[]

Hasta Kedi

Dün akşam bir kedi soğuk havadan kaçıp bizim eve sığındı. Eşim eve geldiğinde kapının önünde bir terlik üstünde yatar halde bulmuş. Bizden medet ummuş dedik, eve alıp sahiplenmeye karar verdik. Son derece sıcak kanlı, 6-7 aylık bir dişi.

Sanıyorum burnu tıkalı, nefes alırken ve mırlarken çok ses çıkarıyor. Birkaç kez hapşurduğunu, aksırdığını da gördüm. Halsiz, az hareket ediyor. Bakışlarında da hafif bir baygınlık var. Akşam bir kez kustu, tüydendir dedim fakat hala ara sıra hafif öğürür gibi hareketler yapıyor.

Pazartesi veterinere götüreceğim. O zamana kadar mama, su, sıcak ortam dışında kediyi rahatlatacak ne yapabilirim?

 
geçmiş olsun. kış günlerinde sokaktaki kedilere kefir veriyorum, severek içiyorlar. bir faydası olur mu bilmiyorum ama bir deneyin isterseni. hangi mamayı veriyorsunuz bu arada?


  • Fusha  (30.01.21 11:09:34) 
Mide için kefir ve yoğurt. Soğuk olmasın. Temiz su verin, ilk aşamada 3-5 saat mama vermeyin. Midesi dinlenince kuru ya da az yaş mama verin. Dinlensin, yıkamayın. Yüzünü ve burnunu temiz bir nemli bezle temizleyin. Sıcak su torbası yapıp yanına koyabilirsiniz. Bunun dışında sadece uyuyup dinlenmesine izin verin. Başka yapacak bir şey yok. Ha bir de 24 saat açık veterinerler var. Belki yardımcı olabilirler.


  • prole  (30.01.21 11:25:40) 
yine de siz bilirsiniz ama yakınlarınızda açık veteriner varsa götürebilirsiniz bugün. çünkü sokağa çıkma yasağı sıkıntı olmuyor veterinere giderken. belki acil bir şey vardır vakit kaybetmeseniz iyi olabilir.


  • ofelia  (30.01.21 11:31:10) 
yoğurt ve kefir türü (süt ve süt ürünü) şeyler vermeyin, kedilerin sindirim sistemine uygun değil, ishal yapabilir ve bir de hastaysa, ki öyle görünüyor, bünyesi iyice zayıf düşer.

veteriner klinikleri hafta sonları açık ve veterinere gitmek yasak değil, yani bugün de götürebilirsiniz.

iştahı var mı?
kuru mama gibi bir şey verdiniz mi?
ya da haşlanmış tavuk gibi şeyler de olabilir.
iştahı yoksa aşırı acil bir durum var demektir ama anlattığınız profil de acil görünüyor çünkü ne kadar zamandır böyle bir durum olduğunu bilmiyoruz.

sadece soğuk algınlığı ya da üşütme de olabilir, parazit de olabilir, kediler arasında bulaşıcı olan (insana bulaşmaz) virütik başka bir şey de olabilir, kronik bir hastalık da olabilir.
maalesef belirtiler birçok duruma uygun olduğu için tahmin etmek zor.

ben de pazartesiyi beklemeyin derim.

bunun dışında şu an için mama, su, sıcak ortam dışında kediyi rahatlatacak bir şeye gerek yok, kendi haline bırakın yeter.
zaten hasta olduğu için büyük ihtimalle bol bol uyuyacaktır.

güle güle büyütün.


edit:
normalde kediye kefir vermenin zararı değil, faydası bile var.
fakat bazen kediyi ishal yapabiliyor.
kefir değil de, yoğurt daha çok diyelim.
benim sağlıklı kedilerim bile bazen yoğurt yediklerinde ishal olabiliyorlar.
şu andaki sağlık durumu nedeniyle ishal olmasına neden olmak çok yanlış.
o açıdan ne olur ne olmaz, vermeyin.

ek olarak, kedinin sevmesiyle bunun ilgisi yok, kediler kendilerine zararı olan birçok şeyi bayıla bayıla yiyebilirler.
  • blatta hiberna  (30.01.21 11:52:30 ~ 13:30:07) 
Yoğurt ve kefir zararlı değil, süt zararlı. Yanlış biliyorsunuz hocam


  • Fusha  (30.01.21 12:39:10) 
Arkadaşlar maalesef özel veteriner masrafını karşılayacak imkanım yok şu an. Belediyenin veterinerleri yardımcı oluyorlar fakat hafta sonu olduğu için mümkün değil. Madem imkanın yok neden kedi sahipleniyorsun diye ezberden tetiklenecek arkadaşlar; kedi bizi sahiplendi, medet ummuş bizden, sokakta bırakacak halimiz yok. Mecburen pazartesiyi bekleyeceğiz.

Süt ürünleri konusuna gelirsek, kedilere verilmemesi gerektiği söyleniyor genelde. Süt ürünleriyle sıkıntı yaşayan kediler gördüğüm gibi bayıla bayıla ve sorunsuz şekilde tüketen kediler de biliyorum. Şu hastalık döneminde risk almamak için bizimkine vermeyeceğim.

Su, mama, sıcak ortam, ilgi ve şefkat eşliğinde gözlemeye devam etmekten başka yapacak bir şeyim yok anladığım kadarıyla.

İlgilenen herkese teşekkür ederim.
  • joker hakki  (30.01.21 12:52:01) 
Hocam kedinin bayıla bayıla yemesi bir şey göstermez bize. Sütü seve seve içerler ama zararlıdır. Kefiri de seve seve içerler ama faydalıdır. Süt ürünleri olarak genellemek doğru değil.


  • Fusha  (30.01.21 13:17:32) 
Sokak hayvanlarına uygun fiyattan yardımcı olan bir veteriner kliniği bulduk. Kediyi veterinere götürdük, tedavisine başlandı. Yardımcı olan herkese tekrar teşekkür ederim.


  • joker hakki  (30.01.21 15:57:09) 
Nesi varmış? Geçmiş olsun, sahiplendiğiniz için sizi tebrik ediyorum:)


  • megalomaniac  (30.01.21 17:43:46) 
Deri mantarı ve yer yer tüy dökülmesi var. Mantarın ciğerine de ilerlemiş olabileceğinden şüpheleniyor veteriner. Hafif aksırık ve hapşuruklar devam ediyor.

Asist ve antibiyotik iğnesi yapıldı. 3 gün boyunca antibiyotik iğnesine devam edilecek. Tüyü dökülen yerlere sık sık batikon sürüyoruz.

Neredeyse hiçbir şey yemiyor. Yaş mama yiyor fakat yediğini de direk kusuyor. Mama parçalarını bütün çıkarıyor. Bir köpek dişi haddinden fazla büyük, ağzının dışına taşıyor. Bu sebeple iyi çiğneyemediğinden şüpheleniyorum. Belki de sadece sindirim problemidir. Yaş mamayı son seferde iyice ezerek verdim. Şimdilik kusmadı.

2 gündür çiş ya da kaka yapmadı. Çok halsiz.

Umarım iyileşir.
  • joker hakki  (31.01.21 10:59:52) 
dişini muhtemelen düşürecektir, ondan uzamıştır o şekilde.
önemli değil o, yani yemeye devam edebilir, engel olmaz bir şeye.

iştahsızlığına veteriner ne dedi?
iştahsızlık büyük problem, umarım antibiyotik tedavisiyle iyileştikçe toparlanır.
toparlanmazsa bilinmeyen bir şeyler var demektir.
bu süreçte eğer verebiliyorsanız yaş mama olarak veterinerden a/d mama alabilirsiniz, o iyi toparlar.

serumla falan desteklemiyor mu veteriner peki?
  • blatta hiberna  (31.01.21 13:01:25 ~ 13:04:44) 
Az sonra tekrar antibiyotik vurdurmaya götüreceğim, sorarım. Aslında iştahsız değil. Kuru mamaya yanaşmadı. Yaş mama koydum mu hapur hupur yiyor, sadece kusuyor hemen ardından. İyice ezip verdiğimde kusmadı.

Dişi umarım düşer. 6-7 aylık, bu saatten sonra düşer mi emin olamadım.
  • joker hakki  (31.01.21 13:14:30) 
dişi süt dişi olduğu için düşmüyor.
kedilerde bazen olur bu.
yaşlı ya da orta yaşlılarda da oluyor.

eğer çok besinsiz kaldıysa, çok hasta olduysa diş düşürmesi normal.
ama hayatına devam etmesine engel teşkil etmez.
aşırı durumlarda hiç dişi kalmasa bile, sağlıklı olduğu sürece en kötüsü çiğnemeden yutmayı öğrenir yani.

ama dişi düşecek diye yemek yemezlik etmez.
yaş mamayı dolaptan çıkarıp soğuk vermeyin.
oda sıcaklığına gelsin öyle verin.
soğuk mama kusturur.
onun dışında her yediğinde bu denli kusması normal ve iyi değil, onu da veterinere danışın.
eğer şimdiki durumunda kusma normalse, mide destekleyici bir ilaç verebilir.
bu süreçte çok iyi beslenmesi önemli çünkü.

bir de kuru mama yemesi lazım çünkü yaş mamanın maalesef pek besleyiciliği yok.
yaş mamanın içine kuru mama karıştırın biraz.
yaş mamanın suyundan da koyun, kuru mamayı karıştırıp bekletin biraz.
o kuru mamaları yumuşatır ve şişirir.
dişinden dolayı kuru mama yemekte zorlanıyorsa o şekilde rahat yer.
kuru mama kilosunu koruması hatta kilo alması için gerekli.
  • blatta hiberna  (31.01.21 14:52:51 ~ 14:55:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.