[]

Evin internetini düzeltmek

genel durumu anlatayım. en son çare olarak tp-link deco p9 alacağım. (dahili powerline'ı olan bir mesh sistemi) ancak para harcamadan düzeltebilir miyim ilk onu deneyeceğim.

- ev iki katlı. internet alt katta, salonda tv'nin yanında. salonun yanında benim çalışma odam var, salonla arasında dev bir kolon var.

- powerline ile benim odama ve üst kata internet dağıtıyorum.

- salondaki modem standard zyxel modem. internetle birlikte verdikleri default modem. bu şuan ethernet ile; powerline'a, tv'ye, apple tv'ye, play station'a ve philips hue'ya çıkış sağlıyor.

- odamdaki powerline'a bir modem daha bağladım router olarak kullanıyorum. ayrıca ethernet'le de direkt bilgisayarıma bağlıyorum internetini.

- üst kat allaha emanet aslında ama o da wifi'li powerline ile internet dağıtıyor. pek memnun değilim.

- nasıl yaptığımı hatırlamıyorum ama evin tüm ağı aynı isme sahip ve hangi ağa yakınsam ona bağlanıyor. router ayarlarında falan vardı herhalde ama zerre hatırlamıyorum.


yaşadığım sorun ise; sanırım modem'in dağıtım gücü yetmiyor bu kadar şeye. çünkü bilgisayarımla ağı görsem bile bağlandığımda "internet yok" sorunu yaşayabiliyorum. halbuki aynı anda telefonum ile rahat rahat bağlanabiliyorum. sık sık oluyor bu durum, ve asap bozmaya başladı.


evi kurcaladım ettim
www.amazon.com.tr

şu modemi buldum evde.

bu modemi hangi bölgede kullanayım?
ana modemi çıkartıp yerine bunu mu takayım? yoksa bunu, ana modeme ekstra olarak router olarak bağlayıp ağı biraz da buna mı dağıtayım? hangisi daha mantıklı?

ana modem yerine bunu takınca sanırım bir sürü işlem yapmam gerekecek, çok da iyi değilim bu işlerde.
veya da bu modemi kendi çalışma odama mı koysam?

gerçi asıl sorunum ev içi ağın "tahminimce" yüksek sayıda cihazı kaldıramıyor oluşu.
ne tavsiye edersiniz bana?

 
ikinci sorum da; bu modemin usb 3.0'ına harddisk bağlarsam beni memnun edecek hızda veri transfer edebilir myim?

ethernetli transfer ederim genelde, arada da wifi ile?

ve dediğim gibi; hangi noktaya koymam mantıklı olur?
çalışma odası mı? yoksa salondaki ana modem ile değiştirmek mi? yoksa ana modemin yanına ek olarak koymak mı?
  • tchuck  (27.02.21 09:45:25) 
Powerline’lı deco’ya gerek yok. 3’lü set deco alın ve kurun. Modeme sadece deco bağlansın, deco’yu trafiği yönetecek şekilde ayarlayın, Router modunda çalışsın yani, modem elli tane cihazı takip etmekle uğraşmasın. Modeme main deco tek başına bağlansın, 2nci decoya Tplink switch alıp bağlayın, alt kattaki hue, ps vb. cihazı bu switch vasıtasıyla 2nci decoya bağlayın, üst kata da 3ncğ decoyu bağlayın. Harddisk de bağlarsınız. 100 mbit Ethernet çıkışlı deco alırsanız Hdd için hız tatmin etmeyebilir, gigabit olanı da var. Geçmiş olsun.


  • orient blue  (27.02.21 10:05:03) 
peki yukarıda anlattığım gibi;

www.amazon.com.tr

şu modemi denesem değer mi? çıkışı da gbit gücünde?
  • tchuck  (27.02.21 10:58:37) 
Asus güzel modem ama ben olsam hiç ona o kadar para gömmem. Deco ağı kurmak hem geleceğe dönük hem de çok daha verimli olur. Bu modemde de üst katta sinyal problemi vs yaşayacaksınız muhakkak.


  • orient blue  (27.02.21 12:53:36) 
para dökmeyeceğim, elimde bu var. kullanmıyordum.


  • tchuck  (27.02.21 12:58:25) 
Deneyebilirsiniz tabii, dandik modemler aynı anda birçok Ethernet bağlantısını kaldıramıyor bazen. ama sizin sistem gereksiz karmaşık olmuş, powerline da pek verimli bir sistem değil, üst kata powerline ile gelen bağlantı tekrar bir router ile dağılıyor falan. Ben olsam deco alır rahat ederdim. Modeme hiç iş bırakmayıp her şeyi deco’ya atıyorsunuz, şıkır şıkır çalışıyor.


  • orient blue  (27.02.21 14:03:12) 
büyük ihtimalle ben bu asus'u ana modem olarak kurup 2-3 hafta sonra deco'ya geçerim diye düşünüyorum da. bi şansımızı deneyelim işte.

çünkü ben niyeyse bir türlü şeye ikna olamıyorum: bu deco birbirinden wifi ile alıyor interneti. benim odamda 2 metrelik devasa bir kolon var. salondan odamın içindeki deco'ya kayıpsız ulaştırabileceğimi düşünmüyorum wifi'yi.

üst kata daha rahat ulaşır büyük ihtimalle, ama onda da kayıp yaşarım gibi geliyor.
belk ide boş bir önyargı sadece.

ama ben odamda 100mbit internet almak istiyorum aslında mevzu o biraz :)
  • tchuck  (27.02.21 18:06:49) 
Decoda o mesafede bence hiçbir kayıp olmaz, çalışma mantığı farklı bu cihazların. Sizin durumunuzla kıyaslanmaz tabii ama bende 2li tplink set var, evim 12. Katta ve sokaktan evdeki ağa bağlanabiliyorum. Bağlantım 100mbit, sokakta hız testi yaptığımda 50 küsur veriyor, evin içinde zaten sıfır kayıp hızda ve latency’de :) yine de garanti olsun diye 3lü set alır ikisini alt kata koyarsanız bence mükemmel olur.


  • orient blue  (27.02.21 19:07:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.