[]

Gelişmiş ülkelerde fiyatlar zamlanıyor mu?

Türkiye'de malum ekmek, su, elektrik, doğalgaz, akaryakıt gibi yaşamak için gerekli olan ihtiyaçlar başta olmak üzere her şeyin fiyatı senede birkaç defa artıyor. çünkü devlet bir şekilde açığını kapatmak zorunda kalıyor. ona binaen de maaşlar belirli bir oranda artıyor.

peki gelişmiş ülkelerde, abd, kuzey avrupa, japonya gibi ülkelerde de herhangi bir ürünün fiyatı sürekli değişiyor mu? mesela ekmek şu an 1 dolarsa beş sene sonra 2 dolar oluyor mu? onlarda da bizde olduğu gibi "o zamanın parasıyla" diye bir kavram var mı, yoksa 50 sene önce ekmek fiyatı neyse şimdi de aşağı yukarı o mudur?

maaşlar da buna göre artıyor mu, yoksa hayat standartları yükselsin diye mi maaşlara zam yapılıyor?

 
artmiyor cunku onlarda enflasyon turkiye'deki gibi her sene yuzde 10'la 50 arasinda degismiyor. ev fiyatlari degisiyor mesela ama bu nufus artisi ve imar izniyle alakali bir durum ornegin, yoksa bugun markette 2 euro olan cikolata uc sene sonra gittiginde hadi 2.5 euro olsun... temel urunlerin fiyatlari fazla degismez.

bu tabii ki son 20-30 yil icin gecerli bir durum, tum avrupa'yi sarsacak buyuk bir kriz olursa onlarda da tablo degisebilir tabii.
  • der meister  (09.02.21 17:42:21) 
kanadada yaşayan türk youtuber çift var bilirsiniz. onu izleyebilirsiniz. geçen seneki sepetin aynısını almışlardı. sanırım ufak tefek değişiklikler dışında bazı ürünlerde düşüş bile vardı.


  • jepa  (09.02.21 17:46:26 ~ 17:47:03) 
Dünyada enflasyon ortalamsı %2.8
AB’de eksi enflasyon var

  • but that was just a dream  (09.02.21 18:14:06) 
50 senede tabi farklar oluyor ama 3-5 yilda cok fark olmuyor.

İngilterede bazi sirketler maas zammini sadece terfilerde yapiyorlar. (Cogunda oyle diyenleri gordum ama pek inanmiyorum). Enflasyon dusuk oldugu icin cok sorun olmuyor.
  • fakyoras  (09.02.21 18:41:16) 
İspanya'da yaşayan bir arkadaşım günlük tüketim ürünlerinin fiyatlarının aynı kaldığını, bazı durumlarda da tüketimi arttırmak amacıyla ufak düşüşler olduğunu söylemişti. Yani bizdeki gibi bugün 3 lira olan şey yarın 5 lira olmuyormuş.

Ev konusuna gelirsek orada bir arz / talep sözkonusu olduğundan artış oluyormuş çünkü Türkiye'deki gibi kafana göre ev dikemiyorsun.
  • burka  (09.02.21 19:15:17) 
Kanada icin ani artislar yok gibi, senelik enflasyon guyya %2 civari ama hissedilen kesinlikle daha fazla. Maas artislari da beyaz yaka icin o seviyede olur her sene maasiniz erimesin diye, ama yine de erimenin onune gecilemiyor. Tek care ya isvereni 3-4 senede bir %10 civari zam yapmazsaniz cikarim diye tehdit etmek ya da istifayi basip daha yuksek bir maasa baska sirkete gecmek.

Son 5 senede asgari ucreti yaklasik %50 arttirdilar, bu da mutfak masraflarinda ciddi artisa neden oldu. Bundan 5 sene once haftada $200 harcadigimiz zaman bu hafta cok para verdik derdik, simdi $300 altina ciktigim zaman bu sefer az harcadik diyorum.

Ayni sekilde dogalgaz ve elektrik fiyatlarinda da artislar var.

Kanada'da yasayan tuber arkadaslar malesef size ulkeyi gercekci olarak yansitmiyor, hit alma niyetiyle, izleyici kitlesinin hosuna giden seyler cekilip tekrar tekrar yayinlaniyor. Kanada'da dar gelirlinin ne sartlarda yasadigini gormek icin buyrun:

youtu.be
  • cooperr  (09.02.21 19:46:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.