[]

inşaat maliyeti v2

geçen gün inşaat maliyeti ile ilgili bir soru sormuştum (git: 1464475)

biraz daha detay vereyim. yazarak açıklamak biraz zor ama deneyeyim.

müstakil evin birinci katında yaklaşık 20 metrekarelik bir balkon var. bu balkonun yarısının tepesinde pergole var ve pergolenin altında da zamanında yaptırdığımız ufak bir tuvalet ve dama çıkmaya yarayan ahşap bir merdiven var. balkonun geri kalan yarısı boş. balkonun tek tarafında evin duvarı var. yani üç tarafı ve tepesi kapatılacak, uç tarafında yine ufak bir balkon kalacak. bu kapatılan yerden doğru düzgün bir banyo ve bir oda çıkarılacak, bir de dama çıkacak demirden dönen merdiven yapılacak. tabii balkonun tepesi kapatılınca evin damı da genişleyecek, o yeni kısma da seramik döşenip etrafı korkuluk yapılacak. halihazırda damın etrafında demir korkuluk var. bunu söküp alüminyum mudur krom mudur şu parlak korkuluk yapılacak. kendi fikrim, tek kalemde masrafın çoğu bu olduğundan bunu erteleyip sonradan da yapabiliriz. mevcut damın etrafındaki korkuluk durur. yeni taraf da korkuluksuz olur, o tarafı kullanmayız.

biz bu balkonu yaptırırken niyetimiz etrafını çevirip tepesini kapatmak olduğu için zemin katta kolondu kirişti bunun hazırlığını yaptık, üstüne bir kat daha oda olacak diye. yani zeminde taşıyıcı, betonarme falan bir ekleme yapılmayacak. sadece işte üste çıkacak kolonu kirişi bağlayacak. 5 yıl önce paramız bittiği için balkon olarak dursun, ileride kapatırız demiştik.

ustanın bize verdiği gerekli malzeme listesi ve işçiliğin fiyatları şöyle. verdiği malzeme ve işçilik fiyatları normal mi? kazık yemeyelim.

i.hizliresim.com

 
tam metrajları çıkartamıyorum söylediğinizden fakat, yıkım, demir-kalıp-beton ve tuğlaya verdikleri rakamlar ve tutarlar biraz fazla gibi. 1. katta kapattığınız yerde pencere olmayacak mı? sanki o unutulmuş gibi geldi.

ayrıca korkuluk en son imalatlardan biri, 11bin liraya onlara bırakmayın siz bir ferforjeciye yarısına yaptırırsınız. aynı şekilde duşakabini de bağlantı yerlerini sıhhi tesisatçı yapacak ama duşakabinci gelip monte edecek onu da siz alın istediğiniz bir model. seramiği ve yapıştırıcısını da siz alın. yani 71bin'den bir kere 15bin silin. 55bin kalıyor, onu da en fazla 40bin'e anlaşın bence. O bile fazla da, yani bilemiyorum metrajlar nedir.
  • malheiros  (30.01.21 19:01:01) 
Genel tutar bana biraz yuksek gibi geldi.

Halihazirda devam eden insaatimizda alt kata bire bir sizdeki gibi bi uygulama, ust kata ise yaklasik 100 metrekare anahtar teslim 2+1 ev. Tum binaya 13 adet 12x12 demir konstruksiyonla guclendirme, hemen yan eve yaklasik 10 metrekare balkon uzeri korkuluk, tum bina dis cephe yalitim vb yaptiriyoruz.

Usta milleti oldugu icin surec icinde sorunlar yasadik ama tum bunlar icin 150 bin liraya anlastik.

Sizin fiyat bana biraz ucuk geldi acikcasi.
  • msb  (30.01.21 19:11:41) 
korkuluk alüminyum olacak ama sonradan soruya da ekledim, halihazırda demir korkuluk var. yani çıkılan kısımda onunla idare edebilir, gerekirse sonradan bütün damı çevirebiliriz. dediğiniz gibi o son iş, başkasına da yaptırılabilir. olmasa bile olur.

seramik, vitrifiye, duşakabin vs zaten ben seçeceğim de onlar da ortalama bir rakam olarak yazmış diye tahmin ediyorum.

asıl merak ettiğim betonarme kısmı. yani metrajına göre miktar uygun mu onu boşverin, zira size şu kadar metre diyecek teknik bilgim yok.

1100 kg. demir 5500 lira diyor mesela. bağlama, kalıp işçiliği 7000 diyor. 70 torba çimento 1750, c30 beton 4500 diyor (kaç m3 yazmamış), 1500 adet tuğla 1500 lira, örmesi, taşıması 2000 lira diyor. bunlar uygun fiyatlar mı?

odaya elektrik çekilecek, lamba, priz anahtar. aynı şekilde banyoya da lamba ve priz çekilecek. buna da 1500+500 demiş. taş çatlasın 4 priz, 3 anahtar gerekir. kabloyu mabloyu bilemiyorum.

yukarı tuvalete su geliyor, kanalizasyon gidiyor, ama sıcak su yok. sıcak su çekecek.

halihazırda balkonun bir kapısı var, balkonu kapatınca o kapıya gerek kalmayacak, o kapı odaya takılacak. şimdiki ufak tuvaletin de kapısı sağlam, yeni banyoya da o takılacak. bir tek odaya balkon kapısı ve pencere yazılmamış. ben odaya pencere koymak yerine büyük sürgülü bir kapı hayal ettim (odanın ucu yine ufak bir balkon olacak). ama dış cepheye bakan duvara da pencere konabilir evet, ek olarak o çıkabilir.
  • kibritsuyu  (30.01.21 19:14:08 ~ 19:32:58) 
Bana uçuk geldi biraz. 13.5 boyutundaki tuğlaların 2020 yılındaki tane fiyatı 85 kuruş internette. Size direkt 1 TL'den hesaplamışlar. 1500 tuğla alıyorsanız indirim yapılması gerekir. Duvar örülecek alanı görmeden konuşmak zor ama 1500 tuğla saydığınız işler için fazla gözüktü. Taşıma ücreti de abartılı gibi. 4 bin TL'ye İstanbul'dan Kars'a eşya taşıyorlar.


  • dissendium  (30.01.21 19:42:46 ~ 19:43:02) 
Sanki biraz fazla olmus gibi ben resmi gormeden yaziyi okurken kafamdan 40 topladim ama bunu faal 8nsaatla ugrasan arkadaslar daha net toplarlar.kendisine sormadan ikide bir pas atiyorum ama john bloor un bir fikrini almak lazim.


  • duptıs  (30.01.21 19:48:26) 
bir de şunu ekleyeyim. kapatılan yeri dışarıdan boyayınca o kısım tertemiz kalacağı için evin tamamını dış cephe boyayacak. yani oradaki boyama parası tim evin dış cephe boyanması + yeni yapılan kısmın iç cephe boyanması için.


  • kibritsuyu  (30.01.21 19:50:16 ~ 19:51:52) 
Betonları nereye kullanacaksınız ? Sap betonunu anladık ta diğeri ne için.


  • opitseri  (30.01.21 20:00:14 ~ 20:01:05) 
arkadaşlar verdiğiniz bilgilere göre notlarımı alıyorum, tuğla miktarı ve fiyatı çok değil mi, bu kadar çimentoyu ne yapacak, hepsini soracağım.

John Bloor'dan özellikle cevap bekliyorum.

@opitseri: tahminimce torba çimentolar tuğla örmek, şap atmak, sıva yapmak için, c30 da kolonuydu, kirişiydi, tavanıydı, betonarme unsurlar için. 70 torba o iş için de çok mudur onu bilemedim. anlattığım kadarıyla sizin bilmenize imkan varsa fikirlerinizi duymak isterim.
  • kibritsuyu  (30.01.21 20:06:29 ~ 20:18:42) 
özetle çok kazık. banyo kaç metrekare olacak? "ben o paraya şeker fabrikası kurarım, pezevenk" diyesim geldi.


  • ensar  (31.01.21 11:19:32) 
arkadaşlar tekrar söylüyorum. asıl merak ettiğim kısmı, siz mühendisler nasıl diyor, kaba kısmı. yani demiri, betonu, kalıbı, tuğlası, çimentosu, sıvası mıvası işte. alan kabaca 20 metrekare. bunun yarısı oda olacak, kalan kısmın da yarısı banyo olacak, kalan çeyrek de antre gibi. balkon evin tek duvarına yapışık olduğu için üç tarafı ve tavanı kapatılacak, kapatılan kısımda da odanın ve banyonun iç duvarı örülecek.

banyonun seramiği, klozeti, rezervuar takımı, lavabosu, duşakabin falan bunları boşverin. onları ben seçeceğim zaten, adama "sen kafana göre koy, ben prarasını veririm" demeyeceğim. adam bizim masrafımız kabaca belli olsun diye yazmış. altın kaplamasını seçersem masrafım artar, çıkma hela taşı koyarım bedavaya gelir, sorduğum onlar değil.

bana şu kaba kısmı için verilen fiyat iyi mi onu söylerseniz. yani 1100 kg demir diyor, 7000 lira kalıp işçiliği ve demir bağlaması diyor, c30 beton diyor, 70 torba çimento, 1500 tane tuğla diyor. bunları soruyorum ben.

yapılacak iş bir oda bir banyo, belli. duvarda buat var. 1500 lira elektrik malzemesi ve 1000 lira işçiliği normal mi? odaya bir lamba 2 priz, banyoya 1 lamba 1 priz konsa yeter. bu iş için buattan hat çekip döşemeye 2500 lira normal mi?
  • kibritsuyu  (31.01.21 11:46:00 ~ 15:18:57) 
Yaklaşık 20 m3 beton fiyatı vermiş, şöyle söyleyeyim ortalama 130 metrekare bir binanın tek katına kolonları, merdiveni ve tablası dahil 30-35 m3 beton gider.

Yani senin yer 20 metrekare ortalama, kolon hariç tabla kalınlığı 30 cm atsak 6 m3 beton gider tablaya, 4 tane kolon diksek 70x30x290 dört tanesine bir metre küp bile beton gitmez.

Betonda hesap hatası olduğu bariz, diğerlerine hiç girmeye gerek yok.

İlla bu şekilde betonarme yapacaksan sen sadece işçilik fiyatı al, de ki bu işi bana işçiliğini kaça yaparsın?

Malzemeyi de bir telefonla getirirler ödemesini önceden yaparsan, tuğlanın da en son fiyatı 60-70 kuruştu.

Ayrıca 1500 tane tuğlayı nereye kullanacağız?

1 m2 duvara 25 tuğla gider, 1500 tuğla 60 m2 yapar.senin bi duvar zaten var, 3 duvar yapıalcak. Bir kenarı 4 iki kenarı 5 desek 13 metre uzunluk, yükseklik de 260 cm. toplam 34 metrekare yapar. Hadi firesiyle kırığıyla 40 m2 de, 60 m2 tuğla nereye gidecek?

Kaldı ki bu hesapta kapı ve pencere boşluğu yok, onlar da en az 5 metrekare tutar, yani aslında sana 30 m2 tuğla yetiyor, özetle 750-800 tuğla.

Sen bu ustadan da başka ustadan da sadece işçilik için götürü fiyat al, malzemeyi almaktan korkma.

Benim fikrime gelirsek;

Neden betonarme istiyorsun?

Gazbeton tuğla ile (ytong) güzelce duvarlar örülüp, üzerine demir profil atılır. Üzerine de OSB ya da ahşap döşenir, üzerine de yalıtımı yapılır, üzerine de seramiği. Mis gibi olur, bu beton fetişi bizde var, gavura bakıyorum herşeyi ahşap üzeri yapıyor.

Alttan da tavana alçıpan ya da betopan vidalanır, tavanda ve duvarda kaba sıva işçiliği de olmaz sadece alçı çekilir ytong ve alçıpan üzeri.

71 bin liraya kat atılır ya hu, hakketen büyük para.
  • John Bloor  (01.02.21 16:47:57) 
genelde fazla para alırlar işini iyi yapan biriyse maliyet+kar dan sonra 3-4k fazla ver kafan rahat etsin

burada en büyük sorun nakliye
kendi alacağın malzemeleri aynı yerden alıp tek seferde getirmeye çalış

ve sürekli bir şeyler eksik çıkacak, sonradan söylenecek
  • bir soru sorcam  (01.02.21 17:20:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.