[]

Benzinli araçların torku neden düşük olur?

Aynı model iki aracı kıyaslıyorum, ikisinin arasında şöyle bir fark var:
1. araç(dizel): 185 nm-82 beygir
2. araç(benzin):110 nm-80 beygir

Benzinli aracın hem tork hem beygiri düşük oluyor. Özellikle tork açısından görünen bu fark sürüşe yansır mı? Benzinli araçlar daha atik olur diye biliyorum.

 
Bu karşılaştırmadaki dizel motor turbo beslemeli, benzinli motor atmosferik beslemeli. İkisinde de turbo besleme olsaydı beygir gücü olarak benzinli epey öne geçerdi, maksimum torkta da dizele yaklaşırdı. Ama turbo besleme olsa dahi dizel motor benzinliden biraz daha yüksek tork veriyor, o da mazot-benzin farkından sanırım, teknik detayını bilmiyorum.


  • signore  (01.02.21 00:46:03) 
Yakıtların yanma dereceleri yüzünden.

Dizelin yanması daha yavas olduğu için strok daha uzun yapılır ki düşük devirde yüksek beygir ekde edebilsin,benzinlide yanma hızlı oldugu için strok daha kısa olur,kolayca yüksek devire çıkıp gerekli beygir gücünü elde eder..
  • duptıs  (01.02.21 00:55:23) 
dizel patlayarak yanar dolayısıyla normal yanmaya oranla motor anlık sert hareketlere elverişlidir. ancak yanması için uygun şartları oluşturmak zordur.
benzin ve lpg ise manyetolu çakmak sisteminde olduğu gibi yanar. patlamaya oranla daha az enerji yüklüdür ancak benzin ve lpgnin yanması dizele oranla çok daha basittir.

bu yüzdendir aynı ölçekli motorlarda dizel yokuşta, benzin ise düzde daha performanslıdır. lpg benzine oranla daha düşük enerji içermesi sebebiyle dizel/lpg kıyaslamasını yapamıyorum ama bence yine lpg alır.
  • johnnie w lker  (01.02.21 02:00:57 ~ 02:01:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.