[]

excel sorusu - çokeğersay'da tarihsel hesaplama

elimizde berna kişisinin farklı tarihlerde girdiği farklı avm'lerin ve içindeki farklı mağazaların verisi var diyelim. bir avm'ye ve mağazaya birden farklı tarihte girmişliği bulunuyor ve her tarih için ayrı satır var.

berna'nın benim aradığım avm ve mağazaya en son girdiği tarih üzerinden bir hesaplama nasıl yaparız?

yani ben, berna'nın en son girdiği avm'de hangi mağazaları ziyaret ettiğini öğrenmek istiyorum, eski girişleri önemli değil. tabii bunu sadece formülle yapacağım, sırala, filtrele gibi şeyler kullanamadığımı farz edin.

çokeğersay ile tarihleri içeren sütunu seçerken en büyüğünü bul seç demek mümkün mü? yapılabilir bişey mi?

 
ben tarih için MAK formülünü kullandıktan sonra düşeraya ile bulurdum.


  • uuth  (07.02.21 19:08:26) 
@uuth, çokeğersay'ın içinde kullanabileceğim bir yöntem bulsam çok daha makbule geçicek ama teşekkür ederim yönlendirme için.


  • Jux  (07.02.21 19:23:27) 
en yüksek tarihi ararken countifs istemenizin sebebini anlamadım. countifs adı üstünde count eder yani sayma işlemi yapar, bunu da sayılar ile yapar yani size sonuç olarak sayı verir tarih yazdırmaz. burda anlaşalım.

ben olsam nasıl yapardım diye düşündüm biraz; öncelikle bir custom sort işlemi yapmanız lazım. birinci kriter: tarih, ikinci kriter:son girilen avm şeklinde. bundan sonra datanın pivot tablosunu alırdım. sondan başa sıralar aradığım bilgiye ulaşırdım.

sürekli yapılacak bir işlem ise makro yazılması lazım ama tek seferlik bir işlem gerekiyorsa bundan hızlı bir yol düşünemiyorum. belki himmet dayı bakarsa ayrı bir fikir verir
  • ala09  (07.02.21 20:39:28) 
@ala09, bu kişi o tarihte hangi mağazalara kaç kere girdi, o gün kaç avm'ye girdi gibi hesaplara ihtiyacım var, o yüzden countifs kullanıcam. Bunu farklı tarihler için de yapıcam ama çok fazla tarih var, Bi yandan da en güncelini bulmam lazım.

Bu arada bu bir test olucak, sonucu nasıl bulursan bul'dan ziyade mümkün olduğunca formüllerle bulmam lazım, o yüzden zorlayıcı duruma girdi biraz.
  • Jux  (07.02.21 20:48:34 ~ 20:50:07) 
Max ve countifs ile yapılabilir. Tam olarak tablon neye benziyor belli olmadığı için ayrıntı yazamam. Ancak aşağıdaki linkte belki benzer bir şeyler bulabilirsin.

www.excelforum.com
  • conta  (07.02.21 21:24:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.