[]

Tarih bilen arkadaşlar bi bakabilir mi kafam karıştı.

(İnternette bulduğum kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla)(yanlışım varsa düzeltin). Şeyhülislamın zorbalığından dolayı 4. Mustafa Alemdar Mustafa Paşa'yı yanına çağırıyor, konuşuyor. 4. Mustafa, Paşa'yı bir yere gönderiyor kolaçan etsin diye. Sonra Paşa sarayı basıyor 2. Mahmut kurtuluyor falan filan. E şimdi Alemdar Mustafa Paşa 4. Mustafa'yı ilk seviyordu da sevmiyor hale mi geldi. Başta Alemdar Mustafa Paşa olmak üzere bu eylemlerin doğrusunu ve bunları yaparkenki düşünce yapılarını (niye yaptıklarını) bilen varsa açıklayabilir mi




 
Çok detaylı bilgi sahibi olduğum konular değil ama dördüncü mustafanın alemdar mustafayı şeyhülislam (ataullah efendiyi kadtediyor olmalısınız) zorbalık (kime?) ediyor diye yanına çağırdığına dair bir bilgi duymadım. Açıkçası kulağa mantıklı da gelmiyor. Alemdar (bayraktar) Mustafa paşa başından beri nizamı cedid yanlısı olarak anlatılır. Ancak kabakçı mustafa paşa isyanından sonra dördüncü Mustafa'nın tahta geçmesiyle birlikte biraz pragmatik davranarak önce bu tayfanın (nizamı cedid karşıtlarının) güvenini kazanmaya çalışır. Aslında başarılı da olur. Onları sadece isyanın sorumlusu olan şeyhülislam ataullah efendiyi ve kabakçı mustafayı cezalandıracağına dair ikna eder. Ama o iş öyle olmaz. Bunların kafasını aldıktan sonra bayrakçı, (enver ziya'nın söylediği üzere) on beş bin askerle babıali'yi basıp sadrazamdan (musa paşa olması lazım) mührü alır. Mustafa tahttan inmeyince saray kapısını kırdırır ama o zamana kadar üçüncü selim öldürülüp sarayın avlusuna atılır. Sonra cariyeler Mahmut'u kurtarır vs.

Bayraktar, Mahmut tahta geçince sadrazam olur ama pek sevilmez. Mahmut, senedi ittifaktan onu sorumlu tutar, ulema bunun götü kalktı diye ona uyuz olur. Yeniçeri de bayraktar, sekbanı cedidi kurunca ondan iyice hoşlanmamaya başlar. En son isyan patlak verir ve cephaneliğe sıkıştırılan bayraktar, yeniçerilerle olan mücadelesinden sağ çıkmayacağını anladığında cephaneliği havaya uçurarak üç yüzden fazla yeniçeriyi beraberinde götürür. Bayraktar Mustafa Paşa osmanlı tarihinin en manyak karakterlerinden biridir. Filmi hakkı verilerek çekilse gişe rekorları kırar.
  • stronzo  (30.01.21 18:04:04) 
Çok teşekkürler. Alemdar Mustafa Paşa bayağı gözü kara biriymiş demek ki


  • namidigerkokuc  (30.01.21 18:41:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.