[]

Yurtdışı İş İmkanları ve Kişisel Yetersizlik

Merhaba,
Belki sizin etrafınızda da yurtdışı işler için görüşme/mülakata giren kişiler var. Ben de sıkça duyuyorum.

Üniversitenin 3.sınıfından beri (2008) yurtdışına gitmeyi istiyorum, uğraştığımı düşünüyorum ama bir türlü olmuyor. Bu kadar insan başarabildiğine göre ben yetersizim diyorum ama ilanlardaki şartları da sağlıyorum. Her neyse ben gerçekten yetersiz ve non-qualified olduğumu kabul ettim ama kendimi nasıl geliştiririm bilmiyorum. Instructional designer/içerik geliştirme uzmanıyım. Bu pozisyon için tecrübe beklenen birkaç program var yaygın kullanılan. Onları kullanabiliyorum, dilim de var ama eksik olan ne halen anlamış değilim :p
Eksiğimi bilirsem ona göre bir alana yoğunlaşıp kendimi geliştirebilirim. Sizlerden tecrübeli olan varsa söyleyebilir mi neyi yanlış yapıyorum. Çünkü artık yurtiçi firmalar da görüşme sonrası cevap vermez oldular.

Teşekkürler.

 
1. hedef ülke belirleme. bu ülke çalışma izni alabilecek misin? en önemli soru bu.

2. deneyim var mı? deneyimsiz gideceksen hedef ülke deki çalışma izni koşullarını karşılayabiliyor musun?

3. dil var ama cem yılmaz espirisi tadında mı? içerik geliştirecek birinden bence hedef ülke kendi bilini en az C1 seviyesinde bilmesini ister. bunu ispat edecek sertifika vs. var mi?

4. deneyimli isen işverenden ref. mektubu var mı?

5. mezuniyet ile yapılan iş ilişkili mi? değilse bu işe nasıl başlandı.

6. iyi bir cv hazirla. burada hedef ülke önemli. bazı ülkeler de cv fotosuz olur bazılarında fotolu olur. y. dışı cv'lerde genelde doğum tarihi olmaz, vs. cv. en fazla 2 sayfa olsun o da deneyimli isen.

7. iyi bir cover letter hazırla. en fazla 1 sayfa olacak cv'nin tekrarı olMAyacak. genel de HR buradan çok adam eler.

8. ilan dili ile cv dili aynı olmalı. almacan ilana ingilizce cv ile başvurmak fantezi olur.

ör:

1. hedef ülke: almanya
2. deneyim: var >5 sene. demek ki mavi kart için gerekli olan maaş limitine yaklaşabilirsin.
3. genel it işleri (yazılım dışı) almacan gerekli. B1 ya da B2 dil belgesi var.
4. ref mektubu var.
5. iş ile mezuniyet ilgili veya iş değişimi tecrübe ile olmuş. terfi-transfer gibi.
6. cv fotolu. medeni durum, doğum tarihi yok. sadece deneyimler + görevler + mezun olunan okullar listelenmiş durumda. 2 sayfa
7. cover letter okul mezuniyeti. iş ile ilgili deneyimleri özetliyor. yapıldı ise 1-2 proje ile ilgili kısa bilgi var. 1 sayfa.
8. ilan almanca cv+ cover letter almanca. + dilbigisi hatası yok.
  • helenart  (02.02.21 21:49:38) 
1-UK ve İsveç (İsvççem hiç iyi değil ama çok yüksek oranda İngilizce konuştukları için)
2-5+
3-IELTS Akademik 7
4-Alabilirim
5-Bölüm sonrası meslek edinebileceğim iki daldan bir tanesi.

Şu durumda herşey güzel gibi duruyor ama farkında olmadığım, normalleştirdiğim bir sorun var ki işler yürümüyor. Yani ya "regret to inform you" diye giriyorlar maile ya da görüşmede ekşi suratla "bizden haber bekleyin" diyorlar.
Bilmiyorum ne yapacağım.
  • heritage  (02.02.21 22:15:05) 
bi sure bangkok simdi londra'da calisiyorum. hem turkiye'de hem bu ulkelerde ise alimda yaptim.

basvuru degerlendirirken ilk ve en buyuk kirilim lokasyonla basliyor. ornegin bi tasarimci pozisyonu aciyoruz, 1000 basvuru geliyor. bu basvurunun 700'u yakin ya da uzak farkli ulkelerden. bu arkadaslarla simdilik vedalasiyoruz.

kalan 300'un bir kismi ister inan ister inanma, kariyerleri ile bambaska bir pozisyona basvuruyor. senelerdir muhabirlik yapip 0 bilgi birikim ile tasarimci ilanina basvuruyor. cok degil ama bi grup insan burda gidiyor.

kalan kisiler yine deneyim yetersizlikleri, ya da overqualified olduklari icin eleniyorlar.

son asama olarak insan kaynaklari portfolyosu olmayan tasarimcilari eliyor ve kalanlari bizimle paylasiyor.

tek tek portfolyolar incelenip one cikan adaylardan bi liste yapiyoruz ve yine insan kaynaklari tek tek yokluyor, onlari gecerse biz gorusuyoruz vs.

uzun anlattim kusura bakma, ama soylemek istedigim sey yurtdisina bi pozisyona basvurdugunda ilk kirilimda gidiyorsun. ozellikle basvurdugun ulkede calisma vizesi/sponsorluk alacagin icin is veren ne bunun maddi yukune girmek istiyor ne de o ulkede yasamayan, ulkeye asina olmayan birini tutup getirmek istemiyor. bu olan durumlar yok mu, kesinlikle var.

senin durumunda olup konustugum bi cok arkadasim var, hepsi guzel firmalara basvuruyor, bazilari ilk kirilimi geciyor ama is olmuyor. bu bi cok durumda senin yetersizliginden ziyade cografi/vize meseleleri ve o ulke ozelinde deneyimsizlikten oluyor. bu yuzden bi cok kisi almanya ozelinde bi sure once cikan is arama vizesi ile ulkeye giris yapip orada is arama yolunu seciyor. is bulacaginin garantisi tabiki yok ama o en basta elenen 700 kisinin bi tik onune gecmis oluyorsun.

yetersizlik konusunda, kendini gelistirmen icin surekli feedback iste. bi is gorusmesi yaptiktan sonra olumsuz donerlerse neden olmadigini, kendini gelistirmek icin neler yapabilecegini sor. en dogru cevabi boyle alirsin (ozellikle yurtdisi basvurularda ben cevap vermeyen gormedim).

ingiltere basvurularinda cv'de dogum tarihi, fotograf, cinsiyet, ehliyet, hobiler ivir zivir hic birsey olmasin. isim soyisim, linkedin, email, telefon adresleri, bikac bullet point achievements, work experience, education (cok kisa) bu kadar.

son not, icerik gelistirme dogru anliyorsam cok lokal ve kulturel bi is. bu durumda is bulman diger pozisyonlara, ornegin bi yazilimciya gore cok zor olabilir. sadece dilini degil o ulkenin kulturunu, esprisini, iletisim sekillerini cok iyi bilmek gerekiyor.
  • try again fail again fail better  (02.02.21 22:36:31 ~ 22:42:20) 
Eğer yakın zamanda böyle red mailleri aldıysanız pandemi nedeniyle de olabilir. Zaten normalde de AB dışından çalışan getirmek uzun sürüyor ama bu ara pandemi nedeniyle başvuru sonuçlanma süreleri iyice uçmuş durumda. Ben oturma iznimi uzatmak için Kasım ayı başında başvurdum hala bekliyorum.

Eğer değişmediyse geçerli bir iş teklifiniz varsa ve kazandığınız para belirledikleri seviyenin üzerindeyse İsveç diplomaya bakmıyor bile. Alanınız hakkında bir bilgim yok ama kalifiye çalışan pozisyonuysa şirket ayrıca şart koşmadıkça dil bilip bilmemenizin de pek bir etkisi yok. Eğer iletişim becerileriniz kötü değilse muhtemelen tecrübenizi az buldukları için ve/veya iş hakkında çok fazla istekli görünmediğiniz için (buna inanılmaz kıl oluyorum) vize/çalışma izni çıkarma sürecine girmek istememişlerdir.
  • bruce mclaren  (02.02.21 22:38:28) 
uzmanlığın, oturup yurtdışından adam getirtme süreciyle uğraşmaya değecek bir uzmanlık alanı olmayabilir. yazılımcı ve itcilerin bu konuda daha yaygın olarak iş bulabilmesinin sebebi bu, skill shortage var bir çok ülkede. eğer bu konuda çok istekliysen yüksek lisans ya da benzeri bir yolla gidip, orada oturma izni elde edip öyle aramak daha mantıklı.


  • roket adam  (02.02.21 22:59:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.