[]

kapital 1. cilt, okumaya değer mi?

yani şöyle ki, okuması oldukça zahmetli deniyor ve hatta okuyabilmek için 376 sayfalık ek bir kitap (marx'ın kapitali için kılavuz) öneriliyor: www.idefix.com

uzun zamandır kitaplığımda duruyor ama gözüm korktuğu için başlayamıyorum (zaten bu kadar az kişinin okumasının sebebi de gözleri korktuğu içindir. goodreads'te komünist manifesto'yu okuyanların sayısı, kapital'i okuyanların 14 katı). kendisi de önsözde yazıyor "ilk birkaç bölüm çok zor ama yapacak bir şey yok" diye. e ama oraları anlamadan geçmek de olmaz, anlayıp geçmek lazım.

velhasıl, bütün bu çabalara, gayretlere değer mi bu kitabı okumak? kitabı okuyunca neleri öğreneceğiz tam olarak? belki bu şekilde motive olabiliriz.

ne diyor bu işe okuyanlar?

sonraki ciltleri okumayı düşünmüyorum bu arada ama çok şey kaçırır mıyım 1'i okuyup bıraksam?

 
ben zamanında dersini aldığımdan okudum ama ben de hepsini okumadım.

L. Althusser bile okumamış yanlış hatırlamıyorsam o da ilginç.

iktisat, politik-iktisat teorilerine ilginiz yoksa çok okumanıza gerek yok.

işin içine çok girmeyecekseniz klavuz kitaplar yeterli ve iyi olanları da var.

Örneğin, "Ben Fine A.Saad-Marx'ın Kapitali" kitabını da okuyabilirsiniz. Sonra orda ilginizi çeken yerlere Kapitalden tekrar okursunuz. Böylesi daha mantıklı eğer ciddi akademik bir çalışma içine girişmeyecekseniz.
  • AlsterWasser  (03.02.21 19:18:42 ~ 19:22:51) 
Bu konuda kendimi uzman saymıyorum ama Marksist okuma tavsiyesi aldığım hocam Kapital cilt 1'i özellikle okumamı ve sanılanın aksine gayet kolay okunabilir bir kitap olduğunu söylemişti. Okudum ve haklı buldum. Okuması zor bir kitap değil kesinlikle.


  • signore  (03.02.21 19:38:33) 
bende yordam kitap'tan çıkan üçlü set var. arada açıp parça parça okuyorum. okunması zor bir kitap değil +1
ama ilgi alanımda olmadığından sadece arada ilgimi çeken yerlere bakıyorum.

  • tabudeviren  (03.02.21 19:44:36) 
ben 2 kere okudum.
2.de daha bir anlar gibi oldum.
das kapital komunismi anlatmiyor, kapitalismi anlatiyor, iyi iktisat bilgisi gerek anlayabilmek icin. kalem kagitla okudum ben, durup durup arastirma yapmam gerekti. ekonomi kitabi bence kendisi. bir de iyi ayar veriyor marx bir suru adama kitaptda, neden yanlis olduklarini belgeleyerek. adam smithin invisible handi ile maytap geciyor bir kac yerde.
  • camussar  (03.02.21 20:12:05) 
Ekonomi bilgisi gerektirdigine katilmiyorum zira ekonomi bilimi buyuk oranda marx'tan daha sonra olusmus bir sey. Yani anlamak belli bir bilgi gerektiriyor olabilir ama ekonomi o bilgi degil.

Muhtemelen onerilen ek kitap kendinden daha faydali olur. Veya yukarida (AlsterWasser) onerildigi gibi daha sonra yazilmis ve kapital'i yorumlayan kitaplara bakabilirsiniz.
  • hot potato  (03.02.21 21:35:43) 
das kapital, original ismi asagida. ekonomi bizzat isimde geciyor. ekonomi antik yunanda da vardi, antik misirda da vardi. das kapitali anlamak icin iktisat bilgisi sart.

Das Kapital, also known as Capital. A Critique of Political Economy (German: Das Kapital. Kritik der politischen Ökonomie,
  • camussar  (03.02.21 23:03:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.