[]

Kedi aşılarıyla alakalı vol:1500

3 senedir hiç aksatmadan aşılarını yaptırdığımız bir kedimiz var. Sokakta bulup ailemizin nadidesi olan bir tekir kendisi.
Sonrasında ise benim yurtdışında çalışıyor olmamdan ötürü hiç bir aşıya gidemedi. Ayrıca kabına da girmek istememesinden de dolayı biraz da üstüne düşmedik. Ha bi de evden çıkmayan kediye aşıların çok da gerekli olmadığına dair de burada okuduğum yorumların etkisiyle.
5. Senesindeyiz kedimizle. Sağlığında hiçbir problem yok. N&D mama everclean kum. (Biotin güzellik macunu &malt gibi takviyeler de veriyoruz) Yani sağlığına önem verdiğimizi göstermek için bu marka isimlerini verdim.
Asıl sorum ise şu. En azından iç dış parazit aşılarına başlayım mı? Çok nadir başını kaşıdığını görüyoruz. Ama dediğim gibi sağlığı neşesi çok iyi. Şimdi başlasak kötülük de etmiş olur muyum bilemedim.

 
Eve gelen veteriner hekimler var, birine ulaşabilirsiniz kedi gitmek istemiyorsa.
Başka bir hayvanla temas fırsatı yoksa bana da bütün aşıları ve düzenli iç dış parazit koruması yaptırmak mantıklı gelmiyor ama kanunen kuduz ve karma şart koşuluyor bildiğim kadarıyla. Herhangi bir sorunda ilgililer için önemli olan karma ve kuduzdu yanlış hatırlamıyorsam. Yılda 1 yapıldıklarından yeniden aşı takvimi oluşturulabilir.
Ev kedilerime dört beş ayda bir iç dış yapıyordum, gayet iyiydik. Vet'lere kalsa her ay yaptır diyorlar. Regl dönemimde ağrım olmadığı halde her gün ağrı kesici içmem kadar anlamsız geliyor.
  • jalapeno  (23.02.21 02:24:58) 
Iç dış parazit aşıları birlikte ve damla formda bulunabiliyor, iğne olmadığı için eziyet olmuyor. Bizim veteriner 6 ayda bir der ama bence de ev kedileri için senede bir yetebilir. Karmayi bilmiyorum ama kuduz için de ev kedisi olduğu için daha çok beklenebilir demişti.
Senede bir o damlalardan uygulanabilir diye düşünüyorum, ancak konuyla ilgili medikal bilgim yok. Bir kere eve babam pire getirmişti yalnız o yüzden bu ev kediligi hiç belli olmuyor :d

  • now what  (23.02.21 06:20:21) 
kedinin başını kaşıması normal. aşırı derecede değilse parazitle alakası yoktur.

neşesi çok iyi demişsiniz. parazit aşıları ile neşe arasında nasıl bi bağ var ki?

ayakkabı ile eve parazit taşınabileceğini okumuştum. bizimki mesela dışarıdan geldiğimizde ayakkabılarımızla çok haşır neşir. ihtimal düşük belki ama yüzde on da olsa risk.

bir de dışarıdaki kediler işe çok haşır neşir olduğumuz için risk artıyor diye düşünüyorum bizim için.

yani yaptırabiliyorken neden yaptırmayalım ki? ha lösemi aşısı derseniz durum farklı. biz de yaptırmadık çünkü bu aşı sonrası rahatsızlanan, ölen çok fazla kedi varmış. riske atamadık. hekimiz de şart görmedi. onun dışında karma kesinlikle olmalı diye düşünüyorum. kuduz da yaptırıyoruz biz ama o da gereksiz bence.
  • elorelia  (23.02.21 08:24:23) 
evdeki kedi dışarı çıkmıyor evet ama insanlar dışarı çıkıp geliyor. dolayısıyla dışarıdaki kedilerden bir şekilde evdeki kediye getirip bulaştırabilecekleri parazit, bakteri, hastalık vs mevcut. dolayısıyla ihmal edilmemeli, veteriner dışarıdan gelip yapabilir gerekli aşıları.


  • uuth  (23.02.21 08:36:26) 
merhaba. parazit tedavisiyle kötülüğün bağlantısını anlayamadım. pireli ve bağırsakları kurtlu mu olsun onun yerine, gibi bir sonuç çıkıyor.

dışarıdan eve rahatlıkla pire taşıyabilirsiniz, açtığınız camlardan bile girebilir. çok zorlanırsınız sonra. sinek vs yemekten de parazit kapabiliyorlar. iç-dış parazit bir arada ense damlalarından alıp kendiniz uygulayın.

ayrıca sadece karma aşı yaptırmanızı tavsiye edebilirim, isterseniz veterinerinizle de bir konuşun. diğer aşıları yaptırmayabilirsiniz.
  • bir garip melek  (23.02.21 11:16:42) 
iç dış parazit aslında aşı değildir. bir çeşit kontrol tedavidir. risktir. size de özellikle iç paraziti bulaştırır. dolayısıyla yaptırın.

kuduz aşısı: (git:www.resmigazete.gov.tr ) kuduz yönetmeliğine göre yaptırmak zorundasınız. cezası var.

diğer aşıları da yaptırın derim. sonra aaa aşısı olmadığı için lösemi oldu, şu oldu bu oldu diye üzülmeyin.

hatta şöyle düşünün... evde yaşlı bir insan var. dışarı çıkamıyor diye covid aşısı yaptırmaya gerek yok, hastalanmaz der misiniz? kedi olunca neden hastalanmıyor?
  • unique hint kumasi  (23.02.21 11:57:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.