[]

yurtdışındaki bir şirket için Türkiye'den çalışmak

merhabalar

UK'deki bir şirket için remote olarak Türkiye'den çalışacak olursak (şirketin burada bir şubesi yok) aşağıdaki konular nasıl oluyor?

1. UK için çalışma vizesi gerekir diye düşünüyorum, burada bordromun bağlı olabileceği bir yer olmadığından?

2. sigortam buradan nasıl yatacak? kendim mi yatırmak durumunda kalacağım?

3. maaşı pound üzerinden anlaşma ihtimali olursa kanunen bu mümkün mü? yoksa TL karşılık mı ödenecek? direkt pound alma gibi bir sey olabiliyor mu?

4. başka düşünmem ya da mülakatta sormam gereken bir şey var mı?

teşekkürler

 
çalışma iznine gerek kalmaz,
sigortanı kendin yatırman gerekir, haliyle gelir vergisi ödemen gerekir muhtemelen
maaşı da direkt sterlin hesabı açarsın o şekilde yatar diye düşünüyorum. ayrıca şirket açıp yapılan iş başına fatura keserek vs de işler yürüyebilir.
  • reanarchy  (17.02.21 15:55:35) 
maasi pound olarak alabilirsin. turkiye'ye hizmet vermiyorlarsa vergiden de muaf oluyorsun, ama bu kisim biraz arastirma gerektirir, tam olarak dahil misin bu muafiyete diye. genel saglik sigortasi yaptirabilirsin emeklilik gibi bir derdin yoksa. fatura falan kesmeye de gerek olmamasi lazim sirket senden oyle bir sey istemezse. bu sekilde calisanlara ulasip konussan faydali olur.


  • lemmiwinks  (17.02.21 16:00:22) 
%100 yasal gideceksen sahis sirketi kurup fatura kessmen gerekiyor. Sirket islerini muhasebeciler hallediyor ve isini iyi yapanlar nelere dikkat etmen gerektigini anlatiyor vs...

Boyle gidersen vergi ve bag kur odemek canini cok yakacak haber vereyim. Devlet dusmani olacaksin LDP'ye oy vereceksin.

Gri bolgede soyle cozumler var: Parayi konuyla alakali bir sirket senin adina alacak, sana vergi ve masraflari dusup verecek. Burada sorun sosyal guvenligi gssye devretmek ve emeklilik icin prim odemiyor olmak.

Alternatif olarak bu konularda calisan bir danismanlik sirketi seni ise alip sgk maas vs halledecek, senin paran onlara yatacak.

Kara bolgede ise maasi maliyenin kolay takip edemeyecegi yollardan alip sahte fatura kesmek var. Cogu yabanci sirket bu durumu bilerek kabul etmez. (ama kandirmak kolaydir cunku adam gidip trde vergini odedigini kontrole ugrasmaz)

Faturayi pound uzerinden kesip maasini pound alabilirsin sorun yok.
  • cleric  (17.02.21 16:15:30 ~ 16:16:46) 
benzer sekilde daha once calistim, daha sonra da zaten ingiltere'ye tasindim. calisacagin sirketin turkiye'de bi temsilciligi yoksa seni resmi olarak ise almayacak, seninle bi sozlesme yapacak ve haftalik/aylik fatura karsiliginda senden hizmet satin alacak. yani bu hafta calisip cuma gunu fatura keseceksin. bunun icin en kotu ihtimalle sahis sirketi kurman gerekiyor. kazandigin uzerinden vergini odeyeceksin, bagkurunu odeyeceksin. parani pound olarak alirsin, calisma vizesi ile bi baglantin olmayacak.


  • try again fail again fail better  (17.02.21 16:15:38) 
1 - vize gerekmez. vize bir ülke topraklarında bulunmak için gereklidir. siz Türkiye'de bulunmaya devam edeceksiniz.

2 - Adamların burada bir şubesi olmadığı için şahıs şirketi kurup kendiniz yatırmanız lazım. bunun yanında vergi ve kdv gibi şeyler çıkacak. (madde 4)

3 - doğrudan pound alabilirsiniz tabii ki. ama artık o sizin maaşınız olmayacak, faturanızın karşılığı olacak.

4 - şahıs şirketi bile kursanız gelir vergisi - sosyal sigorta primi - diğer bazı primler - stopaj vs çıkacak. bunun yanında KDV ile ilgili dertleriniz olacak. UK'deki şirket verdiğiniz hizmetten TR'de faydalanmış olmayacağı için KDV olmaması gerekir aslında ancak bunu yine de düzgün bir muhasebeci ile konuşmanızda fayda var. bunlar gibi benim ve diğer cevap veren arkadaşların aklına gelen ya da gelmeyen irili ufaklı kalemler vardır. can acıtırlar. bunların hesabını iyi yapın. adamlarla para pazarlığı yaparken, bunları içine koymuş olun ve karşı tarafa da bunu anlatın. "siz bana 1000 lira veriyorsunuz ama zaten bunun 300 lirası vergilere gidecek" gibisinden. haaa bu karşı tarafı ne kadar ilgilendirir? ona bir şey diyemem.
  • co2s2  (17.02.21 16:30:17) 
ingilteredeki bir web güvenlik firması için ben bunu araştırdım.

Onların çözümü evden çalışan türkiyede personeline gelir vergisi mukellefiyeti açtırmıştı.

Benim araştırmama göre bunlara gerek yoktu. Şimdi buraya yazıp o öyle değil diye çok kendimi yormak istemiyorum.

Durumu detaylı anlat ve mukteza iste.
  • liberal  (17.02.21 18:34:05) 
1- Çalışma vizesine ihtiyacın yok.
2- Şahıs şirketi (istersen limited de olur, niye olmasın) kuracaksın, maaş için fatura keseceksin, gelir vergisi ve sigortanı kendin yaptıracaksın. @lemmiwinks'in bahsettiği vergisizlik KDV için, gelir vergisiyle alakası yok. (Adı hizmet ihracı kdv muafiyeti diye geçiyor, şirketin TR'den para kazanmıyor olması lazım bunun için)
3- Kanunen mümkün. Bir sorun yok.
4- Hayır, ama maaşı söylerken ödeyeceğin vergileri de hesaplayıp söyle :)

Kaynak: yurtdışına uzaktan çalışıyorum.
  • plutongezegendegilmi  (17.02.21 18:50:30 ~ 18:52:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.