesi gün alabileceğimi söylemişlerdi noterde ama o gün orada değildim artık.
  • i-pek  (28.02.21 01:07:35) 
hep diyorum kiracili ev alinmaz diye. kolay gelsin. cikmazsa cikmaz, ugrastirir. umarim ihtarnameden cekinir cikar.


  • camussar  (28.02.21 01:12:53) 
2020 haziran’da ev aldık. Kendi ihtiyacımız nedeniyle ev aldık ve üzerimizde başka bir konut yok. İçinde bulunan kiracının evin satıldığından haberi vardı. Biz de gidip noterden ihtarname çektik satın aldıktan 1 ay içinde. Noterlerde ihtarname hazır şekilde şablon zaten. Tarih vb. detayları güncelliyorlar. İhtarnameden 3 adet basılıyor. Biri sende, biri noterde, diğeri de kiracıya ptt aracılığıyla gidiyor. İade taahhütlü. Bu şekilde gönderildiğinde kiracının eline geçmese de sorun değil. Postacı kapıya not bırakıp bu evrağı geri alıyor. Artık kiracı düşünüyor bundan sonrasını.

Kiracıya ihtarname öncesinde haber verdik. “Gel notere gidip taahhütname imzalayalım. Sen evi 2021 mayısta boşaltacağını söyle, biz de o tarihten önce için dava açmayalım” dedik. Dinlemedi o.ç.. biz de gittik bir avukata. Vekaleti verdik, dava açıldı. O.ç. kiracı mahkemeden yazı gelmesini beklemiyordu tabi.. İlk duruşmada kiracının boşaltması yönünde karar çıktı. Kiracıya tebliğ edildi. Eline geçtikten sonraki 2 hafta içinde itiraz etmezse itiraz hakkı da kalmıyor. Yani s.ke s.ke çıkmak zorunda. Boşalmamakta direnirse mahkeme kararıyla polis gelip zorla tahliye ettirebiliyorsun. İhtarnameye rağmen kira sözleşmesi sonunda boşaltmıyorsa direkt mahkemeye ver, gerisini o düşünsün. İhtiyacın nedeniyle aldıysan tahliye etmekten başka şansı yok. Dediğim gibi, ilk duruşmada karar çıktı bize..

Şimdi bizim o.ç. 31 martta çıkıcam diye etrafa laf ediyormuş. Mahkeme masrafları da götüne girdi, haberi yok.

Sana tavsiyem acıma o şerefsize..
  • silah taciri  (28.02.21 01:14:30 ~ 01:29:02) 
Haziranda aldıysanız, aralıkta mi açtınız dava? Ne kadar sürdü dava süreci kaç ay sürer ki? Peki kiracının bosaltmasi yönünde karar çıktığı zaman kiracının ne kadar daha süresi oluyor?
Umarim sizinki de bir an önce çözülür.

  • i-pek  (28.02.21 01:34:43) 
benzer bir dönem ben de geçirdim. sürekli darlama (her gün), sık sık ziyaret etme, abi götünü yiyeyim ayakları ve yaklaşık 2 kira tutarında nakit taşınma yardımı sonrasında taşındı sağolsun. eğer kısa vaded evde oturmayı düşünüyorsan caydırıcı, hukuki yollar SON ÇARE olmalı. gerekirse para teklif etmeyi göze al derim eğer o evde oturacaksan çünkü hukuki çözüm uzun sürebiliyor (sürmeyebiliyor da ama sürenin garantisi yok).

ama oturma sıkıntın yoksa, aciliyeti yoksa ver avukata gitsin. güzel bi para da alırsın üstüne, a'dan z'ye onlar ilgilenirler.
  • roket adam  (28.02.21 10:03:34) 
@i-pek ekim’de bitiyordu sözleşme. Ekim sonuna doğru başvurduk. Ocak’ın ortasında mahkeme oldu. Pandemi olmasa daha da hızlı sonuçlanıyormuş.. mahkeme zaten çok kısa, 15 dk. sürdü :) ilk celsede boşaltılsın kararı çıktı. Şu zamana kalmasının nedeni de postada sıkıntı. Evrak baya ptt’de beklemiş corona mevzusundan dolayı. Şimdiye kadar çoktan sepetlenmişti..


  • silah taciri  (28.02.21 11:20:24) 
Bence direkt yasal yollardan çıkartmaya çalış. Benim hatırladığım sözleşme bitmeden belirli bir süre önce işlem yapmak gerekiyor. Yani sözleşmenin yenilenmeyeceğine dair bi işlem. Avukata elektrik su doğalgaz vb işleri de sor. Bunları kendi üstüne alıp kapattırırsan çok sürmez çıkmak zorunda kalır.


  • the coon  (28.02.21 15:12:13) 
Senin kalacak yerin yoksa sözleşme bitmeden de çıkarabiliyorsun diye biliyorum


  • sumuklurakun  (28.02.21 15:16:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.