[]

Bitki budama hakkında bilgi sahibi olan var mıdır

Her bitki aynı dönemde mi budanmalıdır? Aynıysa zamanı nedir veya farklı zamanları varsa fotoğrafını atacağım bi sarmaşık tipinin ne zaman budanmasının doğru olacağını söyleyebilecek var mıdır? Teşekkürler




 
konuya çok hakim değilim ancak bitkilerin farklı budanma dönemleri olduğunu biliyorum. bu arada eğer ben bilmediğim bir bitkiyi budayacaksam genelde bahar aylarını tercih ederim.


  • semyasa  (31.01.21 02:40:03) 
baharda budamayın. budama için ağacın / bitkinin uykuda olduğu yeni filiz tomurcuk vb vermediği, yaprak döken bitkiyse üzerinde yaprak olmadığı dönemler uygundur. bitkilerin yüzde doksanı için geç sonbahar ve erken bahar arası bir dönem yani yılın bu zamanları.


  • engelbert humperdinck  (31.01.21 02:56:59) 
Bitkiye göre farklılık olmakla birlikte bazı genel kurallar da var. Genelde ağaçlar boyuna değil enine genişleyecek şekilde budanır. Yani ağacın şemsiye şekli almasi sağlanır. Ağaca su yürümeden kışın yapılmalı budama. Budama gözlere çok yakın yapılmamalı.


  • fikox  (31.01.21 08:09:55) 
"Budama zamanı bıçakların en keskin olduğu zamandır" diye bir deyim olsa da en sağlıklısı erken ilkbahardır. Tomurcuklar patlamadan, çiçekler açmadan bitmeli budama.

Çok kalın dallar budanacaksa açıkta kalan kesiikten hastalık kapmaması için macun veya çamur vb bişey ile o açık yara kapatılmalı. Ya da zaten bordo bulamacı atılacaksa budamadan sonra atılırsa yaralar da kapanmış olur.

Sarmaşık da çok önemli olmasa da ağaçlarda dal budamasında doğru yönde gelişim için doğru budama yapılmalıdır, yazarak anlatmak zor ama budandığı yerden aşağıda göz varsa ve bu göz içe doğruysa ordan içe doğru bir dal uzatır ağaç ilerde, bu da hem çirkin olur hem de verimim düşürür.

Dur bir foto bulayım ama türkçe kaynak çok az bu konuda, budamanın ingilizcesi neydi ya hu?

Yok bulamadım anlattığım şeyin fotoğrafını, ama "pruning trees" yazıp görsellere tıklayınca doyurucu çizimler çıkıyor.
  • John Bloor  (01.02.21 12:12:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.