[]

Aden A55 drone

İyi akşamlar arkadaşlar
7 yaşındaki oğlum drone a taktı. Doğum günü için drone almayı düşünüyorum. Bir kaç video izledim. Aden A55 i başlangıç için önermişler.
1-Sizce Aden A55 başlangıç için nasıl?
2- A55 fiyatlarını araştırdım. Hepsiburada da 599 tl gittigidiyorda 319 tl arada çok fark var. Acaba bu fark neden olabilir?
Gittigidiyora güvenebilir miyim?

 
Merhabalar,

bahsettiginiz cihaza iliskin bir bilgim yok ama haddim olmayarak drone ucurmaya karar vermeden once İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ TALİMATI'ni (SHT-İHA) okumanizi tavsiye ederim.
  • soppy cunt  (30.01.21 23:23:48) 
Ben de haddim olmayarak 7 yaşındaki çocuğa oyuncak sınıfında dahi olsa drone almamanızı tavsiye ederim. Ağırlıktan bağımsız olarak tüm drone’lar uçuş iznine tabi bu arada, dışarda izinsiz uçurursanız çok ağır cezası var.


  • orient blue  (30.01.21 23:33:30) 
@soppy cunt okumuştum. Drone ağırlığına göreymiş. Bu drone kayıt gerektirmeyen ağırlıkta. Zaten açık havada çok uçuracağımızı düşünmüyorum. Şimdilik ev içinde belki yaza sokağa çıkar kapı önündeki parkta kullanır o zamana kadar bozulmazsa.


  • Neyazayım  (31.01.21 00:51:34) 
tekrar merhaba,

yukaridaki arkadasimizin belirttigi gibi drone agirligindan bagimsiz olarak ucus oncesi izin almakla yukumlusunuz. izinsiz ucus yaptiginizda 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca ceza yazilabiliyor.

300 liralik drone'u ucururken 5 haneli rakamlarda ceza odemek zorunda kalabilirsiniz.

iha 2 ticari lisansi olan bir pilot olarak soyluyorum bunu, yine de siz bilirsiniz.
  • soppy cunt  (31.01.21 02:10:08 ~ 02:16:08) 
hocam iyi diyorsunuz da, bahsettiğiniz talimatnamenin 2. maddesinin 2 fıkrasının ç bendinde diyor ki:

"2) aşağıdaki iha ve sistemleri bu talimatın kapsamı dışındadır. ç) azami kalkış ağırlığı 500 gr'dan daha az olan iha'lar"

yani izin için ağırlığından bağımsız olarak izin şartı gerekliliğine dair bir madde göremedim. ağırlığından bağımsız olduğu nerede yazıyor, gösterirseniz bilgilenelim. tecrübeli bir pilot olarak uçuş izninin nasıl alındığı konusunda da yönlendirirseniz belki çocuğu değil ama, ailesini yeni bir hobi kazanmak konusunda yönlendirebilirsiniz.

benim gördüğüm, sizi kısıtlayacak tek madde olarak, iha0 sınıfındaki (yani 500 gr altı) iha'lar için pilotun en az 12 yaşında olması gerekiyormuş. 7 yaş uçurmak için erken bir yaş imiş.
  • kibritsuyu  (31.01.21 09:58:24) 
mesajları tiklememissiniz, normalde direkt silerim mesajı ama başkalarına zarar verme ve ceza yeme olasılığınız çok yüksek olduğu için yazıyorum.

kayıt ve uçuş izni ayrı konular. evet talimatname biraz karışık, kayıt zorunluluğu yoksa sanki rahatça istediğimiz yerde uçabiliriz gibi düşündürüyor. ama öyle değil.

talimatnamedeki uçuş yasakları bölümünü okuyun. izinsiz uçamazsınız, zaten uçuş izni almak istediğinizde de tüm şehirlerin kıpkırmızı (uçuş yasaklı) olduğunu göreceksiniz.

öte yandan otopilotu olan bir drone dahi alsanız evin içinde %99,9 duvarda patlayacak, çocuğa, size ve eşyalara zarar verebilecek. bilmem kaç bin devirle dönen kanatların ucundan kopan bir parçanın göze geldiğini düşünün, ya da sokakta bir başka çocuğun başına çarptığını. ben olsam düzgün bir rc araba modeli alırdım, hem daha güvenli, hem sürdürülebilir bir hobi kazanmış olur. ille uçan bir şey istiyorsa köpükten yapılma başlangıç uçak kitleri var. drone’un yerini tutmaz, çocuk haklı, anlayabiliyorum ama yasak olmasının da bir sebebi var. yine de siz bilirsiniz.
  • orient blue  (31.01.21 11:02:32) 
hayatım kanun, tebliğ okumakla geçiyor. bu talimatname karışık falan değil. hatta bizim vergi kanunlarının tebliğlerinin yanında cin ali kitabı gibi kalıyor, gayet açık ve net.

uçuş izinleri bölümüne bakıyorum, 17. maddenin 1. fıkrasında:

"(1) İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için;
a) Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, 18inci Maddede yer alan bölgeler hariç Genel Müdürlükten uçuş izni alınması gerekmez. Bu sınıflar için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda uçuş yapmak yasaktır.

b) Meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgeler dışında kalan bölgelerde, 18inci ve 19uncu Maddelerde belirtilen gerekliliklere uyulması kaydıyla ticari amaçlı uçuş yapılması halinde uçuş izni alınmasına gerek yoktur."

diyor. açık açık kabak gibi "izin alınmasına gerek yoktur" diyor. oyuncak için değil, 4-25 kg arasındaki iha1'ler için bile, 18 ve 19. maddelerde belirtilen yasaklara uymak şartıyla ticari uçuş için bile izin almaya gerek yoktur diyor.

elbette ki uçuşun kuralları var. bisiklet sürmenin de kuralı var, yolda yürümenin bile kuralları var. meskun mahalde uçurmak, askeri bölgede uçurmak, kalabalıkta uçurmak, efendime söyleyim askeri bölgede, havaalanı mahallinde uçurmak yasak diye, onlara eyvallah.

kurallara uyduktan sonra izne gerek olmadan istediğin yerde uçur diyor. açık arazide oyuncak drone uçurmak için de izin alınması gerektiği hani nerede yazıyor? kalkış ağırlığından bağımsız izin alınması gerektiği nerede yazıyor?

7 yaşındaki çocuğun kendine veya çevresine vereceği zarar nedeniyle uyarmanız doğru, ama niye insanları caydırmaya çalışıyorsunuz ki? belki babası heves edecek, büyüyünce de çocuğuna hobi edindirecek. ben de burada bilgi edinmeye çalışıyorum, kaynak diye verdiğiniz resmi dokümanda yazandan tam tersini söylüyorsunuz. amacınızı anlayamıyorum.

niye vazgeçirmeye çalışıyorsunuz ki insanları? ben ilkokuldayken arkadaşımın babası benzin motorlu model uçak uçururdu. türkkuşu tesislerinin pistine gider hayran hayran izlerdik adamı, nasıl kaldırıyor, nasıl indiriyor diye. geleceğe dönüş'te doktor'un delorean'a bağladığı kumanda gibi kocaman kumandası vardı. hint yağı ile metil alkolden iğrenç kokan bi yakıtı vardı. güzel günlerdi. heves ettim ama imkanım yoktu, benimki hevesle kaldı. çok pahalı bir hobiydi, sene 1988. şimdi drone dediğin 100 liraya bile bulunuyor ve uçurulabiliyor.

vazgeçirmeye çalışacağınıza adamı yönlendirmeye ne dersiniz? izin gerektiği nerede yazıyor bir türlü bulamadım, göstermiyorsunuz da, yönlendirdiğiniz yerlerde "izne gerek yok" yazıyor açık açık, ama velev ki izin gerekiyorsa bile; çocuğun uçurması için erken belki ama, adam uçurabilir herhalde. şöyleyapılır, böyle kurs alınır, böyle ruhsat alınır, böyle başvurulur diye yönlendirsenize hevesi olan adamı. en azından babası kullanır, çocuk hevesini alır, babasıyla birlikte eğlenebileceği bir hobileri olur.
  • kibritsuyu  (31.01.21 11:56:39 ~ 12:15:57) 
istanbul.gov.tr

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı ile,
İHA’lar azami kalkış ağırlıkları referans alınmak suretiyle 4 ayrı sınıfa ayrılmış olup, 25 kg.’a
kadar (İHA 0 ve İHA 1) sınıfı İHA’ların uçuşu ile ilgili yasaklanacak olan yer ve zamanlar,
18. madde kapsamı dışında mahallin en büyük Mülki İdare Amirinin takdirine bırakılmıştır.

Amatör İHA kullanıcıları, gün ve süre belirtmek suretiyle bildirimde bulunacak ve
izin verilmesini müteakip Avrupa Yakasında Yenikapı Miting Alanı üzerinde, Anadolu
Yakasında ise Maltepe Miting Alanı üzerinde İnsansız Hava Aracı uçurabilecektir.

i.ibb.co

• Bölge tanımları için İnsansız Hava Aracı Sistemler Talimatı (SHT-İHA) “Tanımlar” kuramını inceleyiniz

• Mülki idareler emniyet gerekçesiyle bazı bölgelerde çeşitli dönemlerde uçuş yasağı ilan edebilir. Lütfen İHA uçuracağınız bölgede mülki idare tarafından getirilmiş bir uçuş yasağı olup olmadığını araştırınız.

• Azami Kalkış Ağırlığı 500 gr. Altı İHA sahipleri yeşil bölgelerde mülki idare amirliğine bilgi vererek uçuş gerçekleştirebilirler. Yeşil bölge haricinde ise uçuş izin başvuru formu ile resmî olarak Genel Müdürlüğümüze başvuru yapabilirler.
  • soppy cunt  (31.01.21 13:06:26 ~ 13:35:27) 
İnsanları caydırmak değil aslında amacım, korumak. Çünkü gözünün yaşına bakmadan afedersiniz kol gibi cezayı geçirirler, geçirecekler. Ben drone’umu satarken çalıştığını göstermek için yerden 50 santim havalandırdığımda dahi birileri görüp şikayet etti. Çocuk için tehlikeli olduğu konusunda zaten hemfikiriz.

İha shgm’nin web sitesindeki talimat linki eski talimata yönlendirilmiş, adamlar onu bile güncellememiş. Sivil havacılığın talimatlar bölümüne gidiyoruz;

mevzuat.shgm.gov.tr

Oradan sht-İHA talimatnamesine bakıyoruz;

Madde 17’nin sonunda yazıyor;

(8) (Ek: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı) 500 gr altı İHA'lar için hava aracı ve pilot kayıt zorunluluğu olmamakla birlikte, yapılacak ticari uçuşların uçuş emniyeti ile can ve mal güvenliğine etkisine ilişkin değerlendirmelerin yapılabilmesi teminen İHA uçuşunun gerçekleştirileceği sahanın ilgili kurumlarla koordinasyonun yapılabilmesi için 10 iş günü öncesinden Genel Müdürlüğe İHA Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapılır. 500 gr altı İHA'larla sportif ve amatör amaçlı gerçekleştirilecek uçuşlar için serbest bölgeler (yeşil) kullanılmalıdır.

Yeşil alan koskoca ülkede bir elin parmaklarını geçmiyor, ben birkaç hafta önce baktığımda üç büyük şehirde yeşil alan yoktu. Zaten havalimanı varsa onun bilmem kaç kilometre çapında uçuş direkt olarak yasak. Bütün şehirler kıpkırmızı. Kırmızı alanlar için izin kapısı açık görünmekte birlikte izin alabilen (hobi amaçlı) duymadım. Bahsettiğimiz husus bu. İzin prosedürü de insanı caydıracak cinsten, bilmem kaç gün öncesinden uçmak istediğiniz yeri, irtifayı, süreyi vs. Belirtip talebi yolluyorsunuz. Çok erken ya da çok geç gönderemiyorsunuz talebi, uçuş tarihinden misal en geç 10, en erken 5 gün önce olabiliyor gibi bir durum vardı, hatırlamıyorum. Sonra bekliyorsunuz ve büyük olasılıkla red geliyor ya da süresi içinde ilgili makamdan yanıt gelmedi diye sistem talebinizi reddediyor. Çocuk ya da yetişkin olması durumu değiştirmiyor maalesef. Lisans da alsanız durum bu. Tabii belki yarın talimatname değişir, işler kolaylaşır, onu bilemem.
  • orient blue  (31.01.21 16:00:24) 
Lego mindstroms alın -) tartışmayın -)


  • kveldulv  (31.01.21 18:35:48) 
Tartışmak degil yahu, neyse onu söylüyoruz, isteyen dinler isteyen dinlemez :)

Lego en güzeli :)
  • orient blue  (31.01.21 18:46:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.