[]

Telefon Sektörüne Hakim Arkadaşlardan Tavsiye

7 yıldır kullandığım telefon artık tamamen kullanılmaz hale geldiği için yeni telefon almam gerekiyor. Cep telefonlarından hiç anlamıyorum ve pek ilgimi de çekmediği için son gelişmelerden haberim yok. Snapdragon'lar, ARM'ler falan havada uçuşuyor. Bilgisayarımdan daha fazla çekirdekli işlemci, RAM kapasitesi gibi şeyler hepsinde standart gibi görünüyor. Dolayısıyla kafam karıştı :)

Şimdi efendim, öncelikle fiziksel klavye olayı tamamen ortadan kalktı mı, yoksa bulabileceğim bir yer var mı? Teknoloji mağazalarında yok gördüğüm kadarıyla. Doğubank gibi değil de, garantisiyle falan sıfır alabileceğim fiziksel klavyeli telefon hiç yok mu?

Şayet yoksa, öncelikli amacım, alacağım telefonu en az 5 yıl kullanabilmek. Kamera kalitesi, parmak izi okuyucu, yüz tanıma gibi şeylere hiç ihtiyaç duymuyorum. Kamerasız telefon olsa, gidip onu alırım, o derece :) Parmak izi okuyucusu veya yüz tanıma olsa bile kullanmam. Telefonu o kadar aceleyle açtığım bir anı hatırlamıyorum. Beklemeye alışığım. Dizi/film seyretmek, oyun oynamak, sosyal medya gibi şeyler de yok.

Kullanım amacım temel mesajlaşma (whatsapp, hangouts, skype), bankacılık işlemleri, email (en önemlisi email sanırım), arka planda youtube, spotify açıkken kasmaması, navigasyonunun canavar gibi çalışması (bu da önemli), web browsing, gün içinde aklıma gelen şeyleri unutmamak için notlar almak gibi şeyler. bir de güzel çalışan bir radyosu olursa harika olur :) Pil ömrü de önemli.

Fiyat olarak da max. 5000 diyelim ama ne kadar ucuz olursa o kadar iyi. Şahsen samsung galaxy note 10 lite ile xiaomi note 10 lite arasında kaldım. Bunlardan kullanan var mı? Memnun musunuz? Xiaomi'ye yaptırım uygulanacak deniyor. Böyle bir durumda Android kullanılmaz veya güncellenmez hale gelebilir mi? Başka tavsiyeleriniz varsa da alabilirim tabii.

 
İphone se 64 GB. 4800 ver en az beş sene kullan


  • grid  (31.01.21 15:18:16) 
Note 10 lite kullanıyorum pişmanım ama pişmanlığım yüz tanıma ve parmak izi okuması berbat olmasından dolayı.
Telefonda kalemle not alınıyorsa Samsung note serisi alınmalı. Alınıyorsa da Samsung note alınmamalı:)

  • kisa  (31.01.21 15:18:19) 
Senin aradığın telefon grid+1

Uzun süre böyle bir duyuru açmazsın eğer onu dinlersen.
Başka bişey alıp macera arama.
  • infernalcadre  (31.01.21 15:56:31) 
iphone se alacaksan biraz daha ver 128gb al derim. 4-5 yıl sonra 64 gb yetmeyebilir.

(ben amazondan 5350 liraya almıştım, sonra başka yerlerde 5200'lere düştüğünü de gördüm. Şimdi kaç bilmiyorum)

edit: note 10 lite yerine s10+ gibi bişeye de bakabilirsin fakat benim iphone tercihimin arkasında "ileride satmak" var. s10+'ı atıyorum ileride 1500 liraya satabileceksen aynı paraya aldığın iphone'u 2500 liraya satabileceksin. Genel durum bu.
  • nhk ni youkosu  (31.01.21 16:13:31 ~ 16:15:01) 
bu iphone se bu kadar iyi mi ya? 2gb ram yazıyor özelliklerinde. bu yetersiz gelmiyor mu? yapmayın etmeyin abiler. benim gibi ömür boyu iphone kullanıcılarını şekilci görüp küçümsemiş bir kardeşinize iphone aldırtmayın şimdi :)


  • awkward aardvark  (31.01.21 16:16:33) 
dostum benim mottom "ülkece fakirleştik, o yüzden artık iphone almalıyım" :D

dur açıklayayım.

Galaxy S7'yi yıllarca keyifle kullandım. Huawei ban yemese huawei'ye geçmeyi düşünüyordum, sonrasında da yine s10 plus veya s20 alsam mı diye düşündüm fakat işlem gücü ve kamera(benim için önemli) olarak İphonelar yeterli iyilikte. Androidlerde 3 kamera olsa bile çeşitli kısıtlamalar var, foto kaliteleri (s serisi) iphonedan iyi sayılabilir ama video kalitesinde iphone kesinlikle daha ileri.(benim için önemliydi)

şimdi geldik ekonomi kısmına. S7'yi 3 yıl kullandım, pilini değiştirip anneme verdim hala çalışıyor bence süper telefondu. Fakat satsam 700 liraya falan alıyorlar. Değişim kampanyasında para etmiyor. Her seferinde sıfırdan para vermek istemiyorum artık. Aynı dönem çıkan iphone 7 32gb ise 2000 liraya satılıyor. Yani alacağın telefonu -2000tl ile alıyorsun.

Özellik dersen, içindeki işlemci geçen yılın en iyisi.(iphone 11'lerin) Ram yeterli bi sıkıntısı yok fakat arkaya bir sürü uygulama açıp birbirine geçersen baştan başlatabilir. Ben yaşamadım ama çok şey açık bırakanlarda oluyordur, orada gb önemli. Ama ios daha optimize onu bil.

iphone se 2020 biraz böyle "alayım kafam rahat olsun, illa en yeni full ekrana ihtiyacım yok, kamera da tek olsun iyi olsun" kafası.

Pil ömrü çok iyi değil, bazılarına çok az geliyor ama bence "farklı." Mesela android daha uzun gidiyor olabilir ama beklediği yerde de enerji tüketiyordu benim kullandıklarım. Ios'un durduğu yerde enerji yeme olayı çok az. Ayrıca android/chrome'da pil daha hızlı giderken, ios'ta safari kullanırsan pil baya iyi gidiyor. Fakat dümdüz telefonla görüşme, video görüşme gibi şeylerde daha hızlı bitiyor evet.
  • nhk ni youkosu  (31.01.21 16:29:08) 
Şekilcilikle ne alakası var, iyi şey iyidir kötü şey kötüdür bu kadar basit. RAM in çok olması android sisteminde geçerli bir durum. İos sadece iphone a özgü bir eko sistem olduğundan 2 gb yetiyor hatta androidler 5000 7000 gibi bataryalar kullanırken iphonelar 2000-3000 bataryalar kullanıyorlar.

Sen anlattığın gibi bir kullanıcıysan al kullan 6 ay sonra konuşalım bakalım şekilcilik miymiş kolaylık mı :)
  • infernalcadre  (31.01.21 16:46:57) 
iphone se hem tasarım hem de donanım olarak 3-4 sene öncesinin telefonu. Bu kadar dandik bir telefona 5 bin TL vermek akıl işi değil.

Şu anda alınacak en iyi telefon Xiaomi Mi 10T veya Mi 10T Pro.

Xiaomi'ye yaptırım falan da gelmez.
  • efreet sultan  (31.01.21 18:07:55) 
@nhk: "alayım kafam rahat olsun, illa en yeni full ekrana ihtiyacım yok, kamera da tek olsun iyi olsun" tam benim beklentimi yansıtıyor aslında. stabil çalıştığı sürece bana yeter. bütün hayatını telefonla geçiren biri değilim.

@infernal: kardeş ne kızıyorsun ya, tamam bi daha demem öyle :)
  • awkward aardvark  (31.01.21 18:10:16) 
iphone se al geç.


  • alperz  (31.01.21 18:16:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.