[]

diyarbakır'da kimsenin kürtçe konuşmaması sorunsalı

bu haftasonu diyarbakır'dayım bir iş gerekçesiyle, kürtçe konuşanı duymadım hala. bir sürü insanla muhatabım, tabii ki aksanları var ama herkes türkçe konuşuyor. o anlamadığın bir dil duyduğunda hissettiğin gariplik vardır ya, onu bekliyordum maalesef olmadı. o hissi severim. bir fırına girip rojbaş dedim bu sabah 9 gibi, adam tip tip bakıp günaydın diye cevap verdi. bazısı da selamun aleyküm diye cevaplıyor. niye böyle oldu, şehir büyüdüğü için mi?




 
Rojbasa güldüm. Belki de sen çok beyaz türksün otomatik pilota geçiyor olabilirler.


  • habarbey  (13.02.21 13:41:33) 
Bu soru bana çok absürt geldi. Herkesin (neredeyse) Türkçe bildiği ama bir kesimin Kürtçe bilmediği bir yerde Türkçe konuşulmasını niye bu kadar garipsedin?
Fırıncı Kürt olmayabilir bu arada. Diyarbakır'da yaşayan herkes Kürt mü?

  • himmet dayi  (13.02.21 13:41:48) 
sadkbashdasd :D Allah ta seni güldürsün.

Sanki aborjinlere gitmişsin :D Bu arada kürtçe konuşan iki arkadaşım bile anlamıyorlar birbirlerini, dert etme :)
  • paramolacak  (13.02.21 13:44:47) 
new mexicoda kimsenin ispanyolca konuşmaması sorunsalı. türk toprağı oralar. ne bekliyordun?


  • papuayenigine02561  (13.02.21 13:55:20) 
60-70 yaş ve üzeri olmadığı sürece herkes Türkçe biliyor. İnsanlar genelde tanıdıkları ile Kürtçe konuşmayı tercih ediyorlar. Dükkana giren kimseyle göz aşinalığı yoksa Kürtçe iletişim kurmaz esnaf. Ya da ben gittiğimde böyle denk gelmişti.


  • yercekimini kendine ceken adam  (13.02.21 14:14:45) 
"selam sana demir pençe" diye girseydin fırına abi. türkiye orası, insanlar kimle kürtçe kimle türkçe konuşması gerektiğini biliyor bu bir, ikincisi siz yanlış anlamayın diye aralarında da kürtçe konuşmamışlardır.

tunceliliyim. orda bile insanlar kendi aralarında konuşurken karşılarında yaşlı biri yoksa en fazla yarı zazaca yarı türkçe konuşuyorlar. dil bilmeyen yanlış anlamasın diye türkçe dışına çıkmıyorlar.
  • uuth  (13.02.21 14:33:27) 
abes olduğuna katılıyorum, yani insanların hayatlarında rahat etmeleri için türkçe öğrenmeleri gerekirken, 2 dili öğrenmek istememesi yeni nesillerin bunu çok kafaya takmaması sebebi olabilir.


  • mikahakkinen  (13.02.21 15:35:36) 
soru da bazı cevaplar da çok komik.:))) o bahsettiğin duyguyu yaşayacağın yer diyarbakır değil, hakkari şemdinli mesela. farklı kültür, farklı dil, farklı giyim tarzı vs..


  • sumuklu asilzade  (13.02.21 15:36:38) 
kurtcenin alt dallari var kirmanci sorani bir de zazaca da giriyordu sanirim. kaldi ki turkiye'nin resmi dili turkce zaten. farkli dil konusan birini duyarsan 70 yasin ustundedir muhtemelen. soyle dusun, bir genc neden turkce+ingilizce ogrenmek varken turkce+kurtce ogrensin?


  • nibba  (13.02.21 15:40:54 ~ 15:42:45) 
Eşimin ailesi kürt ve diyarbakır’da yaşıyorlar. Kürtçe konuştuklarını hiç duymadım:)


  • suicides underground  (13.02.21 15:55:22) 
sen rojbaş deyince adam da yaşı 45 üstüyse eğer "bu ya jitem ya polistir" diye düşünmüştür. :)) tam bir umut sarıkaya karikatürü


  • esref  (13.02.21 17:17:17) 
Esnafın çoğu ya kurmanci ya da zazaca bilir. sana kürtçe cevap vermemelerinin nedeni muhtemelen tipinden ve aksanından dolayı senden şüphelenmeleridir. esnaf olmayan halkın bir kısmı hiç kürtçe öğrenmemiştir. ama büyük kısmı bilir. bilmesine rağmen konuşulmuyor eskisi gibi. çünkü her yerde türkçe var artık. hiç türkçe bilmeyen biri bile whatsapp'ta durum paylaşırken hislerini türkçe yazdırır çocuğuna. yıllardan beri anadilde eğitim diye siyaset yapmalarının nedeni budur.


  • masmeleddin erdogan  (13.02.21 17:26:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.