[]

Kedi İçin Karaciğer Maması

Merhabayın, kedi sorusu sorcam. Şimdik bizde 2 kedi var. Aynı şeyleri yiyorlar. Hep nd arada çeşit olsun diye royal caninle beslendiler. Aşısı, kontrolleri falan zamanında oldu. Başka fikir verenler olursa diye ön bilgi verdim.

Kedilerimizin birinde karaciğer değerleri yüksek çıktı. Bu tetkiği 2 günde 3 kez kusması sebebiyle veteriner önerisi ile yaptık. Sonuç olarak hills'in ld mamasına başladık. Ancak yemiyor. Veterinerimiz hillsin dışında karaciğer mamalarının verimsiz olduğunu söyledi. Ama kedi yemiyor. Kafayı yiyecem. 7-8 gün oldu. Biri delicesine mama yerken, diğerinin toplasak 9-10 adet ufacık mama yiyor olması, gün içinde mamayı verdiğimizde kesinlikle yemiyor ve akşam yine bi 9-10 tane yiyip takılması aç gezdiğini düşündürüyor. Belki öteki çok iştahlı yediğini için paranoya mı yapıyorum diyorum.

Şimdi veterinerimiz kendisinin satmadigini ama proplan ya da royal caninin de karaciğer mamaları olduğunu söyledi. Ama hills gibi etkili olmaz dedi. Daha önce benzer durum yaşayan varsa öneri almak istedim. Yarın muhtemelen royal canin hepatik mama alıcam ama hills kullanmadığımız için işe yaramayan bir şey alıp, rahatsızlığı da azdırmak istemiyorum. Öneriler ve tecrübeleriniz varsa, paylasabilirseniz çok sevinirim.

 
İlk basta karistirarak mi verdiniz? Genelde yeni seylere oyle alisiyorlar.

Eger oyle yaptiysaniz baska bir fikrim yok, gecmis olsun :(
  • fakyoras  (01.02.21 13:44:19 ~ 13:44:54) 
Karıştırarak bir kez verdik, aynı sabah kustu. Ben de fobiye dönüştü. Eski mamayı ağzına koyar koymaz kusacak gibi geliyor.

Teşekkürler.
  • baal  (01.02.21 13:54:20) 
çok benzer durumlardan geçtim. deneyimlerimi paylaşayım:

2 kedim var, sokak kedisi. nd az tahıllı mama veriyordum hep. büyük olanı 13 yaşında. bu büyük olanın aniden kilo kaybetmesi sonucu ekim ayında veterinere gittik. kan değerlerine baktılar. ALS ve ALT değerleri çok yüksek çıktı. sarılık tehşisi konuldu. veteriner her şeye hazırlıklı olmamızı söyledi. o derece.

royal canin'in hepatic adlı mamasını verdi. bundan başka hiçbir şey yemeyecek, iyileşmesinin tek yolu bu dedi. ama kedim asla yemedi mamayı. zaten o dönemde iyice iştahı kaçmıştı ama bu mamayı HİÇ yemiyordu. ilk bir ay benim ağzına zorla tıkmam sonucu belki toplasan 1 avuç mama yemiştir. sizinki gene yiyormuş yani, günde 9-10 adet yediği günler benim için mucizeydi. yediğini de kusuyordu bazen. veterinere yalvardım; hayvan aç, azıcık bir şey yesin diye. ıslak mama önerin, ya da ben evde hazırlayayım, veya bu hepatic mamasına biraz et suyu karıştırayım vs. hep olumsuz cevap aldım. sarılık tedavisinde protein yememesi gerekiyormuş çünkü ve başka şeyler yese içeriğindeki protein yüzünden karaciğerini yorarmış.

bu süreçte serum da alıyordu her gün, ama mama yemiyordu. serum tedavisi 15-20 gün sonra bitti, artık gelişimini izleyeceğiz dedi vet. birkaç günde bir mide koruyucu hap ve enjeksiyon vermeye başladı sadece. ama kedim hala yemiyordu. halsizdi, kaburgalarını hissedebiliyordum. sadece şunu gözlemledim; mide koruyucu hap verdiği günlerin ertesi günü daha bir iyi yiyordu (gene benim zorumla), ama sonra gene isteksizleşiyordu.

mide koruyucu hap verdiği bir günün ertesi günü (sarılık tanısını koymalarının üzerinden yaklaşık 40 gün geçmişti) kedim mama kabının başına gidip miyavladı (mucize). mamayı koydum, iştahla yemeye başladı. sanki o güne kadar midesi bulandığı için yiyemiyormuş gibi geldi bana. o gün bugündür bir kilo aldı, ay bir güzelleşti sorma. birkaç haftada eski haline döndü. eskisinden bile enerjik şimdi. lütfen maşallah boncuğuma diyelim buradan :)

soruna cevap olmadı ama daha yararlı oldu diye düşünüyorum. veterinere güven bence. istersen royal canin hepatic'i de dene çünkü bizimkine o iyi geldi, ama onu da hills'i yediğinden daha fazla yemeyecektir diye tahmin ediyorum ve kalite olarak farklı olduklarını da düşünmüyorum. diğer yandan, benim ikinci kedi bu hepatic mamasına bayılıyor, sürekli onu yemeye çalışıyor. gerçi o bulduğu her şeyi yemeye çalışıyor ama olsun. yani lezzet olarak da çok kötü olamaz diye düşünüyorum sarılık mamaları için.

tabi bu süreç başından beri sarılık olan diğerinin mamasını yemesin diye kedilerin mamalarını ortalıkta tutmuyorum. hastalığı artık geçmiş bile olsa yaşından dolayı sarılık kronikleşirmiş ve bundan sonra sadece sarılık maması yemesi gerekiyormuş. bu yüzden ikisine de acıktıklarında ayrı ayrı mama verip mamalarını kaldırıyorum sonra. biraz zor oluyor ama hallediliyor. evde olmayacaksam sadece hepatic mamayı ortada bırakıyorum, diğer kedi de onu yiyor.

edit. bizimkinin alt/als değerleri çok yüksekti, akşam eve gidince bakıp tam kaç olduğunu yazacağım. sizinkinde belki öyle değildir. ben ani aşırı kilo kaybı sonucu gitmiştim veterinere, geç kalmışsınız demişti. siz daha erken fark etmişsiniz henüz kilo kaybı yaşamadan. ve umarım 40 günü bulmaz, çok daha kısa sürede atlatacaktır. bu aralar yememesini dert etmeyin bence.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (01.02.21 14:42:25 ~ 14:51:45) 
Royal canin marka olanı şuursuzca yiyor. Akibetini merak eden olursa diye bilgi bırakayım.


  • baal  (06.02.21 10:22:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.