[]

Neden ekmek yapamıyorum?

Yapıyorum, yeniyor, tadı da güzel. Ama maksimum 5 santim kabarıyor. Youtube'dan bakıyorum millet 15-20 santim kabartabilmiş, bende niye olmuyor çözemedim.

- Beyaz un kullanıyorum, ama 3 farklı un kullandım, sonuç aynı.
- Eledim unu, o da bi fark yaratmadı.
- 250 derecede de 180 derecede de pişirdim, sonuç aynı.
- Izgarada da pişirdim, döküm tencerede de, bi fark yok.
- %100 hidrasyon ve %70 hidrasyon arasında deniyorum genelde, o da farketmiyor.
- Hazır maya da denedim, ekşi maya da kullandım, yine aynı.
- 1 saatten 8 saate kadar çeşitli sürelerde mayalanmaya bıraktım, güzel kabarıyor, ama pişince pısıyor geri.
- Tuz şeker vs. bir sürü kombinasyon denedim, onda da bir sonuç yok.
- Döküm tencerenin altına ya da fırının içine kaynar su koyup nem oranını da artırdım, yine bi fark yaratmadı.
- Fırına atmadan önce katladım, o da farketmiyor.
- Roux da farketmedi.

Hamurumda bir sorun yok gibi, pişi yapıyorum mesela efsane oluyor. Ama ekmek olmuyor.

Brute force yöntemiyle aklıma gelen bütün kombinasyonları deniyorum ama bir sonuç yok. Neyi kaçırıyor olabilirim?

 
fırında problem vardır, kapağı açık pişirmeyi deneyin diye salladım brute force =)

bir de mayalanmasından emin miyiz, 8 saat çok da 1 saat de az.

bence ortalama mayalanmayla fırının performansıyla ilgili probleminiz.
  • kveldulv  (30.01.21 21:09:10) 
Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Mayanın doğru sıcaklıkta olmasına dikkat ediyor musun?


  • kaptan maydanoz  (30.01.21 21:13:04) 
çok kısa sürede pişiriyorsanız şişmesine izin vermez. tepside mayalansın. 2 saat kadar mesela. 180 derecede 20 dk sonra 200de 5-10 dk daha fırınınıza göre deneyin.
çünkü fırın çabuk pişirirse mayalanıp kabarmasına izin vermiyor. ek olarak sıcak fırına koymayın.

  • turbo sadık  (30.01.21 21:15:35) 
- Oda sıcaklığında
- Dereceye göre değişiyor ama 20 dk ila 60 dk arası denedim.
- Fırın da başka şeyleri pişirirken normal çalışıyor :G Ekmek için dikkat etmem gereken bir ayarı (fan ışık vs) mi var acaba?

Bonus: resim ekliyim belki oradan bir şey çıkar, bu hava cepleri hep ekmeğin üstüne doğru oluşmuş, alt kısımlarda boşluk yok. Niye acaba?

ibb.co

@turbo sadık, hep sıcak fırına koyuyordum ya. Soğuk deneyeyim bir de, sağolun.
  • plutongezegendegilmi  (30.01.21 21:39:15 ~ 21:40:26) 
bence daha düşük hidrasyonda deneyin. yüksek hidrasyonla çalışmak ustalık istiyor. hamura doğru şekilde son şeklini verip yüzey gerilimi oluşturmak önemli, çok uzun süre mayalanmıyorsa katlama yaparak ya da masaya vurma tekniğiyle gluteni oluşturabilmek önemli. ustalaşana dek türk usulü %60-65 hidrasyon aralığında ekmek yapın uzun süre anne usulü yoğurarak. youtube'da sanalfırın'ı da takip etmenizi öneririm. bu tip ekmek tutmaya başladığında daha yüksek hidrasyona geçersiniz. fırından fırına da çok fark ediyor fırının tam ısınması (büyük fırınlar zor ısınıp çabuk ısı kaybedebiliyor).


  • slow like honey  (30.01.21 22:19:55) 
Hamur iki saat oda sıcaklığında mayalansın. İlk hamurun iki katı kadar olacak. Kalorifer peteğine çok yakın koymayın, mayalanırken balkon kapısı vs açık tutarak odayı soğutmayın. Alt üst ısıtma seçin, fan kapalı olsun.

Şurda sık yapılan hatalar var, belki yardımı olur:
www.google.com
  • ?  (30.01.21 23:10:16) 
Hanima sordum, firin gibi sikinti dedi.
Bazi firin termometreleri oluyormus. Ondan alip olcsun diyor. (Misal önceki evimizde eski firin vardi, 20 derece fark ediyordu dedi)

Bir de firini en az 20-30dk önceden isitmiyorsaniz onu da yapabilirsiniz.
  • logisticsmanager  (31.01.21 03:43:18) 
Tüm malzemeleri aynı ısıda ve oda ısısında kullanmalısınız, şekeri ilk etapta ekleyin, şeker ve tuzu birlikte eklemeyin. Tuzu daha sonra un ile birlikte ekleyin. Mayaladığınız kap çok geniş olmasın. Yani hamur yanlara doğru değil, yukarı doğru ilerleyebilsin. 38 derecede maya kendini kaybediyor. Dolayısıyla eğer mayalama işini fırında yapıyorsanız, fırını önceden kapatıp, hamuru içine bırakmadan önce bi 5 dakika bekleyip fırının da aşırı sıcak olmadığından emin olmalısınız. Maya nemli ortamı sevdiğinden fırının içerisine bi bardak kaynar su koyulabilir. Maya sürecinde hamurun üstü mutlaka kapalı olmalı. Üzerine hava değmemeli. Tereyağı kullanılıyorsa, tereyağı aşırı ısınmadan soğukken ufak ufak yedirilmeli. Hamur çok güzel yoğurulmalı. Ekmeğe şekil verip fırına attığınız evrede de fırın sıcak olmalı. Aklıma gelenler bunlar. Bol şans :)


  • pandispanya  (31.01.21 04:02:24) 
Yaş mayadan vazgeçip kuru maya ile denedim. Geri kalan her şey aynı ama kafam kadar kabardı valla. Yaş maya zor iş demek ki.


  • plutongezegendegilmi  (04.02.21 11:23:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.