[]

kat karsiligi sozlesmede en cok neye dikkat etmeliyim?

endiselerim su. simdi bir ekonomik calkanti doneminde oldugumuz icin mutteahitin insaati tamamlayamamasindan korkuyorum. adamin eski islerine baktik 7,8 bina sorunsuz ama cogu bu sene degil sonucta.

biz bu 280mkare arsamizi kat katsiligi sozlesmeyle vermek istiyoruz ama bu endiseyi teminat edebilmek icin sozlesmede neye dikkat etmeliyiz. mutteahite yavas yavas devir diye birsey varmis galiba. hadi arsayi bastan vermiyoruz diyelim ya da %10unu verdik diyelim adam bize "ekonomik durumlar belli, hepsiini verin ki finansman maliyetlerini cikarip yapayim " derse nasil bir karsi arguman sunmaliyiz.

evin buyukleri bu ise girisiyor, ben karismayacagim ama merak ettim, pek de anladiklarini sanmiykrum.

 
öncelikle noter sözleşmesi yapılıp sözleşme ile taraflar tapuda kat karşılığı temlik yapacaklar. işin usülü budur. işin esası sözleşme içeriğidir.

örn; 280 m2 arsamız var demişsiniz ancak kat irtifak ve emsal ve diğer durumları bildirmemişsiniz. örn; irtifak 4 kat, emsal 0.75, kat başı çift daire diyelim. bu da bizi şuna götürür. (280*0.75)/2 = 70 m2 brüt 1 daire çıkar. 4*2 den toplamda 8 daire.

bu belediye imar müdürlüğünden edinebileceğiniz bir bilgi. e-imar uygulaması varsa belediyenin internet adresinden ada/parsel bilgisi girerek de öğrenme imkanınız var. yapılması gereken sizin arsa sahibi olarak; belediyeye gitmeniz ve imar durumunu öğrenmenizdir. şerh olabilir, birleştirme olabilir, olabilir de olabilir vs.

örnekten ileryelim %50 sözleşme yaptınız ve dediniz ki yarısı benim 4 daire. adam gitti tamam dedi 4 tane 50 m2 ev yaptı. 4 tane 90 m2. sana da küçük evleri verdi. 4 daire evet 4 daire bitti kardeşim sözleşmeye uydu adam. yapabileceğin bir şey yok.

dedi ki 24 ay sonra teslim ederim edemedi ee ne yapacaksın hiçbir şey çünkü ceza maddesi eklemedin. nedir bu vaktinde bitmezse geciken her ay için her bir 1 daire karşılığı 2021 yılı itibariyle 1500 tl, ilgili sene içinden bu seneden geçerli olmak üzere tüfe üzerinden zamlı rakam bla bla. bunu yazarsan kendini korursun.

her türlü senaryoya uygun bir sözleşme yapılmalı. bunun için kendi cebinizden para ödeyerek müteahhit ile ilişiği olmayan bir avukat ve emlak uzmanı ile firmanın göndereceği sözleşmeyi incelemek, kendi maddelerinizi ekletmek ve zararınıza olabilecek maddeleri yeniden düzenletmek.

canı yanan çok insan tanıyorum. çok sözleşme gördüm ve revize edilmesini tavsiye ettim. biri beni dinlemedi 9 yıl sonra alabildi evlerini. adam batık değildi ancak sağlamcıydı sattıkça inşaata devam ediyordu.

edit: kör cephe evleri de kitleyebilir. sokak cephesini satar sizde komşunun tuvalet penceresine bakarsınız. evlerin durumunu, ince işçiliğini de belirtebiliyorsanız belirtin. gider en ucuz kombiyi takar senesi dolmadan kombi parası masraf çıkar vs.
  • phonex  (29.01.21 20:04:05 ~ 20:10:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.