[]

neodyum mıknatıs ve iletkenlik

aşağıdaki linkteki gibi bir neodyum mıknatısla ufak bir elektronik devre yapmak istiyorum.

www.motorobit.com

7.4v kadar bir akım geçecek. iki mıknatıs birbirine temas ettiğinde devre tamamlanıp ışıklar yanacak. mıknatıslar ayrıldığında da ışıklar sönecek.

birbirine temas edecek ve devreyi tamamlayacak iki mıknatısın, temas etmeyen yüzlerine kabloları sabitleyeceğim. iki kat mıknatıs arasına kabloyu sıkıştırabilir, bantlayabilirim vs.

ama bu neodyum mıknatıs iletken mi bilmiyorum. veya içinden akım geçerken akım düşer mi, mıknatısa zarar verir mi, ısınır mı vs.

eğer mıknatıs iletken değilse, birbirine temas edecek yüzlerine X şeklinde falan kabloyu dolayıp kabloların biribirine temas etmesini sağlayabilirim. bu durumda mıknatıslara herhangi bir etkisi olur mu?

konuyla alakalı bilgili birileri fikir verirse şahane olur.

teşekkürler. :)

 
Ya ben taa okul zamanlarimda ayni boyle bir proje yapmistim. Miknatislar yaklastiginda olusan manyetik alan ile pit diye kapanan (yani aslinda devreyi tamamlayan) bir devre elemani vardi, ufak bir seydi. Dur hatirlayamadim ama bulursam haber verecegim...


  • invictae  (26.02.21 18:24:12) 
Benim miknatislar birbirine temas etmiyordu bu arada, sarkac gibi dusunun, birbirine degmemesi icin sarkac gibi yapmistim. Yani devrede sadece pil, bahsettigim anahtar ve led vardi. Miknatislarin devreye dahil olmasina gerek de yok aslinda.


  • invictae  (26.02.21 18:27:54) 
mıknatıslar iletkendir. fakat şöyle bir sorun olabilir, bir mıknatısa kendi manyetik alanına ters yönde bir manyetik alan etki ederse mıktanıs özelliğini kaybetmeye başlar. hatta elektrik akımının yaratacağı ısı da ömrünü azaltır.


  • lancelot du lac  (26.02.21 18:34:07) 
mıknatısın kendisi pek iletken değil ama üzerindeki krom renkli kaplama iletkendir.


  • orpheus  (26.02.21 23:03:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.