[]

plasebo aşı tam olarak neyi ayırt etmede yardımcı oluyor?

Geçenlerde ofiste konuşurken plasebo aşı yapıyor 3 kişiden birine. Nasıl lan, öyle bir şey mi oluyor dendi? Dedim hiç mi takip etmiyoruz.

Anlatmaya çalıştım ama tam bilemediğim tam anlatamadım tabii. Bildiğim kadarıyla esas olan aşıyı olanlarda yan etkiyi çözememek için. Öyle mi, değil ne?


 
Testlerde 100 kisiye gercek asi, 100 kisiye plasebo yapiyorlar.

Plasebo olanlardan 15'i virusu kapiyor, asi olanlardan 1'i, bunla koruyucuk oranini hesapliyorlar diye biliyorum. Bbc'de mi ne okumustum da cok oldu yanlis hatirliyor olabilirim.
  • fakyoras  (01.02.21 01:01:19) 
Aşının onay alıp piyasaya sürülmeden önce yapılan çalışmalarda uygulanıyor. Yani vatandaşa kullanılan aşılarda öyle bir durum yok.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (01.02.21 01:09:26) 
Yukarida da denildigi gibi bu sadece test asamasinda olur.

Amaci ise kac kisinin viruse yakalanacagini bulmak. Yani sen normal asi yapiyorsun 100 kisiye, bunlarin 10'una virus bulasiyor diyelim. Ee bu veri ne saglayacak sana? Belki asi vurmasan da bu kisilerin yine 10'una virus bulasacakti?

İşte bunu cozmek icin bir (mesela) 100 kisiye de "sana asi yapiyoruz" diyerek tamamen etkisiz bir sivi enjekte ediyorlar. Bakiyorlar ki o 100 kisiden 40'i virusu yapmis. Oha diyorsun, bizim asi iyiymis demek, 4'te 3 oraninda azaltmis virus bulasmasini.

-----

İlac testlerinde de plasebo hep kullanilir. Onun da amaci "ilac verdigimiz 100 kisi gercekten ilac sayesinde mi iyilesti, yoksa kisiler psikolojik etkiyle kendi kendini mi iyilestirdi?" sorusunun cevabini bulmaktir.
  • hlot  (01.02.21 01:32:33) 
Klinik deneylerde kullanılır ama her deneyde değil tabi. Aşıyla herkes plasebo kavramını duydu ama tüm çalışmalarda kullanılır eğer o hastalığın mevcut bir ilaç tedavisi yoksa. Yani piyasada milyon çeşit tansiyon ilacı varken plasebo karşılaştırmalı çalışma yapılamaz. Covidde onaylanmış bir aşı tedavisi olmadığı için plasebo karşılaştırmalı yapıldı.


  • curukturpkokusu  (01.02.21 02:13:55) 
Piyasada milyon çeşit tansiyon ilacı varken hipertansiyon hastalığı için plasebolu çalışma yapılamaz diye düzelteyim.


  • curukturpkokusu  (01.02.21 02:15:52) 
plasebo etkinlik ve güvenirlik için sadece "test" aşamasında kullanılır. burada basit bir anlatımla şunlar.

1. ilaci ya da aşı yı olanlarda yan etkiler neler? normalde plasebo olan adamda yan etkisi olmasi beklenmez.
2. ilacin beklenen etkinliği gruplar arasında ne kadar farklı.
3. gruplar arasında hastalığa tutulma veya yanıt verme farklılıkları ne düzeyde.

özetle; plasebo insanın kendi vücudu üzerinden oluşturabileceği değişkeni ortadan kaldırmayı amaçlar. yapılan çalışmalara göre insanlar etken madde olmayan ilaç aldıklarında biri zihinsel olarak kendilerini etkilediklerinden bazen kendilerini daha iyi hissettiklerini (veya tam tersi) vs. söyleyebiliyorlar.
  • helenart  (01.02.21 09:54:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.