[]

türkçe sorusu (korkulan eşik aşıldı)

geçen böyle bir haber basligi gördüm. direkt olumlu birseymis gibi algiladim.

ama detay okuyunca olumsuz oldugunu gördüm.

acaba ben mi yanlis algiliyorum asmak kelimesi olumlu anlam katmiyor mu?

 
sizin mantığınıza göre haddini aşmak da olumlu bir şey :)


  • rose parks  (26.02.21 18:15:37) 
daha çok tıklansın diye başlığı yanıltıcı koymuş olabilirler. (bkz: clickbait)


  • curious mind  (26.02.21 18:20:09) 
Korku eşiği ve korkulan eşik farklı şeyler


  • freebird5406_2  (26.02.21 18:22:52) 
Örnek:

Korkulan eşik: Günlük 10 bin vaka.

Korkulan eşiğin aşılması: 10 bin vakanın üstüne çıkılması. Yani olumlu ya da olumsuz diye yargıya varılamıyor. Bir yanlışlık yok.
  • himmet dayi  (26.02.21 18:46:20) 
Bu net olumsuz anlam.


  • sta  (26.02.21 19:16:07) 
"Korkulan eşik" deyince o eşiğin ötesinde korkulması gereken bir şey yokmuş, eşiği geçince felaha erecekmişiz izlenimi uyandırabiliyor: "Korkulan eşiği atlattık, artık rahat bir nefes alabilirsiniz". Bunun yerine "güvenli sınır aşıldı" veya "psikolojik sınır geçildi" gibi bir ifade kullanılsa durumun değişimindeki olumsuz gidiş daha iyi yansıtılabilir gibi geliyor bana.

Ya da en iyisi "eşik/sınır" metaforunu tümden bir kenara bırakalım.
  • huçi kuçi  (26.02.21 22:50:08) 
Haber Turkcesini tartismaya pek gerek yok ama bir esigi atlamak da bir seyi asmak da olumlu anlamda oldugu uzere bir esigin asilmasi olumlu bir anlam. Korkulan bir esik (artik bir esikten neden korkulursa) asildiysa duzluge sag salim cikilmis demektir.


  • dunal  (26.02.21 23:22:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.