[]

Türkiye’de toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı var mı?

Türkiye’de, devletimizin altında imzası olan uluslararası sözleşmeler ve Anayasa tarafından bir temel hak olarak korunduğu söylenen toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının gerçekten olduğunu düşünüyor musunuz? Mesela AİHM diyor ki gösteri şiddet içermiyorsa bu gösterinin izinsiz olduğuna dayanılarak (Ki Anayasa’ya göre gösteri izne tabi kılınamayacak bir hak olarak ifade edilmiş) polis müdahalesinde bulunulamıyor, gözaltı falan yapılamıyor. Ama gel gör ki... Neyse. Mikrofon sizde. Sizce bu hak Türkiye’de uygulanıyor mu? Neden?




 
uygulaniyor tabii. seriat naralari atarak sokaklarda festival bile duzenleyebilirsiniz kimse bir sey demez. polis de korur hatta. e ama gelip insan hakki, hayvan hakki vay efendim cevre gibi anarsik anarsik seylerle sokaga cikarsaniz, devletimis esas amacinizi gorup vatanimisi ve birligimisi korumak icin harekete gecer ve kahraman polisimizin cobunun tadina bakarsiniz. anarsiklikle gosteri hakki bir degil. ulkemizi bolemeyeceksiniz.


  • hazen  (01.02.21 23:59:14) 
Hayır.
Malum kisilerin istedigi ve savundugu şeyler icin yurumuyorsan kesinlikle hayır.

  • logisticsmanager  (02.02.21 00:26:26) 
Peki polis neden bir gösteri yapıldığında “Bu gösteri izinsizdir! Dağılın!” diye saldırıyor göstericilere? Normalde Anayasa’da toplantı ve gösteri yürüyüşü izne tabi kılınamaz diyor. Koskoca devletin polisi Anayasa’yı mı çiğniyor? AİHM’in de “Bir gösteri barışçılsa polis müdahale edemez, ancak gösterinin sağsalim tamamlanması için gerekli önlemleri alır” diye kararları var. Hukuk bunu söylüyorken neden bu hak engelleniyor?


  • microfiction  (02.02.21 00:54:14) 
hocam siz turkiye'de yasadiginiza emin misiniz? :) aihm, anayasa falan ne diyorsunuz afkjs hukuk gukuk olali da epey oluyor halbuki. acaba gizli polissiniz de bizi mi fislemeye geldiniz acayip acayip sorular :D sordugunuz her seyin cevabi fasizmde sakli.


  • hazen  (02.02.21 00:58:19 ~ 01:10:19) 
Hocam son 10 yılda falan acaba özel bir yerde tv, gazete vsden eksik birakilip simdi de eksiduyuruya mi salindiniz? Sordugunuz sorulari sormak icin son 10 yilda gördüğünuz ilk haberin Boğaziçi haberi olmasi lazim.


  • logisticsmanager  (02.02.21 01:10:08) 
kağıt üstünde var, pratikte her eylemde pıtrak gibi bitip örgüt sloganı atmaya başlayan pkk'lılar yüzünden halk gözünde tüm eylemciler terörist algısı oluşturuldu. ondan sonra sopalamak, gazlamak, her türlü eziyet serbest. duran adam'a bile terörist muamelesi yapıldı bu ülkede.


  • sinek kral  (02.02.21 02:05:54) 
Var var. Ifade ozgurlugu, haber alma ozgurlugu, seyahat ozgurlugu, gizlilik hakki, yasal islem hakki ve haysiyetli bir yasamin yaninda duruyor. Zaten gecen oy verdim ve yasama ve yurutmeyi sectigim icin cok mutluyum.


  • dunal  (02.02.21 02:16:10) 
"Koskoca devletin polisi Anayasa’yı mı çiğniyor? AİHM’in de “Bir gösteri barışçılsa polis müdahale edemez, ancak gösterinin sağsalim tamamlanması için gerekli önlemleri alır” diye kararları var. Hukuk bunu söylüyorken neden bu hak engelleniyor?"

Biz aynı ülkede mi yaşıyoruz, aynı olayları mı tecrübe ediyoruz bilmiyorum ama dedikleriniz çok naif. Çok uzağa gitmeye gerek yok, son 1 ay içinde aihm'in açıkça demirtaşı tahliye et, tutukluluğu sözleşmede korunan hakkın ihlalidir dedi, hatta çok nadir başvurduğu madde 18'den ihlal verdi. sayın cumhurbaşkanı ne dedi? Aihm kararları bağlayıcı değildir dedi. Başkaları aihm mahkemelerimiz yerine geçemez dedi, bu yargı bağımsızlığımızın sınırlandırılması dedi.

Dİğer tarafta ab yolunda ilerlemeye kararlıyız denildi, yargı alanında reform yapılacak denildi. Diğer elde ne var, yargının bağımsız olup olmadığının göstergesi hsk'nın neredeyse hepsi siyasi irade tarafından atanıyor.

Ben bunları uzatır, liste yaparım. Ama gerek yok. Bundan sonra sosyal medyada, basında, internette olması gereken hukuku açıklamaya, rasyonel gerekçelendirmelere başvurmaya gerek yok. Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler. Aihm kararını uygulamazlar mı, istanbul sözleşmesinden çıkarlar mı, kendileri bilir.

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne gelince. Bizde konuyu düzenleyen 2911 sayılı kanun, izin mekanizması öngörmüş. Kolluk da bu yasaya dayanarak uygulama yapıyor. Tamamen aihs ve aihm içtihatlarına aykırı bu durum. Rıza Hocanın bu konuda güzel bir yazısı vardı, okumak isteyenler olursa: t24.com.tr
  • kojonotsuki  (02.02.21 09:25:46 ~ 09:26:53) 
Rıza hocamızdan daha iyi bilemem fakat yasalar öyle kuru kuruya sadece kağıt üstüne yazılmış cümleler değiller, onların birer ruhu var, biz bu ruhu kaybettik


  • freebird5406_2  (02.02.21 09:46:48) 
  • cleric  (02.02.21 12:28:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.