[]

dardanel olayına ne diyorsunuz?

Teneke için makineler var hatta (git: www.youtube.com acaba poşet olduğu için mi makine kullanamıyorlar? Ama vardır ya bunun makinesi falan. Eldiven konusuna girmiyorum bile.

Keşke influencerlara harcadıkları paralar yerine düzgün bi sistem kursalarmış.


 
2000 tane çalışan insan var duyarını kenara bırakırsak rezillik.

bu tür paketleme için kesinlikle makine kullanılabilirdi. balık işlenirken insana ihtiyaç duyulacak tek kısım temizleme kısmıdır, kılçıktır, siyah ettir vs vs. hadi onu geçtim, orada elini kullanacağına bi araç gereç verilebilirdi. adam ellerini kullanmazdı bu sayede. ama tabi bu da yeterli değil.
  • false pretension  (23.02.21 23:38:01) 
Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırmak için bile makine varken şu olay tamamen çağ dışılık.


  • dissendium  (23.02.21 23:41:18) 
bana ilginç geldi. hayvan gibi otomasyonları var bu adamların. böyle bir işi insana yaptırmak daha bile pahalıdır.

edit: bence bilmediğimiz bir detay var diyeceğim de yine de insana çıplak elle yaptırmazsın ya bu işi.
  • Anjelik  (23.02.21 23:49:01 ~ 23:52:48) 
açıklama yapıp baya durumu savunmuşlar. bana da garip geliyor. borsada işlem gören eşşek kadar firma. iki makine daha alamamışlar demek.

ayrıca doğrudan yenen yani evde pişirme vs uygulamadığımız bir ürün için eldiven kullanılmaması saçma. normal bir ülkede olsak marka değerleri beş paralık olurdu ama kesin iki güne unutulur gider.
  • scudman1  (23.02.21 23:59:13) 
Acikcasi ben goruntulerde skandala sebep olacak bir sey goremiyorum. Elleriyle dolduran insanlarin suratina ve ellerine bakinca, gercekten disiplin altinda ve ozenle calistiklari disinda baska bir izlenim de edinmedim.

Dardanelin daha onceki yaptigi reklam da yine cok elestirilmis ve yanlis anlasilmisti. Bilincli ve kasitli olarak yapildigini bile dusunmkteyim bu olaydan sonra.

Kimbilir belki de belli bir tarafta olmayi secmedikleri icindir.
Neydi o soz; taraf olmayan bertaraf olur muydu.
  • balpolen  (24.02.21 00:07:34) 
eldiven kullanılmaması ve bunun tamamen manuel olarak yapılması bana da çok ilginç geldi. firma merdiven altı bi yer değil çünkü. gördüğüm kadarıyla bu poşette satılan ton balığı için yapılmış, herhalde metal kutulama otomatik hatta oluyor ama bu poşette satılan belki de satış hacmi küçük olduğu için şu an için elle yapmaya karar vermişler. yani en azından eldiven olmaması çok garip.


  • roket adam  (24.02.21 00:20:49) 
benim algıma göre de eldiven pis geliyor mesela. sabahtan akşama kadar aynı eldiven sanki hijyenikmiş gibi takılıyor. takanda öyle bir psikoloji oluşuyor. o kadar insanın her saat başı eldiven değiştirmesi de bi atık sonuçta. hijyen kodları varsa, tırnaklar temiz ve kısaysa, eller düzenli yıkanıyorsa ben sıkıntı göremiyorum. otomasyon derseniz o ayrı mesele. o insanlara istihdam olarak bakarsak orada yaşayanlar için yine olumlu.


  • olutaklidi  (24.02.21 00:26:12) 
eldiven duyarı aptalca. en iyi restoranlarda yemeğinizi hazırlayan aşçıların hiçbiri eldiven takmaz. hijyen eldivenle sağlanmak zorunda değil.
ayrıca otomasyonun değmeyeceği kadar düşük sayıda üretim yapılıyor olabilir özellikle o ürün için.

  • das ende der welt  (24.02.21 00:28:25 ~ 00:39:33) 
Neden el değmeden değil diye sorulabilir ama ne şaşırdım ne de yemem diyebiliyorum.
Eldiven muhabbeti, insanların eldiven kullanılınca hijyenik olacağına olan inançları saçma geliyor, burada eldiven eminim daha hijyenik olmayacak.

Ama sebebini merak ediyorum kesinlikle.
  • atom karincanin torunu  (24.02.21 00:32:15) 
Ben olimsuz etkilenmedim. Tukettigim bir urun degil ama yarin alip tuketebilirim. Aciklamalari da mantikli geldi eldiven kullanilmamasi parca kacabilir diyeymis ki mantikli. Ayrica paletlemeden sonra ekatra hijyen islemine de tabi tutuyorlarmis. Bana garip gelen bu kadar buyuk firmanin bu utun icin manuel calismasi oldu. Ama onda da urunun butik oldugu vs. falan demisler. Anotmal bir durum goremedim


  • exlibris  (24.02.21 00:34:14) 
fabrikasına gittim pislik icinde ydi çok sasirmadim


  • all girls dream  (24.02.21 00:42:19) 
Ben bir sıkıntı göremedim. Bu kadar da pimpirikli olmayın, insan paketliyor sonuçta bilmediğimiz dünya dışı bir canlı değil.


  • zoghurt  (24.02.21 00:57:49) 
Şirket açıklama yapmış eldiven kullanımı doğrudan ürüne temas ettiği için kanserojen olabilirmiş. Videoda zaten bazı çalışanlarda eldiven var, onların da ürünle doğrudan teması yok. Ekşiciler üzgün


  • olaylar olaylar  (24.02.21 02:30:47) 
en onemli seyi soyleyeyim. eldivensiz calismanin otesinde, ton baligi ultra zararli bir baliktir ve bu konserve baliklar ciftliklerden geliyor ki daha da zararli ton agir metal birikimi var. yaslilarda alzeimer, hamilelerde otizmli cocuklara sahip olma ihtimalini arttiriyor. somon baligi da ayni keza.. ne yediginizi bilin, ciftlik baliklarindan uzak durun!


  • ubi dubium ibi libertas  (24.02.21 02:37:25) 
Bahsi geçen videoyu göremedim bir türlü. Dardanel’in fabrikasında çokça bulundum. Ameliyathane kadar hijyenikti. Videoda ne var ki? Biri bana anlatsın lütfen.


  • suicides underground  (24.02.21 08:44:59) 
Ben de bir rahatsızlık hissetmedim. Trt belgeselde yemeğin yolculuğu gibi bir yapım var. Orada balık konservesi de vardı. Otomasyonun yanında insan müdahalesi de kullanıldığı zaten firmaca anlatılıyordu. Şaşırmadım da garipsemedim de. Tüketmeye devam ederim. Zaten haftada 1-2 kere salataya falab açıyoruz.


  • baal  (24.02.21 09:02:56) 
Rezillik başka bir şey değil. Dardanel'in poşetli ürünlerini almıyordum zaten ama koskoca firma böyle yaparsa diğerleri neler yapar tahmin etmek istemiyorum.

Sanki merdiven altı sahte ürün üreten yermiş gibi bir havası var. millet zeytinyağlı diye 2 katı para bayılıyor verilen hizmete gel...
  • kimlanbu  (24.02.21 11:48:01) 
bu yeni bir bilgi değil, trt'nin yiyeceğin serüveni diye bir belgesel serisi var, orada ton balığı üretiminde gösteriyorlar zaten. balıklar kılçıklarından da elle ayıklanıyorlar.


  • ofelia  (24.02.21 12:12:28) 
El olayı dedikleri gibi mecbur diyelim, plastik bidondan poşete dökülen su ve çalışan kadının maskesinin burnunda olması durumu beni rahatsız etti.

Çalışan kişi için söylemiyorum. İşçilerin koşulları da bu bahsettiğim manzara da kötü.
  • kaset  (24.02.21 12:18:15) 
Benim takıldığım nokta makine olmadan manuel olarak yapılan üretimin ne kadar sürdürülebilir olduğu. Bu kadar düşük kapasiteyle ne kadar üretim yapabilirler? İptidai bir üretim şekli. Üretim böyleyse hijyen beklemek anlamsız.

Eldiven kısmı tartışmalı. Yurtdışındaki üreticilerin videoları ortada eldiven baya baya kullanılıyor. Eksileri vardır bilemem ama işe yarar bir çözümde vardır. Mesela sürekli eldiven değiştirme gibi.
  • scudman1  (24.02.21 13:04:19) 
@ofelia, tenekeler ısıl işlem uygulanıyor o yüzden balığın ayıklanma sürecinde el değmesi problem olmuyor. ama bu paketler ısıl işlem uygulamaya pek uygun değil bence.


  • Anjelik  (24.02.21 13:35:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.