[]

Ölümden sonra ne var?

Bu soruya verilecek cevaplarin iki zıt kutbu var: birincisi dünyada geçirdiğin zamanda yaptıkların ettiklerin göz önüne alınarak cezalandırılıyor ya da ödüllendiriliyorsun, bilincini aynen koruyorsun, burada tanıdıklarını orada da tanıyorsun, burada neysen orada da osun. Bilincin hiçbir zarar görmeden seninle birlikte diğer dünyaya taşınıyor. Diğer zıt kutupta söylenenler de beyin ölümü gerçekleştiginde bilincin ortadan kalkacagi ve ölüm ile her şeyin sona erecegi. Makinenin fişini çekmek gibi. Varlığın tamamen siliniyor dünya üzerinden.

Ben bu ikisi arasındaki akıl yürütmeleri merak ediyorum. Var mı bu konudaki duyduğunuz, hissettiğiniz ya da aklınıza gelen enteresan fikirler?

Teşekkürler.

 
Mantigim olumle birlikte hicligin basladigini soyluyor. Aksi oldukca sacma geliyor. "İnsanoglu" olarak bu kadar degerli varliklar oldugumuzu dusunmuyorum, butun olenlerin toplanacagi yerler, oduller, cezalar, kavusmalar vs... Bir karinca icin bunlari nasil dusunmuyorsak insanlik icin de dusunmuyorum, dusunemiyorum.

Sadece 1-2 tane coooook ozledigim kisiler var. Mantigim o zaman kapaniyor, konusursam duyar saniyorum veya ben de oldugumde bulusuruz... Olmaz da iste diyorum ya mantik kapaninca cikiyor bu dusunceler. :)

Ozetle, olumden sonra hiclikten baska bir sey oldugunu dusunmuyorum.
  • invictae  (03.02.21 16:15:39) 
soul ve (ozellikle) coco adli animasyonlari onerebilirim, olumden sonraya dair "enteresan fikir" katkisi saglayabirler.

ben radikal sekilde ikinci kutuptayim fakat olume yaklastikca biraz yumusarmisim gibi geliyor.
  • ateistanbul  (03.02.21 16:20:50) 
Böyle olduğunu düşünmesem de andy weir ın egg isimli öyküsünün animasyon haline getirilmişi bence hoş öykü
youtu.be

Larry king ve neil degrasse tyson ölümle ilgili konuşurken tyson konuyu genr şu an elimizde olan tek şey olan yaşamı anlatmaya çekiyor :)

youtu.be
  • freebird5406_2  (03.02.21 16:21:13 ~ 16:26:10) 
duydugum enteresan fikirler de ekseriyetle george carlin'den. olum & ilahi dinler uzerine sahane konusmalari var.


  • ateistanbul  (03.02.21 16:22:11) 
sorguya çekilmeden ikinci bir yaşam olabilir. başka bir boyutta ya da reenkarnasyon gibi tekrar bu dünyada.


  • candide  (03.02.21 16:25:33) 
İdea olarak hayatımızı devam ettirir miyiz acaba? Yaşayan insanlarin herbirini tanımlayan bir nitelik vardır mesela; hırs, iyi niyet, özgüven, merhamet vs. Herbirimizde diğerlerinden daha baskın bir özellik var ve yaşayarak o ideayi güçlendirip öldüğümüzde de diğer 'merhametli_lerle birlikte bir araya gelip yaşayanların hayatlarında kavramsal olarak varlığımızı sürdürüyor olabilir miyiz? Çok uçuk oldu ama böyle şeyleri düşünmek zevkli geliyor. Yoksa ben de ölümle birlikte her şeyin biteceğine tamamen emin gibiyim.


  • epistemic_regress  (03.02.21 16:44:28) 
Aslında derdim ölmek, yok olmak değil, anlam arayışı. Neden varız, neden dünyaya geldik gibi şeyler galiba. Varolusumuzun iyi kötü bir anlamınin olduğuna ikna olabilsek ölüm fikri bu kadar zorlamaz gibi.


  • epistemic_regress  (03.02.21 16:54:18) 
bana olasılığı en yakın gelen şey simulasyon teorisi, milyar milyar yıl içinde yapay zeka kendi evrenini yaratacak evrimi geçirmiştir diye düşünüyorum, belki biz de kendi özünü yaratmaya çalışan yapay zeka hücreleriyiz.


  • arph  (03.02.21 18:29:28) 
Tanrıya inanan birisi için de tanrıdan önce ne vardı tanrı nasıl var oldu sorularının cevabı yok zaten cevap nasıl olabilir ki hemen ondan da önce ne vardı nasıl oldu diye soracağız. hiç bir zaman tatmin olamayacağız ve öğrenemeyeceğiz. cennete gitsek bile aklımıza tanrı nasıl oluştu ondan önce ne vardı diye düşüneceğiz. insan beyninin kavrayamadığı ve bu beynimizle hiç bir zaman da kavrayamacağı olayların döndüğü kesin :)


  • kelepir  (03.02.21 18:50:11) 
doğmadan önce neredeydin ? işte ölünce de oraya gideceksin.


  • orpheus  (03.02.21 19:52:34) 
Bazen düşünüyorum da... Evrenin hiç sonu gelmeyen bir döngü içinde, başından sonuna kadar boyuna aynı seyirde kendini tekrarlama olasılığı ürkütüyor beni. Takılmış plak misali ha bire başa dönüp aynı olayları harfiyen tekrar tekrar yaşayacağız yani. Sonsuz kez. Aynı üzüntüler, aynı pişmanlıklar, aynı korkular, aynı acılar... Döngünün daha önceki sayısız çevriminde olaylar nasıl seyrettiyse birebir aynı şeyleri tecrübe edeceğiz.

Allah vere de bu ihtimal gerçek olmasın, çünkü hiç işime gelmez :D
  • huçi kuçi  (03.02.21 21:28:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.