[]

Görünmeyen Bir El ve Atalet

Okunması için mümkün olan en kısa şekilde yazmam gerekiyor:
Ne yapmam gerektiğini biliyorum, yaparsam ne olacağını yapmazsam ne olacağını biliyorum, yapmak çok istiyorum, onunla ilgili o işi yapmaya hazırlık olarak her şeyi de yapıyorum, bu spor olur, ders olur, bi kitap olur, dil öğrenmek olur, benim hayrıma olan herhangi bir şey. Konunun zekayla kafa basmayla alakası da yok yani, ki ben ne kadar pek inanmasam da çok zeki bir tip olduğum söyleniyor. Herhangi hayrıma olan bir şeyde bu belki her sabah akşam bir egzersiz veya diş fırçalama bile olabilir, sanki bir güç beni tutuyor. Evet biliyorum bir güç yok, onu yapan benim, evet bu bir farkındalık, so? Yani bu farkındalık bana bir şey katmıyor. Ben gerçekten disiplinli şekilde çalışmak zamanımı verimli kullanmak istiyorum, bunu nerede araştırsam karşıma motivasyonel şeyler veya işte meditasyon önerileri çıkıyor ve doğru tahmin ettiniz, meditasyon yapmam gerekirken onu da yapmıyorum, daldan dala atlıyorum genelde. Veya pomodoro öneriyorlar evet güzel bir yöntem ama mesela bir ders videosu izlerken her 10 saniyede aklına bir şey gelip internette 10 dk takılan bir insan için değil. Muhtemelen ADHD var ama bu daha başka bir şey, sebebini artık o kadar da merak etmiyorum, tek istediğim kurtulmak...



 
www.youtube.com
Inside the mind of a master procrastinator | Tim Urban

  • esref  (06.02.21 22:23:11) 
Duyuruyu okumaya başlayınca kafamda dönüp duran cümle “Sonunu okumaya gerek yok ya, biliyorum bunu, hey ckisc, paralel evrendeki ben misin yoksa”

Konuyu süper anladım ama cevabı bende de yok. Kendime ödül/ceza yöntemini de denedim, sonuç başarısız. Bence bu bir sağlık sorunu, vücutta eksik/fazla olan bir takım şeylerden kaynaklı.
  • epitaf  (06.02.21 22:53:56) 
:) o vidyo adettendir diye attım
i.imgur.com
i.imgur.com
alternatif link
i.0imgur.com
i.0imgur.com

benden bu kadar. cevabı yok +1

edit.
bi de bu var
vimeo.com
  • esref  (06.02.21 22:58:13 ~ 23:04:29) 
bu ted konuşmasını ben de yıllar önce izledim ve ayar oldum. zaten ted konuşmacılarının tuzu kuru insanlar olduğunu düşünüyorum, etkilenmiyorum artık.

sizdeki durum bende de var. o kadar zor ki insan bundan kurtulmak için beynini çıkarıp atmak istiyor.

www.dr.com.tr

bu kitapta kendini sabote etmekten bahsediyor. durum tam da bu, sabote etmek. herşeyi çok iyi bilirken, demir tavında dövülecekken, kaçan trene arkasından bakakalmak durumu.
çözüm ne olabilir, dikkat dağıtıcı şeyleri radikal kararla ortalıktan kaldırmak (hesapları kapatmak, bilgisayardan oyunları silmek gibi) çare olabilir belki. veya ortamı hazırlayıp gaz veren birilerini bulmak, o ivmeyle başlamak. işi minik parçalara bölüp aşamaları yazmak, yaptıkça tik atıp ilerlemeyi görmek ve motive olmak da işe yarayabilir.

bunun dışında irade güçlendirmek için oruç tutmayı düşünüyorum. beynimin o hedonist kısmını terbiye etmek için kendimi birşeylerden mahrum etmekten başka fikir gelmiyor aklıma. bunun çözümü masa başında değil çünkü, kenarda sorunu çözüp masa başına öyle dönmeli gibi hissediyorum, bilmiyorum..

edit: [evde denemeyin]
bu arada üniversiteden iki manyak arkadaşımın buldukları çözümler de şöyleydi: böyle tıkandıklarında biri başını soğuk suya sokuyordu, diğeri de kafasını dolaba vuruyordu :/ garip şekilde işe yaradığını söylüyorlardı. :))
  • starlightz  (06.02.21 23:04:41 ~ 23:18:09) 
arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim, umarım başka cevaplar da gelir ben biraz kendi tecrübelerimden yola çıkarak işe yarayan şeyleri yazayım.
1. öncelikle sabote eden şeylerin çoğu içimizden olduğu kadar dışarıdan da geliyor. örneğin ben saçma sapan diş fırçalama örneği verdim, neden? çünkü hadi yapayım diyorsun, "aha daha yeni yemek yedin dur", "şöyle olmalı böyle olmalı" gibi çevreden dinlediğimiz içimizde yapışmış şeyler. Spor da böyle. Hevesle başlıyorsun 50 yerden millet başlıyor yok işte şöyle yapacaksın böyle yapacaksın, yok işte bugün yapma dün yapmıştın, ulan zaten yeni başlamışım alışkanlık edinmeye çalışıyorum olimpik sporcu değilim ki? Bu tiplere "tamam hadi söyle bakayım nasıl yapmalıyım" desen, cevap "kişiden kişiye değişir, kendini en iyi sen tanırsın .d". yani olay en azından başlarda bodoslama dalmak.
2. yazmak. ama bu da öyle düzende olmayacak yani derli toplu bir yerde olacak elbette ancak kutsal kitap yazar gibi tribe girmeye de gerek yok. o da çok baltalıyor.
3. bir zamanlar geçmem gereken saçma bir ders vardı öyle zor da değildi ama hayati bir önem taşıyordu yine de bir türlü olmuyordu. youtubeda konuyu anlatan bir tip vardı bir türlü sarmıyor. bu durumda kendimi her zaman olduğu gibi acayip suçluyorum halbuki normal insan sarmadı ya deyip daha verimlisini buluyor. bizde bu var yani bilemiyoruz acaba gerçekten sarmadı mı yoksa benim mi totom tutmuyor. neyse en sonunda gerçekten sarmadı, biraz daha araştırdım bu adamın 1 saatte anlattığını kabaca tak tak iskelet şeklinde 5 dkda anlatan bir kanala denk geldim he dedim tamam yani onu izleyince kolonları kirişleri kurmuş oldum, sıkıcı adamla da tuğlaları araya dizmek kaldı, adam anlatınca he bunu biliyroum deyip daha ilgiyle dinlemeye başlamıştım.
yani bu konularda belli bir eşik enerjisi var, onu geçene kadar esnek bir şekilde sürekli maruz kalmak gerekiyor.
4. "evet şimdi başlıyorum, yapıcam edicem" gazları ne yazık ki en azından bende tamamen ters tepiyor, aşırı bir anlam yüklüyorum, beyin öyle bir ram yemeye başlıyor ki yapılacak şeye yer kalmıyor çok anlam yüklememek lazım.
5. ve mesela bende açgözlülük var hadi şunu da yapayım falan halbuki onlar da ram yiyor.
tabi yine de soruyu soran benim zaten yani bunlar tamamen çözdü mü hayır çözmedi ama bayağı ilerletti, çok daha kötüydüm.
  • ckisc  (06.02.21 23:39:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.